Basitleştirilmiş gerçek frekans tekniğinin mikrodalga yükselteçlere ve genişbant uyumlama problemine uygulanması
Application of simplified real frequency technique to microwave amplifier and broadband matching
  1. Tez No: 123355
  2. Yazar: SERHAT GÖKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basitleştirilmiş Gerçek Frekans Tekniği, Levenberg- Marquardt, Sürekli Kesirlere Açılım Tekniği, Genetik Algoritma Tekniği, Uyumlama, Mikrodalga yükselteç, Broadband matching, Simplified Real Frequency Technique, Levenberg-Marquardt, continued fraction expansion, genetic algorithm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
BASİTLEŞTİRİLMİŞ GERÇEK FREKANS TEKNİĞİNİN MİKRODALGA YÜKSELTEÇLERE VE GENİŞBANT UYU M LAMA PROBLEMİNE UYGULANMASI Serhat Gökkan Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Kompleks kaynak ile kompleks yük devreleri arasında geniş bantlı uyumlama probleminin çözümü için basitleştirilmiş gerçek frekans tekniği incelenmiştir. Geniş bantlı uyumlama problemi bilgisayar yardımıyla çözülmüştür. Basitleştirilmiş gerçek frekans tekniği kullanılarak çok katlı mikrodalga yükselteç tasarımı gerçekleşmiştir. Bu tasarım için yazılım geliştirilmiştir. Devrelerdeki eleman değerleri sürekli kesirlere açılma yöntemi ile bulunmuştur. Kazanç değerlerini eniyilemek içinse Levenberg- Marquardt eniyileme yöntemi kullanılmıştır. Genetik programlama tekniği ile basitleştrilmiş gerçek frekans tekniğinin birleşimi incelenmiştir. Basitleştirilmiş gerçek frekans tekniğindeki eniyileme genetik algoritma kullanılarak yapılmış ve genetik algoritmanın geniş bant uyumlama ve mikrodalga yükselteç tasarımı problemlerine uygulanması değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
APPLICATION OF SIMPLIFIED REAL FREQUENCY TECHNIQUE TO MICROWAVE AMPLIFIERS AND BROADBAND MATCHING Serhat Gökkan Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT Simplified Real Frequency Technique is studied to solve the broadband matching problem between complex generator and complex load networks. A computer program is developed for the broadband matching problem. The design of broad-band multistage amplifiers is made using the simplified real frequency technique. A program is developed for this design. Continued fraction expansion method is used to find the element values in the circuits. Levenberg-Marquardt optimization technique is applied to optimize the gain values. Genetic algorithm and simplified real frequency technique are investigated together. Optimization in simplified real frequency technique is made by using genetic algorithm and this combination is evaluated.