Altı sigma ve istatistiksel teknikler
Six sigma and statistical methods
  1. Tez No: 123371
  2. Yazar: SELDA KAMOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN HAMURKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Sigma Kalite Düzeyi, Süreç Yeterliliği, istatistiksel Süreç Kontrolü, Six Sigma, Sigma Quality Level, Process Capability, Statistical Process Control
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ALTI SIGMA VE İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Selda Kamoy Hacettepe Üniversitesi, istatistik Bölümü, istatistik Ana Bilim Dalı ÖZ Bu çalışmanın amacı, son yıllarda yaygın olarak kullanılan mükemmellik yaklaşımı olarak bilinen Altı Sigma yaklaşımını tanıtmaktır. Altı Sigma ve Altı Sigma'nın iki temel yöntemi hakkında genel bilgiler verilerek, Altı Sigma yöntemlerinden biri olan Tanımlama, ölçüm, Analiz, iyileştirme ve Kontrol aşamasında kullanılan teknikler ve istatistiksel teknikler incelenmiştir. Birinci bölümde, Altı Sigma'nın tarihsel gelişimi, Altı Sigma'yı uygulayan dünyadaki ve Türkiye'deki işletmeler ve kazançları verilmiştir. Ayrıca bu bölümde farklı sigma kalite düzeylerinin uygulamadaki farklılıkları incelenmiştir. İkinci bölümde, Altı Sigma'nın genel tanımı yapılarak, Altı Sigma'nın uygulanması için oluşturulması gereken örgütsel yapısı anlatılmıştır. Altı Sigma'nın iki temel yöntemi ve bu yöntemler arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde, Altı Sigma Tanımlama, ölçüm, Analiz, iyileştirme ve Kontrol yöntemi, bu yöntemde kullanılan teknikler ve istatistiksel teknikler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Altı Sigma'nın uygulanabilmesi için yönetimin desteğinin gerekliliği, yönetimin desteğini sağlamak için ise Altı Sigma takımının kullanacağı araçlar hakkında bilgi verilmiştir. Altı Sigma'nın uygulanabilmesi için yapılması gereken uygulama planı konusu ele alınmıştır. Ayrıca Altı Sigma yaklaşımı ile Toplam Kalite Yönetimi arasındaki farklılıklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SIX SIGMA AND STATISTICAL METHODS Selda Kamoy Hacettepe University, Department of Statistics, Statistics Section ABSTRACT The aim of this study is to introduce the Six Sigma Approach which is known as the approach of perfection now a day. Six Sigma and two basic methodologies of Six Sigma are briefly discussed and one method which is used during Define, Measure, Analysis, Improve and Control are examined by its technical and statistical aspects. In the first section, the historical development of Six Sigma, the benefits of managements using Six Sigma both in Turkey and around the world are examined as well as the differences that result from different Six Sigma level applications. In the second section, the general overview of Six Sigma is given, the organizational structure that has to be built at Six Sigma applications and both of the two methodologies and the differences that occur during their applications are discussed. In the third section of this specific study on Six Sigma, we examine the methodology of Define, Measure, Analysis, Improve and Control and the technical and statistical details on its applications. In the fourth section, the importance of the support that has to be given by the CEO for the application of Six Sigma and the techniques to be used while obtaining the mentioned support is discussed. Moreover, the application method of exact use of Six Sigma and the correlation and differences between Six Sigma and Total Quality Management is examined.