Flora of Lake Yeniçağa
Yeniçağa Gölü florası
  1. Tez No: 123476
  2. Yazar: NİHAN SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniçağa Gölü Çevresi, Damarlı Bitkiler Florası, Taksonomik kategoriler, Fitocoğrafi Elementler, Endemizm vi, Environs of Lake Yeniçağa, Vascular Flora, Taxonomic Categories, Phytogeographic Elements, Endemism IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET YENİÇAĞA GÖLÜ FLORASI SÜMER, Nihan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Adil GÜNER Ortak Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ Aralık 2002, 124 sayfa Bu çalışma Yeniçağa gölü etrafındaki damarlı bitkiler florasını kapsamaktadır. Arazi çalışması 2000-2001 süresince yapılmış ve 748 bitki örneği toplanmıştır. Bitki materyallerinin değerlendirilmesi ve teşhisi sonunda 64 familya, 214 cins, 342 tür, 65 alt tür, 35 varyete, toplam 345 takson tespit edilmiştir. 342 türden, 2 tür Pterîdophyta bölümüne, geriye kalan 340 tür Spermatophyta bölümüne ve Angiospermae altbölümüne aittir. 79 tür Monokotiledon ve geriye kalan 261 tür Dikotiledon'a aittir.Toplanan türlerin fıtocoğrafık bölgelere göre dağılımı şöyledir: Avrupa-Sibirya elementi %22.9 (79), İran-Turan elementi %4.6 (16), Akdeniz elementi %3.2 (11), Öksin elementi %1.2 (4) ve Hirkano-öksin elementi %0.6 (2). Kozmopolit ve bölgesi bilinmeyen örneklerin oranı ise sırasıyla %2.9 (10) ve %62.6 (216)'dır. Endemizm oranı %3.5 ve endemik takson sayısı 12'dir. Araştırma alanında içerdiği tür sayısına göre en büyük 10 familya sırasıyla şunlardır: Asteraceae (49; %14.3), Poaceae (33; %9.6), Fabaceae (25; %7.3), Lamiaceae (20; %5.8), Scrophulariaceae (18; %5.3), Brassicaceae (17; %5), Ranunculaceae (16; %4.7), Apiaceae (15; %4.4), Cyperaceae (12; %3.5), Rosaceae (10; %2.9). Araştırma alanında, içerdiği tür sayışma göre en büyük 17 cins ise sırasıyla şunlardır: Ranunculus (9; %2.6), Veronica, Car ex (7; %2), Juncus (6; %1.8), Medicago, Trifolium, Euphorbia (5; %1.5) Vida, Lathyrus, Senecio, Tripleurospermum, Cirsium, Centaurea, Verbascum, Galium, Bromus, Poa (4; %1.2). Sonuç olarak, bu araştırma alan hakkındaki floristik bilgiyi vermekte, ve ilerde yapılacak izleme ve koruma çalışmalarına veri tabam oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLORA OF LAKE YENİÇA?A SÜMER, Nihan M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Adil GÜNER Co-Supervisor: Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ December 2002, 124 pages This research covers the vascular flora of the environs of the Lake Yeniçağa. Field studies were made during 2000-2001 and 748 plant specimens were collected. At the end of evaluation and identification of the plant material, 64 families, 214 genera, 342 species, 65 subspecies and 35 varieties, 345 taxa as a total have been determined. From 342 species, 2 species belongs to Pteridophyta division whereas 340 species are belonging to Spermatophyta division and Angiospermae subdivision. 79 species belong to Monocotyledones and the rest (261 species) belongs to the Dicotyledones. The rates of the species regarding the phytogeographical regions are as follows: the Euro-Siberian 22.9% (79), the Irano-Turanian 4.6% (16), the Mediterranian 3.2% (11), iiithe Euxines 1.2% (4) and the Hyrcano-Euxines 0.6% (2). Cosmopolitan and phytogeographically unknown species are 2.9% (10) and 62.6% (216) respectively. The endemic ratio is 3.5% and the number of endemic taxa found in the research area is 12. The largest 10 families according to their species number in the area are as follows: Asteraceae (49; 14.3%), Poaceae (33; 9.6%), Fabaceae (25; 7.3%), Lamiaceae (20; 5.8%), Scrophulariaceae (18; 5.3%), Brassicaceae (17; 5%), Ranunculaceae (16; 4.7%), Apiaceae (15; 4.4%), Cyperaceae (12; 3.5%), Rosaceae (10; 2.9%). The largest 17 genera according to their species number in the area are as follows: Ranunculus (9; 2.6%), Veronica, Carex (7; 2%), Juncus (6; 1.8%), Medicago, Trifolium, Euphorbia (5; 1.5%) Vicia, Lathyrus, Senecio, Tripleurospermum, Cirsium, Centaurea, Verbascum, Galium, Bromus, Poa (4; 1.2%). As a result, this research supplies floristic knowledge of the area, which as a basis, will support the future monitoring and conservation studies.