Top quark production at lepton colliders
Lepton hızlandırıcılarındaki top kuark üretimi
  1. Tez No: 123478
  2. Yazar: DİNÇER YEĞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Top Kuark, Çift Top Kuark Üretimi, Tek Top Kuark Üretimi iv, Top Quark, Pair Top Quark Production, Single Top Quark Production and Anomalous Magnetic Moment m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET LEPTON HIZLANDIRICILARINDA TOP KUARK ÜRETİMİ DİNÇER YEĞEN Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Turan ALAN Temmuz 2002, 81 sayfa Bu tezde, lepton-lepton çarpışmalarında top kuarkın çift ve tek üretimi incelenmiştir. e~ e* çift yok olum yöntemiyle top kuarkın çift üretiminde, ilk olarak top kuarkın anomalous manyetik moment kuplajı olmaksızın, üretimin tesir kesiti kütle merkezi enerjisinin bir fonksiyonu olarak hesaplanmıştır. Aynı hesap top kuarkın anomalous manyetik moment terimi göz önüne alarak yeniden yapılmıştır. Top kuarkın tek üretiminde, Standard Model 'de (SM) e* +e~ ->7 + (w,c) süreci nötral akımların çeşni değişimi yasaklı olduğundan, Efektif Lagrangian yaklaşımının top-(up or charm)-vector boson anomalous köşeleri alarak çeşitli gelecek lineer çarpıştırıcılarından LEP (7s=200 GeV), TESLA (77=500 GeV), CLIC ( Vs =3000 GeV) ve //+//~ ( yfs =4000 GeV) hızlandırıcısı için tesir kesiti ve olay sayısı hesabı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOP QUARK PRODUCTION AT LEPTON COLLIDERS DİNÇER YE?EN Master of Science, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Turan ALAN July 2002, 81 pages In this thesis, pair and single production of top quark are investigated in lepton-lepton collisions. In the pair production of top quark via e+ e~ annihilation, production cross section is first calculated without anomalous magnetic moment coupling as a function of center of mass energy. Than the same calculation has been performed by incorporating the anomalous magnetic moment of the top quark. As a result, it was shown that anomalous term has a significant contribution to the cross section. In the single top quark production, since Flavor Changing Neutral Current (FCNC) process e+ +e~ ->t + (u,c) is forbidden in the Standard Model (SM), we have taken the anomalous vertex top-(up or charm)-vector boson from Effective Lagrangian Approach. Numerical calculations of cross sections and event numbers have been obtained for various future linear colliders LEP ( Js =200 GeV), TESLA ( V7=500 GeV), CLIC (V^=3000 GeV) and fi* /T collider (V^=4000 GeV).