Kumalar dağı (Afyon) florası
Flora of Kumalar mountain (Afyon)
- Tez No: 123554
- Danışmanlar: PROF.DR. MECİT VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kumalar Dağı, Afyon, Türkiye
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışma Ege-İç Anadolu Bölgesi geçiş zonunda bulunan Kumalar Dağı (Afyon) florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanından 1996-2001 yılları arasında toplanan 2204 bitki örneğinin değerlendirmesi sonucu 89 familyaya ait 388 cins ve bunlara bağlı 850 tür, 37 alt tür ve 7 varyete belirlenmiştir. Tespit edilen bitkilerin 110'u (%13.1) ülkemiz için endemiktir. Toplanan türlerin 171'i B3 karesi için yeni kayıttır. Florayı oluşturan 850 türün 138'i (%16,2) İran-Turan, 99'u (%11,6) Akdeniz ve 72'si de (%8.5) Avrupa-Sibirya elementidir. Geri kalan 541 (%63.6) tür geniş yayılışlı veya birkaç fitocoğrafik bölgeye aittir. Çalışma alanındaki türlerin 7'si Pteridopyhta divizyosundan olup 843 takson ise Spermatophyta divizyosundandır. Gymnospermae alt divizyosu 8 türe, Angiospermae alt divizyosu ise 835 türe sahiptir. Angiospermae alt divizyosundan 700 tür Dicotyledones, 135 tür ise Monocotyledones sınıfına aittir. İçerdikleri tür sayısına göre, çalışma alanındaki büyük familyalar Asteraceae (96), Poaceae (83), Fabaceae (74), Lamiaceae (62), Brassica-ceae (47), Rosaceae (40), Caryophyllaceae (39), Scrophulariaceae (37), Apiaceae (34) ve Boraginaceae (33)'dir. Tür sayısına göre en büyük cinsler ise Astragalus (16), Silene (14), Salvia (13), Veronica (13), Ranunculus (11), Rumex (10), Trifolium (9), Bromus (9), Euphorbia (9) ve Verbascum (8)'dur. Bilim Kodu : 401.03.04
Özet (Çeviri)
This study was made for the purpose of determine flora of the Kumalar Mountain (Afyon) locating in the transition zone of Aegean and Central Anatolia. At the end of having examined 2204 plant specimens collected from the research area between 1996-2001, 388 genera, 850 species, 37 subspecies and 7 varieties belonging to 89 families were found. 110 are endemic to our country. 171 species are new records for B3 grid square. 138 (16,2%) of 850 species that constitutes the flora belong to the Irano- Turanian phytogeographic region, and 99 (11,6%) species belong to the Mediterranean and 72 (8,5%) species belong to the Euro-Siberian phytogeographic region. The remaning 541 (63,6%) species belong to a few phytogeographic region or widespread. Seven species belong to Pteridophyta whereas 843 species belong to Spermatophyta. Gymnospermae and Angiospermae have 8 and 835 species respectively. Dicotyledones and Monocotyledones have 700 and 135 species respectively in Angiospermae. The largest families according to their species number in the research area are as follows: Asteraceae (96), Poaceae (83), Fabaceae (74), Lamiaceae (62), Brassicaceae (47), Rosaceae (40), Caryophyllaceae (39)IV Scrophulariaceae (37), Apiaceae (34), and Boraginaceae (33). The largest genera are Astragalus (16), Silene (14), Salvia (13), Veronica (13), Ranunculus (11), Rum ex (10), Trifolium (9), Bromus (9), Euphorbia (9) Verbascum (8). Science code : 401.03.04Key words : Flora, Kumalar Mountain, Afyon, Turkey. Page number : 308 Adviser : Prof. Dr. Mecit VURAL