Kentsel yaya mekanlarındaki tüm kullanıcılar için karar-destekli bir tasarım modeli önerisi; Ankara kent merkezi örneklemesi
A Decision-support model proposal comprising all the users in the urban pedestrian spaces and sampling in the city-center of Ankara
- Tez No: 123560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLAGU KAPLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Engelli(lik), Erişebilirlik, Evrensel Tasarım, Engelsiz Tasarım, Handicapped), Accessibility, Universal Design, Barrier-Free Design
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
KENTSEL YAYA MEKANLARINDAKİ TÜM KULLANICILAR İÇİN KARAR- DESTEKLİ BİR TASARIM MODELİ ÖNERİSİ; ANKARA KENT MERKEZİ ÖRNEKLEMESİ (Doktora Tezi) Erkan POLAT GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2002 ÖZET Bu çalışmanın esas amacı, mekansal tasarıma girdi olmak üzere, engelli kullanıcının mekansal erişebilirliğin sağlanmasını içeren, 'engelsiz mekan' bağlamında boyutsal gereksinimlerin saptanmasına yönelik bir yöntem geliştirilmesidir. Tüm mekansal kullanıcılarda olduğu gibi“engelli kullanıcı”ile“mekan”arasındaki eylemsel ilişki de, verilen bir mekana erişme, mekanı kullanma ve mekandan ayrılma eylemleri ile ifadelendirilmektedir. Bu ifadelendirmede kullanımdan önce mekanı tanıma, mekanı kullanma anlamında davranış açıklaması ve kullanım sonrası mekandaki davranışın bilişsel döngüsü esastır. Bununla beraber, özellikle engelli kentlilerin“kullanabildikleri”ya da belki de daha doğru bir ifade ile“kullanamadıkları”bu mekanlarla, mekanın diğer kullanıcılarıyla ve mekandaki aktivitelerle fiziksel ve sosyo- psikolojik etkileşimleri olmaktadır. Bu noktada önemli olan, erişebilir ve yaşanabilir mekanın aynı zamanda kullanılabilir de olmasının sağlanmasıdır. Engelli kullanıcı ve kentsel yaya mekanı arasındaki bu türden bir ilişkiden olumlu bir sonuç sağlamak için konuya sistemler yaklaşımı ile bakmak gerekli olmaktadır.“Normal”bir diğer ifade ile“standart kullanıcı-kentsel yaya mekanı ilişkisi”nden ve bu ilişkiyi açıklayan yaklaşımlardan hareket ederek, "engelli kullanıcı-kentsel yaya mekanı ilişkisinde bu yaklaşımlara ve bunlara dayanan tasarım çabalarının yetersizliği vurgulanmış, yeterli tanım ve modelleme çabasına girişerek, 'Evrensel Tasarım İlkeleri' ile model ve uygulama yöntemi ilişkilendirilmiştir. Bilim Kodu: 600.10.12
Özet (Çeviri)
A DECISION-SUPPORTED DESIGN MODEL PROPOSAL COMPRISING ALL THE USERS IN THE URBAN PEDESTRIAN SPACES: TEST OF THE MODEL FOR ANKARA CITY-CENTRE PEDESTRIAN SPACES (Ph D Thesis) Erkan POLAT GAZf UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2002 ABSTRACT The main aim of mis study is to develop a methodology in relation with defining dimensional needs and implicating to enable the handicapped users for the spatial accessibility in the context of spatial design and barrier-free space. As in all the spatial users the operational relation between the handicapped users and space are described with the activities of having access to given place using that space and leaving it. In this statement, to be familiar with the space before using it, explanation of the behaviour as using the space, and after the using of the space the cognitive circle of the behaviour in the space is essential. However, with this spaces that especially handicapped citizens“can use”or with a more accurate statement“can't use”, with the other users of the space and the spatial activities, there is physical and socio-psychological interaction. In this point, the important thing is that the space which is accessible and livable, should also be useable. To be able to gain a positive result from this relationship between handicapped users and urban pedestrian space. It is necessary to consider the problem, in terms of systems approach. Considering the relationship with“normal”in other words“able-bodied”users and urban pedestrian space and in the relationship between handicapped users and urban pedestrian space the lack of design effort of this approaches are emphasized and bringing the adequate explanation and modelling effort with the“Universal Design Principles”model and application method are related. Science Code: 600.10.12