Ankara Dışkapı Sosyal Sigortalar Kurumu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin hastane yöneticilerinin liderlik davranışlarına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Opinions of nurses related to hospital managers leadership behaviours -Ankara Diskapi SSK Training and Research Hospital sample-
  1. Tez No: 123706
  2. Yazar: İKBAL YAVUZ AKINAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Davranışı, Yönetici, Hemşire, Hastane, Leadership, Leadership Behaviours, Manager, Nurse (s), Hospital
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 976
Özet
64 ÖZET Ankara Dışkapı SSK Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin, Hastane Yöneticilerini Liderlik Davranışlarına İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Bu arastana Ankara Dışkapı SSK Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan hemşirelerin, hastane yöneticilerinin liderlik davranışlarına ilişkin görüşlerini değerlendirmeye yönelik betimsel nitelikte kesitsel nitelikte bir alan araştırması olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, toplam 283 hemşire araştırma kapsamına alınarak toplanmıştır. Veri toplama araca olarak Liderlik Davranışları Betimleme ölçeği (LBDQ) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde faktör analizi yöntemi kullanılmıştır. Faktör analizi sonucunda bir faktör matrisi elde edilmiştir. Faktör matrisinde yer alan faktörlerin, varyansın yorumlanmasını kolaylaştırması için, varimax rotasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Böylece faktör matrisindeki sütunları birleştirerek varyansın daha az boyutla açıklanabilmesini ve daha iyi yorumlanabilir olması sağlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yöneticiler hastaneyi ilgilendiren konularda çalışanların görüşlerini almakta ancak kararları tek başlatma vermektedirler. Hastane yöneticileri için yapılan işin miktarı kalitesinden daha önemlidir, örgütsel bütünlüğü korumaya yönelik çalışmalar sürdürdükleri ve planlı çalıştıkları saptanmıştır. Hastane yöneticileri, astlar arasında ortaya çıkan sorunlardan haberdar olmaktadırlar. Her işten kimin sorumlu olduğunu bilmektedirler. Astlarının aldığı kararlar hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar. Araştırma sonucuna göre yöneticileri sergiledikleri liderlik davranışları, Blake Mouton ölçeğinde yer alan orta yolcu lider özellikleri ile benzerlik göstermektedir. Hastane yöneticileri, astları ya da hastane tararından düzenlenen sosyal faaliyetlere katılmaktadırlar. Aslarının kişisel sorunları ile ilgilendikleri söylenebilir. Sonuç olarak; hastane yöneticileri otokratik lider davranışları sergilemektedirler. Astlarının iş doyumuna önem veren ve kendisine güven duyulmasını isteyen babacan roldedir. Astlarına hükmetmektedirler. Genellikle kararları kendileri vermektedirler.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Opinions of Nurses Related to Hospital Managers' Leadership Behaviours -Ankara Diskapi SSK Training and Research Hospital Sample- This research has been planned and executed as a descriptive study for the analysis of the opinions of the nurses, who are working at Ankara Diskapi SSK Hospital, concerning the leadership behaviours of hospital managers. The raw data of the research were collected from 283 nurses that make up the whole population of the study.The Leadership Behavior Description Questionnaire (LBDQ ) has been administered as data collecting tool. The statistical package program SPSS 10.0 has been used to analyze the collected date. Statistical analysis was carried out through“Factor Analysis'' The findings revealed that the managers get the opinions of the workers (nurses) about hospital related issues but seemed to have made the final decisions by themselves. According to the subjects' perceptions, the amount of the job done is more important than its quality in the eye of their hospital managers. It can be concluded that they exerted efforts to protect the organization. Findings also revealed that hospital managers seemed to demonsrate authoritative leadership behaviours characterized by giving importance to the job satisfaction of the workers( nurses), while making decisions by themselves. Another noteworty finding was that leadership traits displayed by the managers showed similarities with the ”Medium Way Leadership'' category of Blake Mouton Scale. For example, the hospital managers seemed to join social activities organized by their subordinates. They also interested in their personal problems up to some extent.