Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Bölge Hastanesi hemşirelerinde ISO 9000 kalite güvence sistemi konusunda tutum ölçeği geliştirilmesi
Developing attitude scale about ISO 9000 quality guarantee system at Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Region Hospital nurses
  1. Tez No: 123717
  2. Yazar: HASAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hastane, ISO 9000, Kalite, Kalite Güvence Sistemi, Tutum Ölçeği, ISO 9000, Quality, Attitude Scale, Quality Guarantee System, Nurse, Hospital
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 11117
Özet
ÖZET Sosyal Sigortalar Kurumu Zonguldak Bölge Hastanesi Hemşirelerinde ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi Konusunda Tutum Ölçeği Geliştirilmesi Bu araştırma SSK Zonguldak Bölge Hastanesi hemşirelerinde ISO 9000 Kalite Güvence Sitemine İlişkin tutumlarını ölçen Likert tipi bir tutum ölçeğinin geliştirilmesine yönelik metodolojik bir çalışmadır. Ölçülecek tutumun ve kapsamının belirlenmesi sonrası buna yönelik olarak oluşturulan 48 tutum ifadesi uzman görüşüne sunulmuştur. Uzmanların değerlendirmeleri sonucu 46 ifadelik denemelik tutum ölçeği oluşturulmuş ve SSK Zonguldak Bölge Hastanesinde görevli 227 hemşire üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11 ile değerlendirilmiştir. Ölçek geliştirme metodolojisine uygun olarak verilerin analizinde tek yönlü korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi, t testi, Kruskal Walis analizi, açıklayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Bu analizler sonucu 35 maddeden oluşan ISO 9000 Tutum Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçek üç faktör yapısına sahip olup, cronbach alfa katsayısı 0,89 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin hastane içerisindeki görevleri ve aldıkları ISO 9000 ve kalite eğitimlerine göre geliştirilen ISO 9000 Tutum Ölçeğinden aldıkları tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Hemşirelerin hastane içerisindeki çalıştıkları servis, öğrenim düzeyleri, çalışma süreleri, aldıkları ISO 9000 ve kalite eğitimlerinin içeriğini ve yöntemini değerlendirme durumlarına göre geliştirilen ölçekten aldıkları tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Developing Attitude Scale About ISO 9000 Quality Guarantee System at Sosyal Sigotalar Kurumu Zonguldak Region Hospital Nurses This is a methodological study, which aims to develop a Likert type psychometric attitude scale in order to measure the attitude of SSK Zonguldak Region Hospital nurses concerning ISO 9000 Quality Guarantee System. In order to determine the attitude to be measured 48 attitude statements were presented to experts. After the experts' evaluation an attitude scale of 46 statements was formed. This attitude scale was answered by 227 nurses working in the SSK Zonguldak Region Hospital. The data were analyzed by using SPSS 11.0 for Windows. Bivariate correlation (Pearson correlation coefficient) analysis, simple linear regression test, one-way Anova, student t test, Kruskal Walis H, Exploratory factor analysis tests were used for statistical analysis. Using the results of these analyses, ISO 9000 Attitude Scale was developed. This ISO 9000 attitude scale was composed of 35 questions and three factors. The cronbach alpha coefficient was 0,89. There was no statistically significant difference between the duties of the nurses within the hospital and the attitude scores obtained from the ISO 9000 attitude scale. There was a statistically significant difference between the attitude scores obtained from the attitude scale which compares the departments nurses working, level of education, working experience, evaluation of ISO 9000 and quality education content and methods of this education.