Mandibular posterior bölge diş eksikliği olgularında, çiğneme kuvvetlerinin, farklı kole genişliğine sahip implant destekli restorasyonlar üzerine etkisinin, baskı testleri yöntemiyle değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of mastication forces over implant supported restorations having different neck sizes at single tooth replacement in mandibular posterior area by mechanical stress test methods
- Tez No: 123718
- Danışmanlar: PROF.DR. P. SEMA KEDİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, mekanik stres, geniş çaplı implant, tek diş implant, Dental implants, mechanical stress, wide implant, single tooth implant
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
96 ÖZET Mandibular posterior bölge tek diş eksikliği olgularında, çiğneme kuvvetlerinin, farklı köle genişliğine sahip implant destekli restorasyonlar üzerine etkisinin, baskı testleri yöntemiyle değerlendirilmesi Oral İmplantoloji'nin gelişmesi ile birlikte implant uygulamasının endikasyonları da artmıştır. İlk uygulamalarda, tam dişsiz çenelere implant yerleştirilmesi düşünülürken bugün implant, tek diş eksikliklerinde de güvenilir bir tedavi yöntemi olmuştur. Ancak posterior bölge tek diş eksikliklerinde implant yerleştirilmesi sırasında, kemiğin anatomisindn kaynaklanan güçlükler olduğu gibi, çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli direncin sağlanamamasından dolayı pek çok komplikasyon ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra eksik tek dişin mesio-distal boyutu, komşu dişlerin pozisyonu nedeniyle sabit ve geniş olduğu için standart bir implant boyutu kullanıldığında, bu implant gelen kuvvetleri desteklemeyebilir. Bu deneysel tez çalışmasında, mandibular birinci büyük azı eksikliğinde, farklı köle genişliğine sahip geniş çaplı implant' lar kullanılarak, kuvvetlerin implant destekli restorasyonlar üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaç çerçevesinde farklı köle genişliğne sahip iki grup geniş çaplı implant seçilmiş ve her birinin üzerine metal destekli seramik üst yapılar hazırlanmıştır. Hazırlanan iki farklı örnek grubuna, Universal Test Makinesi'nde baskı ile kırırlma testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre, test edilen iki farklı örnek grubundan geniş koleye sahip geniş çaplı implant (WNI) ünitesinin desteklediği kronların, geniş çaplı implant' ların (WI) desteklediği kronlara oranla daha yüksek baskı kuvvetlerine, daha uzun süre direnç gösterdiği ve kırılmaların, gerilimin yoğun olduğu köle bölgesinde değil, oklüzal planda meydana geldiği saptanmıştır. Sonuç olarak; bir molar dişin eksikliğinde implant uygulaması gerektiğinde, molar dişin geniş oklüzal yüzeyine gelen yüksek çiğneme kuvvetlerini destekleyebilmek amacıyla özellikle geniş koleye sahip geniş çaplı implant' ların kullanımı tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY The evaluation of the effects of mastication forces over implant supported restorations having different neck sizes at single tooth replacement in mandibular posterior area by mechanical stress test methods The popularity of dental implant applications increased by the technical and clinical development of Oral Implantology. In this field the initial replacements were applied on edentulous dental arches, but recently an implant for every missing teeth is the new concept. However for the posterior arch area during single tooth implant replacements the anatomical restrictions may cause complications. Additionaly mastication forces may also cause some problems in this region. Besides, the fixed mesio-distal dimention of a missing molar tooth causes unsupported forces due to wide replacement area when a standart implant size is used. In this thesis research, implants having different neck sizes, which were used as first mandibular molar substitudes were investigated for proving their strengths against exerted forces. For this aim two groups of wide implants showing different neck sizes were chosed and restored by ceramic fused to metal crowns, which were tested under compression forces by the Universal Test Machine. The obtained test results showed that, the wide neck implants (WNI) supported higher compressive loading, for a longer duration when compared to wide implants (WI) with standart neck sizes, besides the fracture patterns occured at the occlusal plan rather than the neck area which is the general stress bearing area of implants. The conclusion is; when molar tooth replacement is required, specially wide neck implants (WNI) may be recommended to support high mastication forces which is applied over wide occlusal surfaces of molar teeth.