Hemşirenin yürüttüğü sekonder korunma programının miyokard infarktüsü geçiren hastaların risk faktörleri ve yaşam tarzına etkisi
The effect of nurse managed secondary prevention program on the risk factors and lifestyle of patients who had myocard infarction
- Tez No: 142468
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AKDEMİR, DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Myocardial infarction, secondary prevention program, nursing, risk factors, lifestyle
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Irmak Z., Hemşirenin Yürüttüğü Sekonder Korunma Programının Miyokard İnfarktüsü Geçiren Hastaların Risk Faktörleri ve Yaşam Tarzına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, sekonder korunma programının miyokard infaktüsü geçiren hastaların risk faktörleri ve yaşam tarzına etkisini belirlemek amacıyla yan deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma 1.7.2002-30.4.2003 tarihleri arasında Zonguldak Sosyal Sigortalar Kurumu Bölge Hastanesi ile Zonguldak ili belediye sınırlan içinde ikamet eden hastaların evlerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini miyokard infarktüsü geçiren 36 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi ve sekonder korunma soru ve izlem formları, günlükler, semptom deneyimleme ve risk faktörleri tanımlama formları kullanılmıştır. Sekonder korunma programının uygulanmasında; hastanede sekonder korunma eğitim programı, ev ziyaretlerinde ise eğitim ve tartışma oturumları, problem çözme ve davranış değiştirme stratejileri kullanılmıştır. Hastaların sekonder korunma programı sonunda öncesine göre sistolik, diastolik kan basmcı, total kolesterol, LDL- kolesterol ortalamalarının ve beden kitle mdeksinin düştüğü, HDL- kolesterol ortalamasının ise yükseldiği ve ortalamalar arasındaki farkların önemli olduğu bulunmuştur. Hastaların program sonunda öncesine göre tüm oturumlarda aldıkları bilgi puan ortalamalarının arttığı ve bu artışların önemli olduğu saptanmıştır. Program sonunda öncesine göre hastaların sigara içme oranının düştüğü, beslenme alışkanlığına dikkat etme ve düzenli egzersiz yapma oranının ise arttığı ve farkların önemli olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak sekonder korunma programının miyokard infaktüsü geçiren hastaların risk faktörlerini azaltmada ve yaşam tarzım değiştirmede etkili olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler : Miyokard İnfarktüsü, sekonder korunma programı, hemşirelik, risk faktörleri, yaşam tarzı
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Irmak Z., The Effect of The Nurse Managed Secondary Prevention Program on The Risk Factors and Lifestyle of Patients Who Had Myocardial Infarction. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Medical Nursing, Ankara, 2004. The aim of this quasi-experimental study was to determine the effect of the secondary prevention program on the risk factors and lifestyle of the patients who had myocardial infarction. This study was conducted at Zonguldak Social Insurance Regional Hospital and in outpatients' homes in the vicinity of Zonguldak between the dates 1.7.2002 and 30.4.2003. All of 36 patients with myocardial infarction diagnose were taken into this study. The data used in this study was obtained by using dairy of patients, personal information, secondary prevention questionnaire, fallow-up, symptom experience and risk factor assessment forms. During the application of secondary prevention program, the secondary prevention education program were applied at the hospital, and then education and decision sessions, problem solving and behavior changing strategies were used at home visits. It has been found out that systolic and diastolic blood pressure, total cholesterol, LDL cholesterol means and body mass index were decreased, and HDL cholesterol mean increased in the patients completing the program. The differences between the mean of each above results before and after the program were significant. Having completed the program, the means of patients' knowledge point gained from all session were found out to be increased significantly. The rate of smoking decreased, caring food habit and exercising regularly increased. The differences between the results before and after the program were significant. Consequently, it can be said that secondary prevention program was effective on decreasing risk factors and changing lifestyle in the patients who had myocardial infarction.