Tip 2 diabetes mellitus hastalarında periodontal tedavinin hastalığın metabolik kontrolüne etkisi
The effect of periodontal therapy on metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 123719
  2. Yazar: MİNE KIRAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, glikohemoglobin, HbA1c, metabolik kontrol, periodontal tedavi, diabetes mellitus, glycated hemoglobin, HbA1c, metabolic control, periodontal therapy
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
81 ÖZET Tip2 Diabetes Mellitus Hastalarında Periodontal Tedavinin Hastalığın Metabolik Kontrolüne Etkisi Bu araştırmanın amacı; tip2 Diabetes Mellitus' lu (DM) bireylerde, periodontal tedavinin açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, glikohemoglobin, total kolesterol, trigliserid, yüksek yoğunluklu lipoproteinler, düşük yoğunluklu lipoproteinler ve mikroalbüminüri gibi metabolik parametreler ve diyabetin metabolik kontrolü üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırma populasyonu 31-79 yaşları arasında, orta ve iyi metabolik kontrollü, 44 tip2 DM hastasından oluşmaktadır. Bireyler iki gruba ayrılarak, bir gruba cerrahi olmayan periodontal tedavi yapılmış, diğer gruba ise periodontal tedavi uygulanmamıştır. Periodontal değerlendirme için plak indeks (PI), gingival indeks (Gl), sondlama cep derinliği (CD), klinik ataçman seviyesi (CAL), dişeti çekilmesi (DÇ) ve sondlamada kanama (BOP) ölçümleri, metabolik değerlendirme için ise açlık kan şekeri (AKŞ), tokluk kan şekeri (TKŞ), glikohemoglobin (HbA1c), kan üre nitrojeni (BUN), kreatinin, total kolesterol (TK), trigliserid (TRG), yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL), düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL) ve alkalen fosfataz tetkikleri kullanılmıştır. Ölçüm ve tetkikler araştırmanın başlangıcında, periodontal tedaviden 1 ay ve 3 ay sonra yapılmıştır. Periodontal tedavi uygulanan grupta, 3. ayda DÇ hariç periodontal parametrelerin tümünde başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür. Tedavi grubunda 3. aydaki Pl, Gl ve CD parametrelerindeki değişimler kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıdır. Metabolik parametrelerde ise 3. ayda tedavi grubunda TKŞ ve HbA1c' de başlangıca göre anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. Glikohemoglobin ve trigliserid değerlerindeki değişim açısından kontrol grubu ile kıyaslandığında tedavi grubunda anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçlan; tip2 DM' lu bireylerde periodontal tedavinin, diyabetin metabolik kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğunu yansıtmaktadır. Ve tip2 DM' lu hastaların metabolik kontrollerine yönelik olarak, periodontal sağlığın da göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
82 SUMMARY The Effect of Periodontal Therapy on Metabolic Control in Patients with Type2 Diabetes Mellitus The purpose of the present study was to investigate the effect of periodontal therapy on metabolic parameters such as fasting plasma glucose (FPG), 2- hour post-prandial glucose (PPG), glycated hemoglobin (HbA1c), total cholesterol (TC), triglyceride (TG), HDL-cholesterol (HDL), LDL-cholesterol (LDL), microalbuminurea and metabolic control of diabetes in type2 DM patients. The study population consisted of 44 patients with moderate or good metabolic control type2 DM and with the age range of 31-79. The subjects were divided into two groups and non-surgical periodontal treatment was performed on the study group. For the periodontal assessment, plaque index (PI), gingival index (Gl), probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), gingival recession (GR) and bleeding on probing (BOP) measurements and for the metabolic assessment, FPG, PPG, HbA1c, blood urea nitrogen (BUN), creatinine, TC, TG, HDL, LDL, alkaline phosphatase and microalbuminurea measurements were made. Measurements were performed in baseline and after 1st and 3rd months following the periodontal treatment. Periodontal conditions showed significant improvement in the treatment group when compared with control. Regarding the metabolic parameters, mean±s.d. HbA1c levels in the treatment group decreased significantly from 7,31 ±0,74 to 6,51 ±0,80 (10,94%) (p=0,000) where as the contol group showed a slight but insignificant increase for this parameter (7,00±0,74 to 7,31±2,08). The result of this study revealed that periodontal therapy in patients with type2 DM had positive effects on metabolic control of diabetes and obtaining metabolic control of diabetic patients, their periodontal health should be carefully considered by clinicians.