Diyabetik hastalarda gözden kaçırılan sorun: Diş problemleri
Overlooked problem in diabetic patients: Dental problems
- Tez No: 919848
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ BAYRAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, ağız ve diş sağlığı, periodontitis, Diabetes Mellitus, oral and dental health, periodontitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Diyabet son yıllarda hızla artış gösteren, ciddi komplikasyonlara yol açan bir sağlık problemidir. Diyabetik hastaların çok çeşitli komplikasyonları mortalite ve morbiditeyi belirgin artırmaktadır. Bunlardan biri olan diş sorunu yetersiz ağız hijyeni, kötü beslenme alışkanlıkları gibi sebeplere bağlı olmakla birlikte çeşitli yollarla kötü glisemik kontrole sebep olup birçok problemlere yol açabilir. Bu çalışmada polikliniğe başvuran diyabetik hastalarda sıklıkla görülen diş sorunlarının neler olduğu,ne sıklıkta görüldüğünü değerlendirmek ve ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmaya Nisan 2023 – Eylül 2024 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları polikliniğine başvuran 18-80 yaş arasında 1036 diyabetik hasta alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, HbA1c düzeylerine göre kategorize edildi ve diş muayeneleri yapılmak üzere Diş Hekimliği Fakultesine yönlendirildi. Muayeneleri yapılan hastaların dental problemleri sınıflandırıldı. Hastaların bir kısmının ilgili hastalıklarının tedavisi yapıldı. Geride kalan çoğunluğa ise günlük ağız ve diş bakımı, periyodik diş bakımı ile ilgili öneriler verildi ve yeniden diş tedavisi yapılmak üzere randevuları oluşturuldu. Bulgular: Çalışmamıza yaş ortalaması 53 ±5 yıl olan 650` si kadın, 386 `sı erkek olmak üzere 1036 hasta dahil edildi. Hastaların %43 'nün HbA1c' si %7.5 'n altında, % 45 'inin HbA1c 'si %7.5-10 aralığında, %12' nin HbA1c' si ise %10' n üzerindeydi. Diş sorunlarını inceledeğimiz zaman %57 hastada kronik periodontitis, % 67 hastada çürük (derin çürük, çürük ve kole çürügü olmak üzere), %19 `da tam ve kısmi dişsizlik , %6.5 `de ise kalmış kök sorunu, %5.5 `de çenenin hastalıkları (%2 `si çene eklem problemleri olmak üzere) , %2 `de diş pozisyon anomalileri, %1.6` da gömülü diş, %1.5 `de protetik diş, %1 `de kısmi diş doku kaybı , %1 `de diş apsesi ve atrizyon, % 0.5 `de diş pozisyon anomalileri olduğu saptandı. Tartışma Ve Sonuç: Diyabetli hastaların metabolik bozuklukları dişeti dokularının enfeksiyonuna karşı olan direncini azaltır ve dolayısıyla dişeti hastalıklarının oluşması kolaylaşır. Epidemiyolojık veriler diyabetin periodontit için majör risk faktörü olduğunu ve diyabetiklerin diyabeti olmayanlara göre periodontite daha yatkın olduğunu göstermektedır. Bu iki kronik hastalık arasında karşılıklı ilişki olduğu bilinmektedir. Çeşitli hücresel, immünolojık yolların ve sitokinlerin rolü olduğu belirlenmiş olsa da mekanizma halen tam olarak anlaşılamamıştır. Tip 2 diyabet kök kanal tedavisinin başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir. Diyabetli hastalarda diş taşı yapısı ve mineral yoğunluklarının incelendiği bir çalışmada diş taşlarının fazla görüldüğü, diş yapısında bozulmalar olabildiği gösterilmıştir. Diyabet hastaları mantar enfeksiyonları, ağız kuruluğu ve periodontal hastalıklar açısından artmış risk grubundadır. Diyabetli hastaları tükürük bezi bozukluklarına karşı hassastır ve yeni çürüklerin gelişme riski artmaktadır. Yayınlanan bir çok çalışmada dental sorunlar ile diyabet arasında ilişki olduğu görülse de, diyabetik hastalarda diş muayenesi ve hastalardaki problemlerin sıklığına ait ayrıntılı çalışmalar yeterli değildir. Bu çalışmada diyabetik hastalarda genellikle gözden kaçırılan ve ihmal edilen diş problemlerinin neler olduğu , kan şekeri regülasyonunun bozulmasının diş problemlerinde olası komplikasyonlara yol açtığı ve diyabetik hastalarda diş muayenesinin önemini vurgulamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes is a health problem that has rapidly increased in recent years and leads to serious complications. In diabetic patients, dental issues are often related to inadequate oral hygiene and poor nutritional habits, but they can also lead to poor glycemic control through various pathways, resulting in oral and dental problems. This study aims to evaluate the types of dental issues present in diabetic patients who visit the clinic and how frequently they occur. Materials and Methods: In the study, 1,036 diabetic patients who applied to the Endocrinology and Metabolism Diseases outpatient clinic of Erciyes University Faculty of Medicine between April 2023 and September 2024 were included. Patients aged between 18 and 80 were enrolled in the study. They were categorized based on age, gender, and HbA1c levels, and referred to the Faculty of Dentistry for dental examinations. The dental problems of the patients who underwent examinations were classified. Treatment for relevant conditions was provided to some patients, while the majority received recommendations for daily oral and dental care and periodic dental maintenance, with appointments scheduled for further dental treatment. Fındıngs: 1036 patients, 650 women and 386 men, with an average age of 53 ± 5 years, were included in our study. 43% of the patients had HbA1c levels below 7.5%, 45% had HbA1c levels in the range of 7.5% to 10%, and 12% had HbA1c levels above 10%. When examining dental issues, chronic periodontitis was found in 57% of the patients, cavities (including deep cavities, caries, and root caries) in 67%, complete and partial edentulousness in 19%, retained root problems in 6.5%, jaw diseases (with 2% having temporomandibular joint problems) in 5.5%, dental position anomalies in 2%, impacted teeth in 1.6%, prosthetic teeth in 1.5%, partial tooth tissue loss in 1%, dental abscess and attrition in 1%, and dental position anomalies in 0.5% Dıscussıon And Conclusıon: Metabolic disorders in diabetic patients reduce the resistance of gingival tissues to infection, thereby increasing the likelihood of developing periodontal disease. Epidemiological data indicate that diabetes is a major risk factor for periodontitis and that diabetics are more susceptible to periodontitis compared to non-diabetics. There is known to be a reciprocal relationship between these two chronic diseases. Although various cellular and immunological pathways and cytokines have been identified as playing a role, the exact mechanism remains incompletely understood. Type 2 diabetes also negatively affects the success of root canal treatments. A study found that the prevalence of dental caries and apical periodontitis was higher in individuals with type 2 diabetes. In another study examining the structure of dental calculus and mineral density in diabetic patients, it was shown that there could be alterations in the cementum structure associated with calculus formation. Diabetic patients are at increased risk for conditions such as candidiasis, erosion, xerostomia, and periodontal diseases. They are sensitive to periodontal diseases and salivary gland disorders, with an increased risk of developing new caries. While many published studies indicate a relationship between dental issues and diabetes, there has been a lack of detailed dental examination studies in diabetic patients. This study aims to highlight the importance of overlooked dental problems in diabetic patients, the potential complications of impaired blood glucose regulation regarding dental issues, and the significance of dental examinations in diabetic patients.