Tip 2 diyabetli periodontitis hastalarında cerrahisiz periodontal tedavinin diş eti oluğu sıvısı visfatin, fetuin-a ve sirtuin 1 seviyelerine etkisi
The effect of non-surgical periodontal treatment on visfatin, fetuin-a and sirtuin 1 levels in gingival crevicular fluid in periodontitis patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 789335
  2. Yazar: AYSUN AYDEMİR İNAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU ÖZKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Dentistry, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Tip 2 Diyabet, Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavi, Diş Eti Oluğu Sıvısı, Visfatin, Fetuin-A, Sirtuin 1, Periodontitis, Type 2 Diabetes, Non-Surgical Periodontal Treatment, Gingival Crevicular Fluid, Visfatin, Fetuin-A, Sirtuin 1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışmamızda diş eti oluğu sıvısı (DOS) visfatin, fetuin-A ve sirtuin 1 seviyelerinin cerrahi olmayan periodontal tedaviyle olan değişimlerinin ve Tip 2 diyabet ile etkileşimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya sistemik ve periodontal sağlıklı (SS, n=11), sistemik sağlıklı periodontitisli (SP, n=11), kontrollü diyabetli periodontal sağlıklı (CP, n=11), kontrollü diyabetli periodontitisli (CP, n=11), kontrolsüz diyabetli periodontal sağlıklı (NS, n=11) ve kontrolsüz diyabetli periodontitisli (NP, n=11) bireyler dahil edildi. Cerrahisiz periodontal tedavi (CPT) öncesi ve sonrası klinik ölçümler yapıldı, DOS numuneleri toplandı. ELISA yöntemiyle DOS visfatin, fetuin-A ve sirtuin 1 seviyeleri tespit edildi. Bulgular: SP, CP ve NP gruplarında DOS visfatin konsatrasyonu sağlıklı gruplara göre fazla bulunup CPT sonrası azalırken; DOS fetuin-A ve sirtuin 1 konsatrasyonu sağlıklı gruplara göre az bulunup CPT sonrası arttı. Visfatin ve sirtuin 1 ile HbA1c arasında; visfatin, fetuin-A ve sirtuin 1 ile Pİ, Gİ, SKİ, SCD ve KAS arasında korelasyon tespit edildi. Sonuç: DOS visfatin, fetuin-A ve sirtuin 1 konsantrasyonlarının periodontal hastalığın aktivitesini ve yıkım miktarını gösteren değişkenlerin yanında, diyabet değişkenleriyle de ilişkili olduğu; ayrıca periodontal hastalık etyopatogenezini diyabet üzerinden etkilediği ve CPT sonrası DOS değerlerinin değişiminin klinik yansımaları gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the changes in GCF Visfatin, Fetuin-A and Sirtuin 1 levels with non-surgical periodontal treatment and their interaction with Type 2 diabetes. Material and Method: The study included 66 individuals which are systemic and periodontal healthy (SS, n=11), systemic healthy and periodontitis (SP, n=11), controlled diabetic and periodontal healthy (CP, n=11), controlled diabetic and periodontitis (CP, n=11), uncontrolled diabetic and periodontal healthy (NS, n=11) and uncontrolled diabetic and periodontitis (NP, n=11). Clinical measurements were performed and DOS samples were collected before and after non-surgical periodontal treatment (NSPT). GCF Visfatin, Fetuin-A and Sirtuin 1 levels were determined by ELISA method. Results: DOS visfatin concentration was higher in SP, CP and NP groups compared to healthy groups and decreased after NSPT. DOS fetuin-A and sirtuin 1 concentrations were lower in SP, CP and NP groups compared to healthy groups and increased in SP, CP and NP groups after NSPT. HbA1C levels were correlated with visfatin and sirtuin 1 levels. Visfatin, fetuin-A and sirtuin 1 levels were also correlated with PI, GI, PBI, PPD and CAL. Conclusions: It was demonstrated that Visfatin, Fetuin-A and Sirtuin 1 levels in GCF were associated with diabetic blood parameters as well as with parameters which are indicating the activity and amount of destruction of periodontal disease. It was also shown that these markers to affect the etiopathogenesis of periodontal disease through diabetes and the effect of CGF changes on clinical parameters after NSPT.