Sürekli ayaktan periton diyalizi yapan hastalarda periodontal hastalıklar
Periodontal diseases of continuous ambulatory peritoneal dialysis patients
- Tez No: 811988
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi, periodontal hastalık, KAH ve DM, Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis, periodontal disease, CAD and DM
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi ( SAPD ) uygulayan hastalarda ağız sağlığının erken dönemde değerlendirilmesi, periodontal hastalık sıklığının tesbit edilmesi, infeksiyonla ilişkili komplikasyonlara etkisinin belirlenmesi ve hastalık saptanan vakalarda tedavileri sağlanarak morbidite ve mortalitenin azaltılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmaya kronik böbrek yetmezliği ( KBY ) nedeniyle SAPD uygulayan, toplam 68 hasta dahil edildi. Klinik indeks ve diğer ölçümler, Williams periodontal sondası ve ağız aynası kullanılarak yapıldı ve direkt radyografi çekildi. Hastalar sağlıklı, gingivit, kronik lokal periodontit ve kronik yaygın periodontit olan vakalar olmak üzere 4 grupda değerlendirildi. Tüm hastalara ait tam kan sayımı verileri, glukoz, serum transaminazları, kan üre azotu (BUN), kreatinin, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, klor, total protein, albümin, magnezyum, CRP ( C-reaktif protein ), PTH (Paratiroid hormon ), primer hastalık tanısı Diabetes mellitus ( DM ) olanlardan Glikozillenmiş Hemoglobin ( HbA1c ), Kt/V, kreatinin klirensi (KK) ve PET (Peritoneal Transport Tipi veya peritoneal geçirgenlik tipi ) özellikleri kaydedildi. Tanı ve tedaviden 3 ay sonra hastaların kontrol muayeneleri yapıldı. Ancak kontrol değerlendirmelerde sadece 34 hastanın kaydına ulaşılabildi. Tedavi öncesi değişkenler ile tedavi sonrası değişkenleri karşılaştırıldı. Bulgular: KBY nedeniyle SAPD uygulayan hastalarda, yüksek oranda periodontal hastalık saptandı. 17 kronik böbrek hastası sağlıklı olup, 22 hastada gingivit, 19 hastada kronik lokal periodontit, 10 hastada ise kronik yaygın periodontit gözlendi. Yaş ve cinsiyet açısından gruplar incelendiğinde anlamlı farklar ortaya çıktı (p0.05). Sonuç: SAPD hastalarında, periodontal hastalık sıklığının oldukça yüksek olduğu ortaya konuldu. Periodontit sıklığı ve şiddeti yüksek olanlarda CRP düzeyleri, KAH ve DM sıklığı ve periton diyaliz süreleri de yüksek oranda saptandı. Sonuç olarak SAPD hastalarında, ağız bakımının ihmal edilmemesi için gerekli önlemler alınmalı ve düzenli ağız içi değerlendirmeleri muayenelerinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To Evaluate dental health in patients with continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD) in the early period to detect the frequency of periodontal diseases, determine the impact of infectious complications associated and treat the patients to decrease the rate of morbidity and mortality. Materials and Methods: 68 patients with chronic renal failure(CRF) who are treated by CAPD are included in the research. Williams periodontal catheter and mouth mirrors are used for clinical index and other tests and direct radiography examination is implemented. Index of the 4 parts of each tooth (mesiobuccal, midbuccal, distobuccal, midpalatinal/midlingual) is evaluated. Patients healthy, gingivitis, chronic local your periodontist and chronic cases, including 4 with your periodontist was assessed in common. Complete blood count parameters, serum transaminases, blood urea nitrogen (BUN), calcium, phosphorus, sodium, potassium, chlorine, total protein, albumin, magnesium, CRP, PTH, Kt/V, CrCl and results are recorded for all patients. Moreover, HbAlc is evaluated for those whose primary diagnosis is DM. Only 34 patients were available for evaluation, but the control record. The parameters before and after the treatment are compared. Data: It is detected that a very high rate of the patients with CRF who are treated by continuous ambulatory peritoneal dialysis has periodontal diseases. 17 chronic kidney disease patients are healthy, 22 patients have gingivitis, 19 patients have chronic local periodontitis and 10 patients have chronic common periodontitis. Observing the groups according to their ages and gender, the difference is significant (p0.05). Conclusion: It is asserted that periodontal disease frequency among CAPD patients is significantly high. It is detected that CRP levels, the frequency of CAD and DM, and the duration of peritoneal dialysis gets higher in line with the frequency and severity of periodontitis. Taking all these findings into consideration, necessary precautions shall be taken to prevent CAPD patients? ignoring their oral health care and dental examination shall be a part of their routine check-up.