Aile tipi sütçü inek işletmelerinde kontrollu tohumlama ile fertilitenin yükseltilmesine ilişkin girişimler
Effectiveness of controlled breeding on fertility in family size dairy cow herds
- Tez No: 123721
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL ALAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sütçü inekler, aile tipi işletme, kontrollü tohumlama, fertilite, Dairy cow, family size herds, controlled breeding, fertility
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 559
Özet
41 6. ÖZET Aile tipi sütçü inek işletmelerinde kontrollü tohumlama ile fertilitenin arttırılmasına ilişkin girişimler Bu çalışmanın amacı, küçük ölçekli sütçü inek işletmelerinde hormon kontrollü tohumlamanın etkinliğini araştırmaktır. Çalışma, Çanakkale yöresinde 1-4 başlık aile tipi sütçü inek işletmelerinde yürütüldü. Materyal olarak seçilen toplam 60 baş sağlıklı inek 2-9 yaşlar arasında olup, 58'i Holstein ve 2'si İsviçre esmeri ırkındandı. Bu hayvanlar normal doğum yapmış, involusyon sürecini tamamlamış, 45 gün içinde östrus belirtileri izlenmiş, patolojik bir vulva akıntısı göstermemiş ve postpartum 45-60 günler arasında bulunan inekler arasından seçildi. İnekler, uygulamalara başlamadan önce genel beden kondisyonu (BKS) yönünden, 5'lik puantaj sistemine göre değerlendirildi. Materyal olarak seçilen hayvanlar herbiri 20 inek içeren 3 gruba ayrıldı. Birinci gruba, siklus dönemine bakılmaksızın, 0. günde GnRH ve 7. günde PGF2a enjekte edildi. Dokuzuncu günde ikinci GnRH enjeksiyonunu takiben, 24 saat sonra sun'i tohumlama uygulandı. İkinci gruba 0. günde ilk, 11. günde ikinci PGF2(1 enjeksiyonu ve izleyen 80. saatte tohumlama yapıldı. Kontrol olarak değerlendirilen üçüncü gruptaki ineklere, östrusların belirlenmesi konusunda günde üç defa 30' ar dakika süre ile gözlem yapılması şeklinde bir öneride bulunularak, bu çerçevede sun'i tohumlama yapıldı. Hormon uygulama gruplarında ilk enjeksiyon (0. gün) ve tohumlamadan sonraki 21. günde süt örnekleri alındı. Kontrol grubunda ise sadece 21. günde örnekleme yapıldı. Total süt örneklerindeki42 progesteron hormonu düzeyleri mikrotitrasyon plak enzimimmunassay tekniği kullanılarak belirlendi. Tohumlamaları takip eden 21. günde östrus göstermeyen ve süt progesteron düzeyi 5 ng/ml'nin üzerinde bulunan inekler gebe olarak kabul edildi. Östrusları yineleyen hayvanlar yeniden tohumlandı. Bu şekilde tüm gruplardaki inekler 3 tohumlama boyunca izlendi. Östrus göstermeyen ineklerde ise, 45-60. günlerde yapılan rektal muayeneler ile kesin gebelikle ilgili bulgular araştırılarak tanılar doğrulandı. Ovsynch yöntemi ile senkronize edilen birinci grupta ilk tohumlamada gebelik oranı % 25, üç tohumlama sonrasında % 50; çift PGF2ct enjeksiyonu sonrası tohumlanan ikinci grupta ilk tohumlamada gebelik oranı %45, üç tohumlama sonrasında % 70 olarak belirlendi. Kontrol grubu için ise aynı değerler, sırasıyla % 50 ve % 75 olarak hesaplandı. Çalışma gruplarında gebelik başına tohumlama sayıları sırasıyla, 1,70±0,26, 1,35±0,13 ve 1,33±0,12 olarak saptandı. Doğum- yeniden gebe kalma ile ilk tohumlama-gebe kalma süreleri ise yine sırasıyla, 78,60±6,44 ve 17,70±6,66 gün; 77,78±4,02 ve 10,00±3,75 gün; 62,20±3,42 ve 8,06±3,07 gün olarak belirlendi. Tohumlamalar sırasında ineklerin beden kondisyon skoru, ikinci grup dışındaki tüm ineklerde, göz önünde tutulan bütün fertilite parametrelerinde rol oynadı. Ovsynch yönteminde ilk GnRH enjeksiyonu sırasında ineklerin luteal dönemde bulunmasının izleyen tohumlamalardaki gebelik oranını etkilemediği belirlendi. Sonuç olarak, küçük ölçekli aile tipi sütçü inek işletmelerinde yürütülen bu çalışmanın bulguları; hormon kontrollü tohumlamalara kıyasla, iyi bir östrus gözlemi sonrasında tohumlanan ineklerde ilk ve üç tohumlama sonrasında gebelik oranlarının daha yüksek ve buna paralel olarak doğum-gebe kalma aralığının daha kısa olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
43 7. SUMMARY Effectiveness of controlled breeding on fertility in family size dairy cow herds The aim of this study was to asses the efficiency of timed-artificial inseminations based on oestrus and ovulation synchronization in family- size dairy herds. A total of 60 dairy cows (58 Holstein Fresian and 2 Brown Swiss) between 2-9 years of age, normally laboured, completed involution process and exhibited the signs of oestrus through the 45th day after parturition, miss having an abnormal vulvar discharge and actually on the 45 to 60 days postpartum were assigned as the material. All cows were scored of the basis of 5-scaled Body Condition Score (BCS) test. Cows were divided into 3 study groups (n=20) randomly. Animals in group 1 were administered GnRH on day 0, PGF2a on day 7 a second GnRH on a 9 day and artificially inseminated 24 hours after the last GnRH treatment, where as the cows received two PGF2ct injections (on day 0 and 11) and inseminated at 80th after the last injection in group 2. All controls (group 3) were detected for the oestrus signs three times a day for 30 minutes and cows showing the oestrus signs were artificially inseminated. Milk samples were collected on the first injection day (group 1, 2 and 3) for the progesterone analysis with the microtitration plaque enzymeimmunoassay tecnique. The cows not showing oestrus signs 21 days after insemination and having a milk progesterone level above 5 ng/ml were assigned as pregnant, pregnancy diagnosis were performed on days 45-60 after insemination.44 First and all service conception rates in study groups were found as, 25 and 50 % (group 1), 45 and 70 % (group 2), 50 and 75 % (group 3-control). The mean insemination numbers per pregnancy were 1,70±0,26 (group 1), 1,35±0,13 (group 2) and 1,33*0,12 (group 3). Calving to conception and service to conception intervals were observed as 78,60±6,44 and 17,70±6,66 days (group 1), 77,78±4,02 and 10,00±3,75 days (group 2), 62,20±3,42 and 8,06±3,07 days (group 3- control) respectively. Body condition scores influced all reproductive parameters in all groups except group 2. In addition, the luteal status of the cows did not effect the subsequent conception rates in Ovsynch method (groupl). As a result, it was evident that the conception rates in the first and all inseminations with only oestrus detection (group 3 : control) were higher and calving to conception intervals were shorter when compared with the hormon-administered groups (group 1 and 2) on the basis of family size dairy herds.