Doğal diş-implant destekli sabit bölümlü protez tasarımlarının iki farklı stres analiz yöntemi ile incelenmesi
The investigation of implant-tooth born fixed partial denture designs with two different stress analyses methods
- Tez No: 123723
- Danışmanlar: PROF.DR. A. ERSAN ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Yöntemi, Fotoelastik Stres Analizi, implant Destekli Sabit Bölümlü Protez, Rijit Bağlantılar, Non-Rijit Bağlantılar, Finite Element Method, Fotoelastic Stress Analyses, Fixed Partial Denture, Rigid Attachment, Non-rigid Attachment
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 11170
Özet
158 ÖZET: İmplant-Doğal Diş Destekli Sabit Bölümlü Protez Tasarımlarının İki Farklı Stres Analiz Yöntemi İle İncelenmesi Implant destekler alveol kemiği ile rijit bir bağlantı içindeyken, doğal dişler onları çevreleyen periodontal memebranın izin verdiği ölçülerde hareketliliğe sahip olmaları nedeniyle, doğal diş-implant destekli sabit bölümlü protezler biyomekanik ile ilgili tasarım problemleri oluşturmaktadır. Bu hareket farklılığım kompanse etmek amacıyla bazı araştırıcılar hassas bağlantılı tasarımları önermiştir. Bununla beraber bir çok klinisyen de rijit bağlantılı tasarımlan önermiştir. Yapılmış olan çalışmalar hangi tasarımın daha başarılı olduğu konusunda yetersiz kalmıştır. İki boyutlu sonlu elemanlar ve fotoelastik stres analiz yöntemleri ile serbest sonlu olgularda osseointegre protez tasarımlarını karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Dört sabit bölümlü protez modeli değişik bağlantı tasarımlarıyla (destek doğal dişe rijit bağlantı, destek doğal diş ile hassas bağlantı ve implant destek ile hassas bağlantı gibi) ve üç farklı osseointegre implant sistemi ile hazırlanarak vertikal ve oblik olarak yüklenmiştir. İmplant-implant ile desteklenen modeller kemikte en düşük stres değerlerini verirken diğer yanda hassas bağlantının implant destek tarafında kullanımı kemikte stres değerlerini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
159 SUMMARY: The Investigation Of Implant-Tooth Born Fixed Partial Denture Designs With Two Different Stress Analyses Methods The implant-tooth supported fixed partial dentures present a biomechanical design problem, because the implant rigidly fixed with the alveolus, and the tooth is surrounded by the periodontal ligament that allows movement. Non-rigid fixed partial denture designs are advocated by some investigators as a method of compensating for this differential movement. Rigid fixed partial denture designs, however, are advocated by many clinicians. Studies have failed to show the advantage of one design over the other We investigated the designs of osseointegrated prostheses in case of free-end partial edentulism using comparative stress analyses interpreted with the two dimensional finite element and fotoelastic methods. Four fixed partial denture models with various connection desings (i.e., rigidly connected to an abutment tooth, connected to an abutment tooth with a non-rigid attachment, connected to an abutment implant with a non-rigid attachment) and three different osseointegrated implant systems were studied. The stress values of the four models loaded with vertical and oblique force analyzed. When the prostheses were supported by two implant abutments, lowest level of stresses in bone were noted. On the other hand, non-rigid attachments when incorporated into a prostheses at the site of the implant abutment, reduced the level of stress in bone.