Farklı kanal patlarının apikal sızdırmazlık özelliklerinin uzun süreli incelenmesi ve bunun klinik başarı ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the long-term effects between different root canal sealers as per their apical leakage and clinical success
- Tez No: 123739
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ŞAKLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal sızıntı, klinik başarı ve başarısızlık, Ketac-Endo, Diaket Sealapex, Sankin Apatit, Apical leakage, clinical success and unsuccessfulness, Ketac-Endo, Diaket, Sealapex, Sankin Apatite
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
116 ÖZET: Farklı kanal patlarının apikal sızdırmazlık özelliklerinin uzun süreli incelenmesi ve bunun klinik başarı ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi : Araştırmamızda dört farklı içerikli kanal patlarının (Diaket, Sankin Apatit, Sealapex, Ketac-Endo) apikal sızdırmazlık yeteneklerini uzun ve kısa dönem periyotlarında in vitro olarak değerlendirdik. Aynı zamanda aynı kanal patlarının klinik şartlardaki başarısını değerlendirdik. Çalışmamızın, in vitro kısmında 140 adet tek köklü alt premolar dişten yararlanıldı. 60 adet diş uzun dönem sızıntı çalışması için, 60 adet diş kısa dönem sızıntı çalışması için ve 20 adet diş ise pozitif ve negatif kontrol grupları için kullanıldı. Her 60 adet diş 15'erli 4 gruba ayrıldı. Birinci grubu oluşturan dişler, rezin içerikli kanal patı Diaket ile, ikinci grubu oluşturan dişler trikalsiyum fosfat içerikli Sankin Apatit ile, üçüncü grubu oluşturan dişler kalsiyum hidroksit içerikli Sealapex ile, dördüncü grubu oluşturan dişler ise cam iyonomer içerikli kanal patı Ketac-Endo ile dolduruldu. Doldurma işlemi lateral kondenzasyon tekniği kullanılarak yapıldı. Daha sonra uzun dönem deney grubunda yer alan örnekler 10 ay, kısa dönem deney grubunda yer alan örnekler 48 saat boyunca 37°C de, %100 nemli ortamda inkübe edildi. Sürenin sonunda, etüvden çıkartılan dişler, 7 gün süre ile %2'lik, pH'sı 7 (nötr) olan metilen mavisi solüsyonunda bekletildi. Boyadan çıkarılan örnekler uzunlamasına ikiye ayrılarak, her bir örnekte apikalden koronale doğru oluşan linear boya sızıntısı streomikroskop yardımıyla değerlendirildi. Elde edilen sonuçların istatistiksel değerlendirmeleri için tek yönlü varyans analizi, Duncan testi ve Student's t-testleri yapıldı. Kısa dönem apikal sızıntı deneyinin sonuçlarına göre Ketac-Endo 'nun kullanıldığı grupta gözlenen ortalama sızıntı değeri, Diaket, Sankin Apatit ve Sealapex' in117 kullanıldığı gruplarda gözlenen ortalama sızıntı değerlerinden fazlaydı ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Uzun dönem apikal sızıntı deneyinin sonuçlarına göre ise, gruplarda gözlenen ortalama sızıntı değerleri arasındaki farklılık, istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Grupların uzun ve kısa dönem ortalama sızıntı değerleri incelendiğinde, Ketac-Endo grubu uzun ve kısa dönem sızıntı ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken (p>0.05), diğer grupların (Diaket, Sankin Apatit ve Sealapex) uzun ve kısa dönem sızıntı ortalamaları arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p 0,05).
Özet (Çeviri)
118 SUMMARY: Evaluation of the long-term effects between different root canal sealers as per their apical leakage and clinical success : The purpose of this study was to compare the apical leakage of four different root canal sealers at short and long-term with in vitro methods and to evaluate the clinical success of each of them. In the in vitro part of our study, 140 lower premolar teeth were used. 60 of them were used to evaluate the long-term apical leakage, 60 of them were used to evaluate the short term apical leakage and 20 of them were used for positive and negative control groups. Each group with 60 teeth was divided into 4 groups consisting of 15 teeth. The teeth in the first group were obturated with resin based root canal sealer Diaket, the teeth in the second group were obturated with tricalcium phosphate containing Sankin Apatite, the teeth in the third group were obturated with calcium hidroxide containing root canal sealer Sealapex and the teeth in the fourth group were obturated with glass ionomer containing root canal sealer Ketac-Endo by lateral condensation technique. After the obturation of each group, the samples in the long-term group were incubated in 100% humidity at 37 °C for 10 months and the short term samples were incubated in 100% humidity at 37 °C for 48 hours. After that time, the samples in each group were placed in methylene blue solution with %2 concentration and pH 7 (neutr) for 7 days. Then samples were washed and sectioned longitudinally buccolingually through the centre of the root and the linear extent of dye penetration was determined under a stereomicroscope. The obtained data were statistically evaluated utilizing by one-way analysis of variance, Duncan and Student's t-tests for each group.119 The results of the short term apical leakage experiment indicated that, the mean leakage value of Ketac-Endo group was statistically different from the apical leakage results of the Diaket, Sankin Apatite and Sealapex groups (p0.05). The results of the long-term apical leakage experiment indicated no statistically significant difference between the mean leakege values of the four groups (p>0.05). When the short and long-term mean apical leakage values of the groups were evaluated, the difference between the short and long-term leakage values of Ketac- Endo group indicated no statistically significant difference (p>0.05). The difference between the short and long-term mean apical laekage values of the other groups (Diaket, Sankin Apatite and Sealapex) were statistically significant (p0.05).