Mezbahadan toplanan ovaryumlardan elde edilen sığır oositlerinin in vitro maturasyonu ve fertilizasyonu
In vitro maturation and fertilization of bovine oocytes aspirated from the slaugthered ovaries
  1. Tez No: 123740
  2. Yazar: MUSTAFA ÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ KÜPLÜLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fertilizasyon, in vitro, maturasyon, oosit, sığır, Bovine, fertilization, in vitro, maturation, oocyte
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1183
Özet
73 6. ÖZET Mezbahadan Toplanan Ovaryumlardan Elde Edilen Sığır Oositlerinin İn Vitro Maturasyonu ve Feritilizasyonu Bu çalışmada, mezbahadan toplanan ovaryumlardan elde edilen sığır oositlerinin maturasyon ve fertilizasyon oranlarının follikül çapı ile ilişkilendirilerek ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma materyali olarak Ankara ili Çubuk ilçe mezbahasında kesilen hayvanlardan toplanan 575 ovaryum kullanıldı. Ovaryumlar, içerisine penisilin (100 IU/ml), dihidrostreptomisin (50 mg/ml) ve amphotericin-B (50 mg/ml) katılan ve ortalama 30°C sıcaklıktaki serum fizyolojik içinde laboratuvara ulaştırıldıktan sonra yıkandı. Ovaryumların üzerlerindeki yüzeysel folliküller çaplarına göre (2-7 mm-Grup I ve 7-10 mm-Grup E) sayıldı. Tüm folliküllerin 18 G'luk iğne ile punksiyonlan yapılarak oositler aspire edildi. Aspire edilen cumulus-oosit kompleksleri morfolojilerine (0.05). Grup I ve II'ye ait mature oositler (Grup 1: 1327 ve Grup II: 823) in vitro fertilizasyon işlemi için kullanıldı. 6u oositlerden Grup I'de 576 (%43.4)'sında ve Grup II'de 419 (%51)'unda, fertilizasyon kültürü sonrası mikroskopik incelemede,74 hem erkek hem de dişi pronukleus görülerek fertilize oldukları kabul edildi. Grup I'de 654 oositte hiçbir pronukleus tespit edilemezken, 40 oositin (%3) mikroskobik incelemesinde parthenogenezis, 46 oositte (%3.4) polispermi ve 11 (%0.8) oositte ise fertilizasyon dejenerasyonu belidendi. Grup II'ye ait oositlerin 336'sının (%40.8) fertilize olmadığı tespit edilirken, geriye kalan 68 oosititen 22 adetinde (%2.7) parthenogenez, 39 (%4.7) adetinde polispermi ve 7 (%0.85) adetinde ise fertilizasyon dejenerasyonu bulundu. Sonuç olarak, mezbahadan toplanan sığır ovaryumları in vitro embriyo üretiminde iyi bir kaynak olduğu, ancak toplanan ovaryumların yüzeyindeki folliküllerden aspire edilen oositlerin maturasyon ve fertilizasyon kapasiteleri oldukça değişkenlik gösterdiği ve in vitro çalışmalarda kullanılabilecek oositierin elde edildikleri follikülierin çaptan ile oositlerin maturasyon ve fertilizasyon başarılan arasında kuvvetli bir ilişki olduğu, follikül ölçüsü arttıkça fertilizasyon oranının yükseldiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
75 7. SUMMARY In vitro maturation and fertilization of bovine oocytes aspirated from the slaugthered ovaries The aim of this study was to determine the maturation and fertilization capacities of bovine oocytes aspirated from slaugthered ovaries in relation with the follicle diameter. A number of 575 ovaries collected from the slaugthered cows at the Municipal slaugterhouse of Çubuk, Ankara were used as the material. Ovaries were pooled and carried to laboratory in a thermos filled with antibiotic (peniciiine -100 IU/ml, dihydrostreptomicine-50 mg/ml and amphotericine-B-50 mg/ml) added, app. 30 Oheat saline and washed with fresh saline. Peripheral follicles were counted according to die their diameters (2-7 mm-Group I and 7-10 mm-Group n). Whole follicles were punctured with an 18 G needle hold on a 5 ml syringe and aspirated cumulus'oocyte complexes were classified in regard to their morphological apperance (0.05). Mature oocytes (Group 1: 1327 and Group II: 823) were used in in vitro fertilization manner. In 576 of these in Group I (43.4%) and 419 oocytes in Group II (51%), both male and female pronudeuses were detected and these oocytes were recorded as fertilized. Contrary to this, no signs of fertilization could be detected in 654 oocytes in Group I and 336 ooctes in Group II, where as 40 oocytes (3%) in Group I and 22 oocytes76 (2.7%) in Group n showed parthenogenezis in the microscopic examination. An incidans of 3.4% (6 ooctytes) in Group I and 4.7% polyspermia (39 oocytes) in Group II were observed. Fertilization degenerations were recorded as 0.8% (11) and 0.85% (7) respectively in study groups. As a conclusion, it was evident that the ovaries collected from the slaugtherhouse are sufficient potentials for in vitro embryo production, although a great variation between the maturation and fertilization capacities of oocytes aspirated from the peripheral follicles could be observed. It was also obvious that there is a significiant relation between the follide diameter and maturation and fertilization capacities of oocytes since the fertilization rates increases as the follicle diameter rises.