İzmir Foça ilçesinde bazı dip ve yüzey deniz balıklarının kas dokularında kurşun krom çinko ve bakır düzeyleri
Lead chromium zinc and copper level of some deep and shallow marine fish in Foça İzmir
  1. Tez No: 123750
  2. Yazar: İDİL ERİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİLAL KARAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, krom, çinko, bakır, AAS, balık, kas, Zinc, chromium, copper, lead, AAS, fish, muscle
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 632
Özet
28 ÖZET İzmir Foça İlçesinde Bazı Dip ve Yüzey Deniz Balıklarının Kas Dokularında Kurşun Krom çinko ve Bakır Düzeyleri Bu tez çalışması kapsamında, dip (Pagellus mormyrus L.1978) ve yüzey (Boops salpa L.1978)) deniz balıklarında kas dokusunun içerdiği çinko, krom, kurşun ve bakır düzeyleri tespit edilmiştir. Öncelikle aynı familyaya ait 10 adet dip (mırmır) ve 10 adet yüzey balığı (sarpan) örneklenmiş ve her bir bireyin boy ve ağırlığı ölçülmüştür. Balık örnekleri öncelikle HNO3 ortamında mikrodalga fırında çözünmüştür. Bu işlem analitin matriksten uzaklaştırılması amacı ile yapılmıştır. Daha sonra sıvı hale getirilen örneklerde AAS ile kurşun, krom, bakır, çinko düzeyleri tespit edilmiştir. Dip ve yüzey balıklarında elde edilen verilerin istatiksel t-testi kullanılarak karşılaştırılması neticesinde dip ve yüzey balıkları arasında kurşun (p> 0.05) ve bakır (p> 0.05) konsantrasyonları arasında önemli bir fark yokken, dip balıklarında çinko (p< 0.05) konsantrasyonları yüzey balıklarından fazla ve krom (p< 0.05) konsantrasyonları yüzey balıklarında dip balıklarından fazla bulunmuştur. Bu araştırmada tespit edilen metal konsantrasyonların, normal kabul edilen değerlerle karşılaştırılması sonucunda her dört element açısından da bölgede insan sağlığını tehdit eder bir kirliliğin olmadığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
29 SUMMARY Lead Chromium Zink and Copper Level of Some Deep and Shallow Marine Fish in Foça Izmir Under the context of this study, zinc* chromium, copper and lead levels were measuerd in muscle tissue of deep (Pagellus mormyrus L. 1978) and shallow (Boops salpa L.l 978} marine fish. First of all, 10 deep and 10 shallow marine fish were collected which were belong to same femily and their weight and length were measured. Fish samples- were melted with HN03 in microwave oven. Then chromium, zinc, lead and copper levels were measured by AAŞ in fish samples which became liquid. As, a resault of the stasistic t-test comparison of the measured element levels* it was found that there were no difference in lead (p> 0.05) and copper (p> 0.05) level of deep and shallow marine fish but zink (p< 0.05) level of deep marine fish were higher than zink level of shallow marine fish and chromium (p< 0.05) level of shallow marine fish were higher than chromium level of deep marine fish. The resaults compaired with the maximum residue levels of Agriculture and Village Service Minister Protection and Control Head Office. C^omium, zink and copper levels were lower than maximum' residue levels but lead levels were higher than normal levels in some individuals. Despite of that, average of individuals lead levels were in normal range. According to that, we can say there is no pollution to endanger human health where the^sh samples collected for this study.