Türkiye'de üretilen ve farklı amaçlarla kullanılan bazı alüminosilikatların aflatoksinleri bağlama etkinliği
Studies on aflatoxins bounding efficacy of some aluminosilicates produced and used different aims in Turkey
  1. Tez No: 123760
  2. Yazar: HÜLYA YETİK UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, alüminosilikat, mikotoksin, mikotoksin bağlayıcı, Türkiye, Aflatoxin, aluminosilicate, mycotoxin, mycotoxin binder, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 750
Özet
44 ÖZET Türkiye' de Üretilen ve Farklı Amaçlarla Kullanılan Bazı Alüminosilikatların Âflatoksinleri Bağlama Etkinliği Üzerinde Araştırmalar Bu araştırmanın amacı karma yemlerdeki mikotoksin kirliliklerinin önlenmesinde adsorbant olarak sodyum bentonit, klinoptiololit ile sepiyolitin kullanılması ve etkinliklerinin saptanmasıdır. Karma tavuk yemlerine laboratuvar koşullarında pirinçte üretilen, 50 ppb ve 100 ppb yoğunluklarına karşılık olacak şekilde aflatoksin B! ve % 0,5, % 1 ve % 1,5 yoğunluklarında adsorbantlar katılmıştır. Her bir seçeneği temsil eden deneyler 6 kez tekrarlanarak toplam 108 analiz gerçekleştirilmiştir. Ekstrakt örneklerinin plakalar üzerinde oluşturduğu lekeler aflatoksin Bı olarak değerlendirilmiş ve ppb düzeyindeki standart maddeyle karşılaştırılmıştır. Araştırmada ince tabaka kromatografîsi yöntemi uygulanmıştır. Deneysel sonuçlar gruplar içinde ve gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bireysel analiz verilerinin istatistiksel yönden değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlar, adsorbant çeşitleri, adsorbant yoğunlukları ve aflatoksin yoğunlukları arasındaki farklılıklarının önemli olduğunu göstermektedir. Karma yem, aflatoksin yoğunlukları, adsorbant çeşitleri ve adsorbant madde yoğunlukları arasında gerçekleşen etkileşimlerde; 100 ppb aflatoksin varlığında, % 1 ve % 1,5 yoğunluklarında sepiyolit katıldığında sodyum bentonite göre aflatoksinin yoğunluğunu daha fazla azalttığı, 50 ppb aflatoksin varlığında ise klinoptilolit ve sepiyolitin % 0,5 yoğunluklarında katılması durumunda sodyum bentonite göre daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Araştırma sonuçlarına göre aflatoksin Bı' in yoğunluğu % 45,66-% 80,28 arasında azaltılmış bulunmaktadır. Sonuçlar ılımlı düzeyde çıkmış olmakla birlikte, adsorbantların herhangi bir endüstriyel işlemden geçmediğine, doğal özelliklerini koruduğuna dikkati çekmek gerekir. Seçilen adsorbant maddelerin bağlayıcılık etkinliğini arttırmak için değişik faktör ve koşulların da araştırılmasında yarar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY Studies on Aflatoxins Bounding Efficacy of Some Aluminosilicates Produced and used different aims in Turkey The aim of this research is to determine the usages and activities of sodium bentonite, clinoptuolite and sepiolit as being adsorbance to prevent mycotoxin pollution in mixed feed. Fifty ppb and 100 ppb concentration of aflatoxin Bi which had been produced in rice at laboratory condition and 0,5 %, 1 % and 1,5 % concentrations of adsorbances were added to the mixed feed. For each alternative, 6 experiments were carried out. So totaly 108 analyses were carried out. It is evaluated as aflatoxin Bi that the spots which were constituted by samples of extracte on the plaques and it was compared with standart substance at the level of ppb. At the research, method of thin layer chromatography was applied. Experimental results were compared statistical within groups and among groups. The results obtained from indivudial analyse data which are evaluated by statistical analyse, showed that there're important differences between kinds of adsorbances, concentrations of adsorbances and concentrations of aflatoxin. The interaction occured between mixed feed, concentrations of aflatoxin and concentrations of adsorbance substances showed that applying of sepiolit at the concentrations of % 1 and % 1,5 respectively in the presence of 100 ppb aflatoxin decreases the concentration of aflatoxin as compared to sodium bentonite and in the presence of 50 ppb aflatoxin applying of clinoptilohte and sepiolit at the concentrations of % 0,05 respectively, is more effective as compared to sodium bentonite. The results of the research showed that the concentration of aflatoxin Bi, were decreased to % 45,66- % 80,28. The results come out at the moderate level. Nevertheless attention must be attracted on that adsorbances didn' t go through a period of industrial procedure and protected their natural characteristics. There is benefit to research different factors and condition to increas binding activity of selected adsorbance substances.