Köpeklerde escherichia coli ve proteus mirabilis ile oluşturulan aşağı üriner sistem enfeksiyonu ve vezikoüreteral refluksla ilişkisi
Escherichia coli and proteus mirabilis induced urinary tract infection and its relationship with vesicoureteral reflux in dogs
  1. Tez No: 123761
  2. Yazar: YUNUSEMRE ÖZKANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dog, E. coli, Medical treatment, P. mir ab His, Urinary tract infection. Vesicoureteral reflux
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
53 ÖZET Köpeklerde Escherichia coli ve Proteus mirabilis ile oluşturulan aşağı üriner sistem enfeksiyonu ve vezikoüreteral refluksla ilişkisi Çalışmada değişik ırk ve altı aylıktan büyük yaşta 8'i erkek, 6'sı dişi olmak üzere 14 köpek kullanıldı. Köpekler 4 erkek ve 3 dişi olmak üzere 7,şerli iki gruba ayrıldı. AÜSE oluşturabilmek için idrar keselerine üretradan kateter uygulanarak kese boşaltıldı, salisilik asit'in etil alkoldeki % 0,1'lik solüsyonu keseye verilerek kese irrite edildi, kese serum fizyolojik ile yıkandıktan sonra. I. grup Escherichia coli, II. grup Proteus mirabilis ile mililitrede 108 mikroorganizma bulunan solüsyondan 2,5 mi kullanılarak idrar keseleri enfekte edildi. Her iki gruptaki köpeklerden üriner sistem enfeksiyonu oluşturulmadan önce, enfeksiyon oluşturulduktan sonra 7. gün ve sağaltım tamamlandıktan sonra meydana gelen klinik, laboratuar, hematolojik, biyokimyasal, radyolojik, ultrasonografik, mikrobiyolojik, patolojik bulgular alındı. VUR oluşan birer erkek köpek sağaltılmayarak araştırmanın 14. günü ötenazi edilip nekropsileri yapıldı. Deneysel enfeksiyonun 7. günü köpeklerde AÜSE'na ait bulgular elde edildi. Bakteriyojik ekimlerde sistosentezle alınan 1 mi idrarda 10?,ten fazla bakterinin varlığı tespit edildi. Enfeksiyonun 7. gününde elde edilen retrograd üretrasistografı sonuçlarına göre, Escherichia coli ile enfekte edilen 7 köpekten 3' ünde (% 42,9), Proteus mirabilis ile enfekte edilen 7 köpekten 4Tınde (% 57,1) VUR oluştu. VUR oluşan köpeklerde hafif derecede YÜSE'na ait bulguların varlığı tespit edildi. Enfeksiyonun sağaltımdan sonra, bir köpek hariç diğerlerinde VUR'un ortadan kalktığı belirlendi. Sonuç olarak; Köpeklerde E. coli ve P. mirabilis ile oluşturulan AÜSF'larında mikroorganizmanın türü. enfeksiyonun süresi ve şiddetine bağlı olarak54 2. derece sekonder VUR'un geliştiği, radyografîk yöntemle hastalığın tanısının konulabileceği ve etkin medikal sağaltım yöntemiyle hastalığın büyük oranda düzeltilebileceği (%80) kanısına varıldı. Anahtar Kelimer: E. coli, Köpek, Medikal sağaltım, P. mirabilis, Üriner sistem enfeksiyonu, Vezikoüreteral refluks.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY Escherichia coli and Proteus mirabilis induced urinary tract infection and its relationship with vesicoureteral reflux in dogs. In this study, mix breed, six-month and older, eight male and six female dogs were used. Fourteen dogs divided into two groups which of seven, four male and three female. To induce lower urinary tract infection, initially, urinary bladder was emptied via urethral catheterization, then irritation was induced by infusing a solution of 0.1 % salicylic acid in ethanol into the bladder, after the irrigation of bladder by steril isotonic saline solution, an inoculum contained Proteus mirabilis in concentration of 108 colony-forming units (cfu) per ml for group I and Escherichia coli in o concentration of 10 cfu per ml for group II. In each group, clinical, laboratory, hematological, biochemical, radiological, ultrasonographical. microbiological and pathological findings were obtained before the urinary tract infection was induced, on 7 day of the urinary tract infection and after the treatment was carried out. The two male dogs with vesicoureteral reflux were euthanized on 14n day of the investigation and necropsy was performed. The findings of lower urinary tract infection were observed on the 7l day of the experimental infection. Bacteria in concentration of 10* cfu per milliliter were detected in bacteriological cultures. According to the findings of retrograde uretrosistographic results on the 7l day of the infection, vesicoureteral reflux occurred in which three per seven dogs (42.9 %) on the group of Escherichia coli and four per seven dogs (57,1 %) on the group of Proteus mirabilis.56 In the dogs with vesicoureteral reflux, the findings of upper urinary tract infection were detected. After the treatment of the infection, absence of vesicoureteral reflux was detected in the dogs with the disease except for one dog. As a result, it is obtained that second degree secondary vesicoureteral reflux occurs according to species, time and severity of the infection and also the disease may diagnosed by radiological method and the disease may be mostly (80%) treated with the effective medical treatment method.