Deride oluşan pigmentasyonların kozmetik bakımları ve değerlendirilmeleri
Cosmetic care and evaluation of pigmentation that occured on the skin
  1. Tez No: 123779
  2. Yazar: EDA BENLİER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER TARIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Azeleik Asit, Çoklu Emülsiyon, Laktik Asit, Melasma, Azelaic Acid, Lactic Acid, Melasma, Multiple emulsion
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
91 ÖZET DERİDE OLUŞAN PİGMENTASYONLARIN KOZMETİK BAKIMLARI VE DEĞERLENDİRİLMELERİ Bu çalışmada dış fazda azeleik asit, iç fazda laktik asit içeren dayanıldı s/y/s tipi çoklu emülsiyonların hazırlanması amaçlandı. Hazırlanan çoklu emülsiyonlar 22 faktöriyel tasarım yöntemi ile optimize edilerek en uygun formüle ulaşılmaya çalışıldı. Formülasyonlar iki basamaklı emülsifikasyon yöntemi ile hazırlandı. Çoklu emülsiyon hazırlamak üzere yağ fazı olarak sıvı parafin, lipofilik yüzey etkin madde olarak Abil EM 90®, hidrofilik yüzey etkin madde olarakta Synperonic PE/F 127® seçildi. Hazırlanan çoklu emülsiyonlar üzerinde makroskobik ve mikroskobik incelemeler, damlacık büyüklüğü tayini, viskozite ve iletkenlik ölçümleri yapıldı. Aynı zamanda numuneler 25±2 °C'lik iklim dolabında saklanarak stabiliteleri izlendi. Kalite kontrol çalışmalarına ait bulgular değerlendirilerek formülasyonlar birbirlerine göre tartışıldı. Sonuç olarak dış fazda %15 azeleik asit, iç fazda %7 laktik asit içeren M9 kodlu formül amaca en uygun olarak bulundu. Çalışmanın ikinci kısmında en iyi formülasyon olarak belirlenen M9 kodlu preparatın klinikte melazmalı hastalarda uygulanması planlandı.
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY COSMETIC CARE AND EVALUATION OF PIGMENTATION THAT OCCURED ON THE SKIN In this study, stable, water/oil/water (w/o/w) type multiple emulsions contained lactic acid in inner phase and azelaic acid in outer phase are studied. The emulsions are optimized by the 2 factorial design procedure and the most suitable formula is achieved. The formulations are prepared by the 2 step emulsification method. Liquid parafine for oil phase, ABIL EM 90® for lipophilic surfactant, and Synperonic PE/F 127® for hydrophilic surfactant are chosen in order to prepare multiple emulsions. Macroscobic and microscobic investigations, conductrimetric and viscosity measurements and particule size analysis are carried on the multiple emulsions. At the same time, these samples are stored in climatic zone (25°C±2) and their stability are observed. In conclusion, formulations are compared to each other due to the findings of the quality control studies. The M9 coded sample, which has 7% of lactic acid in the inner phase and 15% of azelaic acid in the outer phase, is chosen as the most suitable formulation. In the second part of the study, clinical application of the chosen formula M9 coded formulation to the patients with melasma is planned.