Metal-porselen bağlantı kuvvetini inceleyen test tasarımlarının karşılaştırılması
The Comparison of test designs evaluating metal-porcelain bond strength
- Tez No: 123825
- Danışmanlar: PROF.DR. BENGÜL YURDUKORU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: metal-porselen bağlantısı, sonlu elaman analizi, test yöntemleri, Metal-porcelain bonding, finite element stress analysis, test methods
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1086
Özet
107 ÖZET Metal-Porselen Bağlantı Kuvvetini inceleyen Test Tasarımlarının Karşılaştırılması Araştırmamızda, metal destekli porselen restorasyonlarda bağlantı kuvvetini inceleyen test yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, dört farklı mekanik test yöntemi seçilmiştir. Bu test yöntemlerinde test tasarımlarından kaynaklanan stres tipleri ile bunların lokalizasyonlarını gözlemek amacıyla sonlu elemanlar stres analizi yapılmıştır. Mekanik test yöntemleri olarak iki eğme, iki makaslama test yöntemi seçilmiştir. Llyod universal test cihazı ve Testometric u 4000 test cihazında gerçekleştirilen deneyler sonrasında elde edilen hataya yol açan maksimum kuvvet değerleri (N) ve bağlantı kuvvet değerleri (MPa) arasında istatiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur. Eğme test yöntemleri sonuçları arasında istatiksel olarak önemli bir fark gözlenmezken, makaslama testlerinin sonuçları arasında istatiksel olarak önemli bir farklılık gözlenmiştir. Bu test yöntemlerinin sonlu elaman analizi ile incelenmesi ile eğme test yöntemlerinde, ara yüzeyde porselenin uç kısımlarında yoğun streslerin varlığı gözlenmiştir. Bu streslerden makaslama streslerinin, gerilme streslerinden daha yüksek olduğu izlenmiştir. Makaslama test yöntemlerinin sonlu elemanlar stres analizi ile incelenmesi ile makaslama streslerinin gerilme streslerinden daha yüksek olduğu, dairesel ara yüzey makaslama testinde ara yüzeyde yoğunlaşan streslerin, porselende oluşan gerilme streslerini nisbeten azalttığı görülmüştür. Sonuç olarak, her test tasarımı farklı stres yoğunlukları oluşturmaktadır. Doğru sayısal sonuçlar veren standart bir test tasarımı yoktur.
Özet (Çeviri)
108 SUMMARY The Comparison of Test Designs Evaluating Metal-Porcelain Bond Strength In our study, it is planned to compare the test designs evaluating metal-porcelain bond strength. For this purpose; four different mechanical test method was chosen. Finite element stress analysis was made to observe the location of the stresses originated from the test designs. Two bend, two shear test methods were chosen for mechanical test design. There were statistically significant differences between the bond strengths (MPa) and maximum force values (N) which lead to failure during the tests utilizing Llyod universal test machine and Testometric U 4000 test machine. There were statistically significant difference between the shear bond test results while there was no significant difference between the results of bending test. Regarding the results finite element analysis, severe stress found at the edge of the porcelain interface. Shear bond strength was found to be greater than tensile stresses. The results of finite element analysis of shear bond tests revealed higher stresses values than tensile stresses. The stresses focusing at the interface utilizing circular interface shear test seemed to decrease the tensile stresses of porcelain respectively. As a result, each of the test methods caused different stress densities. There is no standart test design revealing correct numeric results.