Serum üretim atlarının hepatik yetmezlik yönünden incelenmesi ve klinik biyokimyasal bulguların prognostik önemi
Examination of hepatic insufficiency in serum producing horses and prognostic importance of clinical, biochemical parameters
  1. Tez No: 123835
  2. Yazar: HANDAN HİLAL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serum üretim atları, hepatik yetmezlik, klinik ve biyokimyasal bulgular, prognoz. 60, Serum-producing horses, hepatic insufficiency, clinical and biochemical parameters, prognose. 62
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Serum Üretim Atlarının Hepatik Yetmezlik Yönünden İncelenmesi ve Klinik, Biyokimyasal Bulguların Prognostik Önemi Çalışmada değişik ırk ve cinsiyetten aynı bakım ve besleme koşullarına sahip 30 at kullanıldı. Daha önce hiç serum üretimi amaçlı kullanılmamış 10 at kontrol grubunu oluşturdu. Her iki grupta hepatik yetmezliği karşılaştırmalı olarak araştırmak amacıyla, serum üretiminde kullanılmakta olan 20 at kullanım sürelerine göre 1-2 yıldır serum üretiminde kullanılanlar Grup I (n=12) ve 3-13 yıldır kullanılanlar Grup II (n=8) olarak iki gruba ayrıldı. Hepatik yetmezlik durumunda şekillenebilecek klinik bulgular ve 6 biyokimyasal parametre incelendi. Her bir at klinik olarak deri, mukozalar (normal, soluk, hiperemik, ikterik), merkezi sinir sistemi, genel durum (iştah, kilo kaybı, dehidrasyon, defekasyon), beden ısısı, nabız ve solunum frekansı yönünden muayene edildi. Muayene protokolleri dolduruldu. İnceleme grubundaki 20 attan Grup l'deki 8 ve Grup H'deki 3 atın beden ısısının fizyolojik sınırları aştığı, Grup l'deki atların birinde nabız sayısında ve 4'ünde solunum sayısında artış olduğu tespit edildi. Hayvanların hiçbirinde klinik olarak hepatik yetmezliğe işaret eden fotosensitizasyona rastlanılmadı. Mukozalarda; Grup l'deki 4 ve Grup H'deki 2 atın sklerasında hafif derecede ikter, Grup l'deki 3 ve grup H'deki 1 atın mukozasında ise orta derecede ikter olduğu tespit edilmiştir. Hayvanların hiçbirinde merkezi sinir sistemine ait hepatik ensefalopati bulgusuna rastlanılmamıştır. Grup l'deki 2 atta genel ve Grup H'deki 1 atta diş problemlerine bağlı olmak üzere, iştahta azalma; Grup l'deki 2 atta görünür kilo kaybı olduğu saptanmıştır. Hayvanların tümünde dışkılamanın normal olduğu görülmüştür. 59Atların, V. jugularis'lerinden alman kan örneklerine ait serumlarda üre azotu, total kolesterol, ALP, AST, GGT ve total bilirubin analizleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar istatistik olarak karşılaştırılarak incelendi. Serum üretiminde daha önce hiç kullanılmamış atlarda hepatik yetmezlik yönünden herhangi bir bulguya rastlanmadı. Çalışmada 1-2 yıldır serum üretim amacıyla kullanılmakta olan atların %66.6'sında serum ALP düzeylerinin fizyolojik sınırların üzerine çıktığı belirlendi. 3-13 yıldır kullanılmakta olan atlarda ise bu oran %62,5 olarak saptandı. 1-2 yıldır serum üretimi amaçlı kullanılmakta olan atların, özellikle karaciğer enzim değerlerindeki değişiklikler ALP'de % 66,6 artış, GGT'de %41,6 artış şeklinde saptanırken, 3-13 yıldır serum üretimi amaçlı kullanılmakta olan gruptaki atlarda serum ALP'de % 62,5 artış, GGT'de %50 artış, total kolesterol'de %25 azalma olduğu tespit edildi. Atlarda serum total bilirubin ve serum AST'de artış belirlenmedi. İnceleme grubunun üre azotu ortalamasında kontrol grubuna göre azalma kaydedildi. Araştırma sonucunda, kontrol grubundaki atlarda hepatik yetmezlik yönünden bir bulgu saptanmadı. Serum üretiminde kullanılan 20 attaki klinik ve biyokimyasal bulgular değerlendirilerek Grup I ve Grup ll'deki toplam 15 atta kronik seyirli hepatik yetmezliğe dair belirtiler bulunduğu, tedavi edilmedikleri taktirde prognozun iyi olmadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examination of Hepatic Insufficiency In Serum- Producing Horses and Prognostic Importance of Clinical, Biochemical Parameters. The evaluation of hepatic insufficiency in serum producing horses and the prognostic value of clinical-biochemical sings. In the present study, 30 horses in different species and sexualities were used. The control group of consisted 10 horses that were not used for serum producing previously. In order to compare the hepatic insufficiency in two groups, twenty horses that were used for serum producing were divided into the groups according to their work time; Group I (n=12) consisted of 1-2 years and Group II (n=8) 3-13 years clinical symptoms that were evident in hepatic insufficiency and six biochemical parameters were evaluated. The clinical examination of the skin mucous membranes (normal, hyperaemic, icterus), central nervous system, general body condition (appetite, weight loss, dehydration and defecation) rectal temperature, heart beat and respiratoric rate were recorded individually for the twenty horses under examination, eight horses in the first group and three horses in the second group had high rectal temperature that exceeds physical levels, 1 had high pulsation and 4 had increased respiratory rates in the first group. Photosensitization that resembles hepatic insufficiency was not evaluated in any horses. On the mucous membranes; four horses in Group I and two horses in Group II had mild icterus, 3 horses in Group I and 1 horse in Group II had severe icterus. Hepatic encephalopathy was not evident. Anorexia result from dental problems in two horses in Group I and 1 horse in Group II; weight loss in two horses in Group I was examined. There was no defecation problem. 61According to the suitable technique blood samples were taken from V. jugularis in to the tubes with no additive content. Serum was separated from the blood samples in order to evaluate BUN, total cholesterol, ALP, AST, GGT, total billirubine. The results were evaluated statistically. The horses in the control group that were never used for serum producing previously did not have any clinical sign that resembles hepatic insufficiency. Serum ALP levels were higher than normal ranges in %66,6 of horses that had 1-2 years work performance. This rate was %62,5 in 3-13 years work performance horses. In the group 1-2 years work performance serum- producing horses the hepatic enzymes level changes were %66,6 increase in ALP, %41,6 increase in GGT, respectively, in 3-13 years work performance serum-producing horses %62,5 increase in ALP, %50 increase in GGT and %25 decrease in total cholesterol was recorded. No significant increase in total billirubine and AST were recorded in the horses. The BUN levels in the examination group were lower than the control group. The management and feeding conditions were the same in the both groups. No hepatic insufficiency were evaluated in control group. According to the clinical and biochemical results, it has concluded that 8 horses in Group I and 7 horses in Group II, that were used for serum producing, have had chronic hepatic insufficiency.