Sığır kıymalarında yersinia enterocoliticanın varlığı ve farklı muhafaza sıcaklıklarında gelişimi
The presence of yersinia enterocolitica in minced meat of cattle and its growth in different preservation temperatures
- Tez No: 123836
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YURTERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sığır Kıyma, Y.enterocolitica, depolama 43, Minced meat, Y.enterocolitica, storage 44
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Sığır Kıymalarında Yersinia enterocolîtica'run Varlığı ve Farklı Muhafaza Sıcaklıklarında Gelişimi Çalışma; Yenterocolitica'nın hazır sığır kıymalarında varlığının saptanması ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturup oluşturmayacağının belirlenmesi, ayrıca Y.enterocolifica içeren kıymanın muhafazası sırasındaki sıcaklıkların bakterinin gelişimine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışmada Erzurum'da değişik marketlerde satışa sunulan 100 hazır sığır kıyma örneği Y.enterocolitica'nın varlığı yönünden incelendi. İncelenen örneklerin 11(%11)'inde Y.enterocolitica saptandı. Ayrıca, Y.enterocolitica (105kob/g) ile deneysel olarak kontamine edilen sığır kıymalarının 24-48 saat buzdolabı sıcaklığında bekletilmelerinde Y.enterocolitica sayısında artma tespit edilirken, -35° C'deki şoklamayı takiben -18° C'de 60. güne kadar muhafaza edilen örneklerin özellikle 45. gününden sonra Y.enterocolitica sayısında belirli oranlarda azalma saptandı. Sonuç olarak, hazır sığır kıymalarında Y.enterocolitica ve diğer mikroorganizmalardan kaynaklanabilecek kontaminasyonların önlenebilmesi için kıymanın tüm hazırlama aşamaları ve saklama koşullarında hijyenik kuralların yerine getirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The presence of Yersinia enterocolitica in minced meat of cattle and its growth in different preservation temperatures. The aim of the study is to find out the presence of Yersinia enterocolitica in minced meat of cattle and to determine whether it causes a potential danger for the public health. It also aims at determining the effects of the preservation temperatures on the growth of the bacterium in minced meat. In this study, the 100 samples of minced meat supplied by the various markets in Erzurum have been examined for the existence of V. enterocolitica 11% of these samples are proved to have been contaminated by Y. enterocolitica. Besides, the amount of Y. enterocolitica in the minced meat experimentally contaminated by Y. enterocolitica and kept under refrigeration for 24-48 hours has increased, but the amount of Y. enterocolitica in the samples preserved at -18°C for 60 days after the shock of -35 °C has considerably decreased especially since the 45th day. In conclusion, hygienic conditions in all phases of preparation and preservation of minced meat should be carried out to prevent the contamination of minced meat by Y.enterocolitica and other bacteria.