Enerji kaynağı olarak farklı düzeylerde arpa ya da kuru şeker pancarı posası verilmesinin Morkaraman kuzularda besi performansı ve karkas özelliklerine etkisi
Effect of different barley or dry beet pulp levels as an energy supplement on fattening performance and carcas traits in Morkaraman lambs
  1. Tez No: 123918
  2. Yazar: AHMET ÇIRA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SUPHİ DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Morkaraman, arpa, kuru şeker pancarı posası, besji performansı, karkas özellikleri. 36, Morkaraman lambs, barley, dry sugar-beet pulp, fattening performance, carcas traits 37
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
6. ÖZET Çıra, A., Enerji Kaynağı Olarak Farklı Düzeylerde Arpa ya da Kuru Şekor Pancarı Posası Verilmesinin Morkaraman Kuzularda Besi Performansı ve Karks ıs Özelliklerine Etkisi. YYÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, 2002. Bu çalışma, enerji kaynağı olarak farklı düzeylerde nişasta (arpa) ya da fibröz nitelikli karbonhidrat (KŞPP) ağırlıklı konsantre yem içeren rasyonlarla beslemeni Morkaraman erkek kuzularda besi performansı ve karkas özelliklerine etkisi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 3 aylık yaşta sütten kesilen 54 adjst Morkaraman erkek kuzu kullanılmıştır. Besi denemesi her birinde 6 baş erkek bulunan 9 grup (1 kontrol, 4 arpa tüketen grup, 4 KŞŞP tüketen grup) halincfe yürütülmüştür. Denemeye alman kuzular ferdi padoklarda barmdırılmıştır. Büı kuzuların önünde, biri kaba yem diğeri ise kesif yem için olmak üzere, iki bölmeli yemlik konularak kaba ve kesif yem hayvanlara ayrı ayrı verilmiştir. Arpa ve KŞPP hayvanlara günlük miktarlar ikiye bölünerek sabah ve akşamları verilmiştir. Hayvanların önünde artan kaba yemler tartılarak günlük kaba yem tüketimleri belirlenmiştir. Besi denemesi, 2x5 Faktoriyel deneme desenine göre yürütülmüştür. Be si denemesi 90 gün sürdürülmüştür. Çalışmada kontrol grubu sadece batözlenmiş kuiu yonca ile beslenmiş, diğer gruplar ise, bu kuru yoncaya ilave olarak günlük enerji ihtiyaçlarının %10, %20, %30 ve %40 karşılayacak şekilde arpa ya da kuru şekor pancarı posası ile beslenmişlerdir. Kuru yonca bütün gruplara adlibitum olarak verilmiştir. Gruplardan 90 günlük besi sonunda elde edilen toplam canlı ağırlık artı: ?ı kontrol, %10 Arpa, %20 Arpa, %30 Arpa, %40 Arpa, %10 KŞPP, %20 KŞPP, %30 KŞPP ve %40 KŞPP gruplarında sırasıyla 0.05, 6.24, 10.16, 11.52, 13.65, 4.72, 8.84, 10.37 ve 10.78 kg (PO.05); günlük ortalama canlı ağırlık artışı ise, denemenin tamamında (0-90.günler) sırasıyla 0.50, 69.20, 113.00, 128.00, 151.50, 52.50, 98.20, 115.25 ve 119.80 g olarak (PO.05) bulunmuştur. Çalışmada grupların sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları açısından arpa ve KŞPP katkılarının düzeyi önemli bulunmuştıir (PO.05). Katkı ve katkı*düzey interaksiyonu ise önemsiz bulunmuştur(P>0.05). Bu parametreler açısından en yüksek değerler %30 ve %40 arpa ya da KŞPP içere ft gruplardan elde edilmiştir. Kontrol grubuna ait değerler ise her üç parametre açısından en düşük (PO.05) olarak gerçekleşmiştir. Grupların kuyruk ağırlığında, tüketilea konsantre yem miktarındaki artışa paralel olarak, artış gözlenmiştir (PO.05). Sonu? olarak, bu çalışmada, a) rasyona yapılan arpa ya da KŞPP katkısının hayvanların canlı ağırlık artışını önemli düzeyde yükseltmiş, b) deneme süresince hayvanlardan sağlanan toplam canlı ağırlık artışı bakımından %30 ve %40 katkılı grupların kendi aralarınd|a benzer bulunmuş, ancak %40 arpa içeren gruptan elde ediJen toplam canlı ağırl: artışının, aynı düzeyde KŞPP tüketen gruptan üstün bulunmuş, c) rasyonlara yapıl katkı düzeyindeki artış, karkas ve karkas parçalarının ağırlığında da artışa neden ohmı: ancak katkı çeşidinin etkisi ve katkı x düzey interaksiyonu genelde önemsiz bulunmu:. d) çalışmada en yüksek kârlılık %20, %30 ve %40 arpa tüketen gruplardan elde edilmiş, kontrol ve %10 KŞPP tüketen gruplar ise zarar etmiştir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY ı Çıra, A., Effect of different barley or dry beet pulp levels as an energy supplement on fattening performance and carcas traits in Morkaraman lambs. Universitiy of Yüzüncü Yıl Health Sciences Institute, PhD Thesis in Animal Nutrition, Yan, 2002. The objective of this study was to evaluate the effects of increasing level of starch (barley) or sutructural carbonhydrate (dry sugar-beet pulp =DSBP) based diets on fattening performance and carcas traits in male Morkaraman lambs. Three month-old weaned 54 male Morkaraman lambs were utilised in the study. Lambs were randomly divided into 9 groups of 6, namely Control, 4 different level of barley or DSEiP containing groups. Each lamb was fed in an individual lot. All of lambs had two feeder one for forage and one for concantrate. Feed was offered in a seperate fedders. Feted intake was determined by excluding oarts. This study was designed as 2x5 faktorial and lasted 90 days. Animals in control group were only fed ground alfalfa hay, other groups were feed barley or DSBP at levels of 10, 20, 30, or 40% of energy requirment in addition to ground alfalfa. Alfalfa was fed to all animal adlibitum intake level. Total weight gains were 0.05, 6.24, 10.16, 11.52, 13.65, 4.72, 8.84, 10.37 and 10.78 kg for control, 10, 20, 30, 40% barley 10, 20, 30, 40% DSBP containing diets, respectively after 90 days fattening (PO.05); daily weight gains were 0.50, 69.20, 113.00, 128.03, 151.50, 52.50, 98.20, 115.25 and 119.80 g (PO.05), respectively. The levels of barby and DSBP had significant effect on hot and cold carcas weights (PO.05). Type of supplement or supplement level interaction had no significant effect on theüe parameters. The highest hot and cold carcas weights were obtained in lambs fed 30 ai d 40% barley or DSBP containing diets. Animals fed control diets was the lowest in all these parameters (PO.05). Tail weights were linearly increased as the level of supplement increased of diets (PO.05). In conclusion, a) barley or DSBP supplementation significantly increased body weight gain, b) total body weight gains were similar between animals fed 30 and 40% barley or DSBP containing diets, but animals fed 40% barley containing diet had greater body weight gain compared 1o animals fed 40% DSBP containing diet, c) increasing level of supplementatic n increased the weights of carcas and carcas parts, but type of supplement and supplemei it x level interaction had generally no effect on parameters, d) the highest incomes were obtained in animals fed 20, 30 and 40% barley diets, but animals fed control and 10% DSBP lost mony in this study.