Primer baş ağrısı tanısı konulan olgularda uyku kalitesi,mizaç özellikleri ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality, quality characteristics and related factors in primary head care
- Tez No: 911099
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, gerilim tipi baş ağrısı, küme tipi baş ağrısı, migren, mizaç, anxiety, tension type headache, cluster type headache, migraine, temperament
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç:Bu çalışmada gerilim tipi baş ağrısı, migren, küme tipi baş ağrısı gibi primer baş ağrısı tiplerinden herhangi birisinin tanısını alan bireylerde baş ağrısının uyku kalitesi, mizaç özelliği, anksiyete ve depresyon belirtileriyle olan ilişkisinin değerlendirilmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Polikliniği'ne baş ağrısı yakınması ile başvuran ve primer baş ağrısı (migren, gerilim tipi baş ağrısı ve küme tipi baş ağrısı) tanısı konulan75 hasta araştırmaya dahil edildi. Hasta grubuna son üç ay içinde herhangi bir nörolojik ve psikiyatrik tedavi almamış 18- 65 yaş aralığındaki hastalardahil edildi. Kontrol grubunu 18 – 65 yaş arasında herhangi bir nörolojik, psikiyatrik ve bedensel hastalık tanısı olmayan 45 birey oluşturdu.Hasta ve kontrol grubundaki bireyler Temps-A Mizaç Ölçeği, Beck Anksiyete- Depresyon Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksini doldurdu. Bulgular:Primer baş ağrısı tanısı konulan hasta grubunda gerilim tipi baş ağrısı tanısı konulan 44 (%55), migren tipi baş ağrısı tanısı konulan 33(%41,2), küme tipi baş ağrısı tanısı konulan 3(%3,8) kişi mevcuttu. Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ve Beck Anksiyete Envanteritoplam puanı primer baş ağrısı olanlarda sağlıklı kontrollere göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. TEMPS-A mizaç özellikleri her iki grup arasında karşılaştırıldığında uyumsuz mizaç, depresif mizaç, hipertimik mizaç, irritabl mizaç ve anksiyöz mizaç skorları primer baş ağrısı grubunda kontrol grubuna göre istatiksel anlamlı olarak yüksek idi. Sonuç:Çalışmamızda primer baş ağrısı olan hastalar sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında kişilik özellikleri, Beck depresyon ve Beck anksiyete değerleri ve PUKİ değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objective:In this study, it was aimed to evaluate the association of headache with sleep quality, temperaments, anxiety and depression symptoms and to compare the results with a control group. Materials and Methods: The study included 75 patients who attended the Neurology Outpatient Clinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty with a headache complaint and diagnosed with a primary headache disorder (migraine, tension type headache and cluster headache). The patient group included patients aged 18-65 years who had not received any neurological or psychiatric treatment in the last three months. The control group consisted of 45 individuals between 18 and 65 years of age and with no neurological, psychiatric and physical illnesses. Patients and control subjects rated themselves on the Temps-A Temperament Scale, Beck Anxiety-Depression Scale, and Pittsburgh Sleep Quality Index. Results: Of the primary headache patients, 44 (55%) were diagnosed as tension type headache, 33 (41,2%) were diagnosed as migraine type headache, and 3 (3,8%) were diagnosed as cluster type headache. The Pittsburgh Sleep Quality Index and Beck Anxiety Inventory total scores were significantly higher in patients with primary headache than those of the healthy controls. When TEMPS-A temperament characteristics were compared between the two groups, incompatible temperament, depressive temperament, hyperthymic temperament, irritable temperament and anxious temperament scores were significantly higher in the patient group than those of the controls. Conclusion:In our study, there was a statistically significant difference between the two groups in terms of personality traits, Beck depression and Beck anxiety scores and PUKI scores when the patients with primary headache were compared with healthy subjects.