Antibiyotik yüklü allogreftler ve biyopolimerik mikropartiküllerin enfekte kemik defektlerine implantasyonu ve etkinliklerinin değerlendirilmesi
Implantation of antibiotic impregnated allografts and biopolymeric microparticles to infected bone defects and determination of their efficiency
- Tez No: 123993
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT ATİLLA, PROF.DR. SEMA ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kemik allogrefti, PLGA mikroküre, vankomisin, osteomyelit, eklem sıvısı, Bone allograft, PLGA microsphere, vancomycin, osteomyelitis, sinovial fluid
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Sayın B., Antibiyotik yüklü allogreftler ve biyopolimerik mikropartiküllerin enfekte kemik defektlerine implantasyonu ve etkinliklerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Ortopedide çeşitli nedenlerle kemikte oluşmuş doku kaybı restore edilmeye çalışılırken bu işlem için uygun şartlarda hazırlanmış allogreftler kullanılmaktadır. Allogreftlerinin kullanım alanları; komşu kemikler arasında osteojenezi ilerletmek, kemik boşluklarını doldurmak, tümör rezeksiyonu sonrasında oluşan boşluk ve defektler arasında bir köprü oluşturmak şeklinde sıralanabilir. Ancak allogreftlerin uygulama aşamasında çeşitli nedenlerle enfeksiyon riski artmaktadır. Bu amaçla hem kemik onarımını sağlamak, hem de olası enfeksiyonu engelleyebilmek için allogreftlere toz antibiyotik eklenerek ümit verici sonuçlar elde edilmiştir. Ancak bu tedavi yaklaşımında; uygulama bölgesinde antibiyotiğin stabilitesinin sağlanması ve 4-6 haftalık uygun bir salım profilinin elde edilmesi amacıyla allogreftlerle kombine halde kullanılmak üzere antibiyotik yüklü mikroküre formülasyonu hazırlanmıştır. Bu amaç için seçilen, trisiklik glikopeptid yapısında bir antibiyotik olan vankomisin, kemik enfeksiyonlarının en sık nedeni olarak gösterilen metisiline rezistan Staphylococcus aureus (MRSA) ve Staphylococcus epidermidis mikroorganizmalarına karşı etkilidir. Hazırlanan vankomisin yüklü mikrokürelerin, antibiyotik emdirilmiş insan ve tavşan allogreftleri ile mikrokürelerin insan ve tavşan allogreftleriyle karıştırılması elde edilen diğer formülasyonların yüzey özellikleri ve in vitro salım özellikleri incelenmiş; vankomisin yüklü mikrokürelerin in vitro karakterizasyonu yapılmıştır. Ayrıca etkin maddenin ve mikrokürelerin hızlandırılmış koşullardaki stabilitesi de incelenmiştir. İn vitro çalışmalarda vankomisin emdirilmiş allogreftlerden 5 hafta süreyle yüksek miktarda vankomisin salımı gözlenmiş, ancak in vivo koşullarda, başlangıçtaki yüksek yükleme dozuna rağmen allogreftlerden etkin oranda salım elde edilememiştir. Formülasyonlar, in vivo açıdan da değerlendirilme amacıyla tavşanların diz ekleminde oluşturulan defektlere implante edilmiş ve alınan eklem sıvısı örneklerinden hareketle lokal antibiyotik konsantrasyonu floresans polarizan immunoassay (FPIA) yöntemiyle kantitatif olarak saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda kemik defektlerine allogreftlerle birlikte implante edilen vankomisin yüklü mikrokürelerin lokal alanda 6 hafta süreyle minimum inhibitor konsantrasyonu (MİK)değerinin üzerinde antibiyotik salımı gerçekleştirdikleri saptanmıştır. Sonuç olarak, antibiyotiğin mikroküreler içerisinde korunmasıyla ortama salınan antibiyotik miktarı artırılabilmekte ve salım süresi uzatılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sayın B., Implantation of Antibiotic Impregnated Allografts and Biopolymeric Microparticles to Infected Bone Defects and Determination of Their Efficiency. Hacettepe University Health Sciences Institute, M. Sc. Thesis in Pharmaceutical Technology Program, Ankara, 2003. In orthopaedic applications, allografts which have been prepared in appropriate conditions are used for restoration of bone defects due to different etiology. The applications of bone grafts in biomedical area can be stated as; to promote osteogenesis between adjacent bones (for nonunion or arthrodesis), to fill the cavities in bone (as after curettage of cycts) and to bridge gaps or defects (tumour resection). However during the applications of the allografts, the infection risks could rise frequently. In order to combine the effects of bone repair and to prevent the infection, antibiotic impregnated bone grafts are under current investigation with promising early results. In this therapeutic approach; in order to keep the antibiotic stable in the application region and to provide appropriate release profiles for 4-6 weeks, antibiotic loaded microspheres were prepared to be administered in combination with allografts. Vancomycin with its tricyclic glycopeptide structure, and active on MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) and Staphylococcus epidermidis microorganisms, was chosen for this purpose. The surface characteristics and in vitro release properties of vancomycin loaded microspheres, antibiotic impregnated human and rabbit allografts with the other formulations of microspheres-human and rabbit allografts blend were investigated and in vitro characterization of the vancomycin loaded microspheres was realized. Furthermore, the stability of vancomycin active substance and vancomycin loaded microspheres were determined under accelerated conditions. Although in vitro study demonstrated effective antibiotic release of vancomycin from antibiotic impregnated allografts for 5 weeks, in vivo conditions lead to an early instability of the antibiotic and contrary to the high initial loading dose an effective release could not obtained from the allografts. For in vivo evaluation, formulations were implanted into the defects which were constituted in the rabbits knee joint and local antibiotic concentration was determined from the synovial fluid using fluorescence polarization immunoassay (FPIA). Following these studies, it was determined that antibiotic release over minimum inhibitory concentration (MIC) for 6 weeks were realized from vancomycin loaded microspheres implanted in blend with allografts in bone defects. Preservation of the antibiotic in microspheres lead to an increased and prolonged antibiotic release.