Ankara piyasasındda satılan bazı meyve sularında sentetik piretroid kalıntı durumunun incelenmesi
An investigation of synthetic pyrethroid residues in some fruit juices sold in Ankara markets
  1. Tez No: 124013
  2. Yazar: YILDIRIM CESARETLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEZAİ KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik piretroidler, meyve suyu, kalıntı, analiz, Synthetic pyrethroids, fruit juice, residue, and analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ankara piyasasında satılan bazı meyve sularında sentetik piretroid kalıntı durumunun incelenmesi Bu tez çalışması, en fazla tüketilen gıdalardan biri olan meyve sularında kalıntı düzeyinde bulunması muhtemel sentetik piretroidlerin varlığını incelemek, bulunan değerlerin Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 'nde belirtilen değerlere uygunluğunu karşılaştırmak ve halk sağlığını tehdit eden düzeylerde bir tehlike olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada sadece Ankara ili sınırları içinde satılan değişik markalarda yerli üretim şeftali, portakal, kayısı ve vişne olmak üzere dört tür meyve suyundan 128 adet numune çeşitli market ve alış veriş merkezlerinden toplandı. Toplanan meyve suyu örnekleri ekstraksiyon işlemlerinden geçirildikten sonra GC - ECD cihazı yardımıyla analiz edildi. Analizi yapılan meyve suyu örneklerinde bulunma ihtimali en yüksek olan 7 adet sentetik piretroid kalıntısı araştırıldı. Analizi gerçekleştirilen 128 örneğin 9 adedinde sipermetrin, sadece 1 adedinde sipermetrin ve siflutrin tespit edilmiştir. Elde edilen değerler Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 'nde belirtilen pestisid kalıntı sınırları ile karşılaştırıldı ve kabul edilebilir en yüksek seviyenin altında düzeylerde bulunduğu görüldü. Elde edilen veriler ışığında yapılan değerlendirmeler, meyve sularında tespit edilen sentetik piretroid kalıntı düzeylerinin halk sağlığı açısından tehlike sunacak düzeylerde olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
An investigation of synthetic pyrethroid residues in some fruit juices sold in Ankara markets In this study, it was aimed to investigate the presence of residual amounts of the synthetic pyrethroids likely present in fruit juices as one of the mostly consumed goods and to compare whether it was in appropriate limits specified in the regulations of Turkish Food Codex and to search if the residual levels of pyrethroids were hazardous for human health. 128 samples of fruit juices sold in different markets and shopping centers were taken to investigate the residues of synthetic pyrethroids. In this study, locally produced peach, orange, apricot and sour cherry fruit juices in different brand names were selected only in boundaries of Ankara city center. All of the selected fruit juice samples were analyzed by the means of GC - ECD device after the extraction procedures were completed. Residual amounts of 7 types of synthetic pyrethroids, which were likely present in fruit juices, were analyzed. Among the 128 samples analyzed for synthetic pyrethroid residues, cypermethrin was determined in 9 samples and both cyfluthrin together with cypermethrin were also determined in 1 of the samples. The results were also compared with the values specified in the regulations of Turkish Food Codex, and then it was found that all are within the acceptable limits The evaluations made under the light of the data obtained in this investigation evidenced that the residual values determined in fruit juice samples were not hazardous for human health.