Ankara piyasasında satılan bazı şeker ve şekerli gıda maddelerine katılan gıda boyalarının türev spektroskopi yöntemiyle kantitatif tayini
Quantitative analysis of food colours by derivative spectroscopy which were added in candies and candies product in Ankara markets
- Tez No: 80039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Boyalar, Gıda boyaları, Renklendiriciler.Sentetik Gıda Boyaları, Türev Spektroskopisi, Colours »Derivative Spectroscopy, Dyes, Food Dyes, Seynthetic Food Dyes
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
-90- ; ÖZET Ankara Piyasasında Satılan Bazı Şeker ve Şekerli Gıda Maddelerine Katılan Gıda Boyalarının Türev Spektroskopi Yöntemiyle Kantitatif Tayini Bu araştırma Ankara piyasasında tüketimi çok olan şekerleme, içecek tozu, dondurma, reçel, pasta süsü, puding ve jöle gibi gıda maddelerindeki boyalann kullanım sıklığı, türleri ve miktarları üzerine gerçekleştirilmiştir.Bu plan çerçevesinde Ankara'nın değişik semtlerinden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen pastanelerden ve marketlerden alınan 50 adet şekerleme, 50 adet içecek tozu, 50 adet dondurma,25 adet reçel,25 adet pasta süsü,25 adet puding ve 25 adet jöle olmak üzere toplam 250 adet örnek numune kullanılmıştır. Bütün örneklerdeki boyaların kalitatif tayininde yün boyama ve kağıt kromatografi yöntemleri kullanılmıştır. Kantitatif tayinde ise türev spektroskopi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre örneklerdeki boya dağılım sıklığı şöyle tespit edilmiştir.Şekerlemelerin%84'ü boyalı, %1 6'sı boyasız;içecek tozlarının %94'ü boyalı,%6'sı boyasız;dondurmaların %72'si boyalı,%28'i boyasız;pasta süslerinin renkli olanlarının hepsi boyalı;jölelerin %80'i boyalı,%20'si boyasız;pudinglerin %76'sı boyalı,%24'ü boyasız; reçellerin ise %8'i boyalı,%92'si boyasızdır. Genel olarak analize alınan örneklerin %76.4'ünün boyalı, % 23.6'sının boyasız olduğu saptanmıştır. Tesbit edilen sonuçlar yönetmelikler göre değerlendirilmiştir. Sonuçta Ankara piyasasında satışa sunulan şekerleme, içecek tozu, dondurma, reçel, pasta süsü, puding ve jöle gibi gıda maddeleri üreticilerinin büyük çoğunluğunun üretimleri esnasında yönetmeliklere uymadıkları ve piyasadaki denetleme mekanizmasının yeterli olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
-91- SUMMARY Quantitative Analysis of Food Colours by Derivative spectroscopy Which were Added in Candies and Candies Product in Ankara Markets. This study was carried out to determine the type, the amount and the frequency of use of dyes which are added in candies, powder drinks, ice creams, jams, pastry ornaments, puddings and jells being consumed a lot in Ankara markets. For this purpose 250 samples, of which 50 were candies, 50 were ice creams, 25 were jams, 25 were pastry ornaments, 25 were puddings, and 25 were jells, were randomly collected from different pastry shops and markets from various section of Ankara. Wool dying and paper chromatography methods were used for the qualitative detection of dyes in these samples. Quantitative determination were made by using derivative specrophotometry. The results in samples: Candies 84 % dyed, 1 6 % not dyed; powder drinks 94 % dyed, 1 6 % not dyed; ice cream 72 % dyed, 28 % not dyed; pastry ornaments who were colored all of them dyed; jells 80 % dyed, 20 % not dyed; puddings 76 % dyed, 24 % not dyed; jams 8 % dyed, 92 % not dyed. In genral total samples 76.4 % were dyed, 23.6 %not dyed The result were compared against the regulations. As a result, most of the candies, powder drinks, ice creams, pastry ornaments, jells puddings and jams producers in Ankara markets do not obey the food production lows and the control mechanisms are not enough.