Geri Dön

Platon'un bir kavramı belirleme yöntemi

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 12405
  2. Yazar: HÜSEYİN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. IOANNA KUÇURADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 43

Özet

ÖZET Platon* un gençlik ve geçiş dönemi diyaloglarında incelediği erdemlerin ya da erdemin ne olduğunu ortaya koymaya veya koydurmaya çalışırken, tümevarım yöntemini kullandığı, sık sık karşımıza çıkan bir savdır. Bu sav da en başta Eenon dialoguna dayanılarak ileri sürülür. Ancak Platon' un söz konusu diyaloglarına, dikkatle bakıldıklarında, onun bu kavramları belirlemeye çalışırken, tümevarımsal bir çıkarım ya da bir kaç örnekten hareket ederek bir genelleme yapmadığı; araştırma konusu yaptığı kavramın eidos'unu -özünü belirlemeye, bir şeyi o şey yapanın ne olduğunu bulmaya - buldurmaya çalıştığı görülür. Bu çalışmanın amacı, Platon' un bir kavramı belirleme yönteminin tümevarım olduğunu yanlışlamaktır. Bu amaçla bu çalışmanın Birinci Bölümünde Platon' un bir kavramı belirleme yönteminin tümevarım olduğunu ileri süren görüşlerden örnek verildi. İkinci Bölümde ise, çeşitli yazarlara dayanılarak, tümevarımın nasıl bir yön tem olduğu ortaya konmaya çalışıldı. Ancak tümevarım yönteminin ne olduğu bu yazarlara dayanılarak ortaya konduğunda, bir kavramın bu yöntemlebelirlenemeyeceği görülmektedir. Çünkü tümevarım., deney alanında yapılan sınırlı sayıda gözlemlere dayanır. Bunlara dayanılarak bir sınıfın tümü hakkında yapılan çıkarımın ya da genellemenin, yani ulaşılan bilginin, her zaman ona aykırı düşen bir örnekle yanlışlanması olasılığı vardır. Üçüncü Bölümde Platon`un Menon diyalogu çalışmanın konusu açısından incelenmiştir. Bu diyalogta, ne olduğu belirlenmeye çalışılan erdemin bir tanımı verilmediği halde, Platon' un böyle bir tanımın nasıl yapılabileceğini ortaya koyduğu görülür: Diyalogta Sokrates'in yap tığı şekil kavramının tanımlanması aracılığı ile. Böylece Sokrates'a bir şekli şekil yapanın ne olduğu araştırırken ve şeklin tanımını verirken yaptığı çalışmanın İkinci Bölümünde ne olduğu ortaya konan tüme varım yöntemiyle karşılaştırıldığında bunların çok farklı iki düşünce yöntemi olduğu görülmekte, dolayısıyla Platon' un bir kavramı belirleme yönteminin tümevarım olduğu iddiası da yanlışlamaktadır.

Özet (Çeviri)

İÜ SUMMARY It is a frequently confronted assumption that Plato, in his“youth”and“transition”dialogues, has used the inductive method while trying to define what virtue, or an individual virtue, is. This assumption is being put forward, especially keeping in mind, what is done in Me no in this respect» However, when the aforementioned Platonic dialogues are carefully studied, it can he seen that the way Plato follows while defining such a term, is not an inductive reasoning or a generalization based on a limited number of given cases, but that he tries to find the eidos or essence of the concept he is inquiring into, i.e. to find what makes the thing under consideration what it is. The objective of this study, is to refute the assumption that Plato's method of definition is induction. With this objective, in the first section, examples have been given of the views, assuming that induction is the procedure Plato follows in order to define a term. In the second section, studying various views about induction, we tried to put forth what kind of method induction is oİT j low, when we assume induction to be what these writers have put forward, we can see that a concept ean not be defined with such a method; because induction is the outcome of a limited number of observations within the field of experience. The generalization made by this method, and.the knowledge obtained, in, this way, about the whole of a class, ia always probafele to be falsified by a single eont radio tiery example'. In the third section, the Meno dialoûue is analyzed from the perspective of the subject matter of the study. In this dialogue, even though a definition of virtue is not given, it is seen that Plato shows the way as to how such a definition can be made, by means of Socrates' definition of the concept of shape. Thus, when we eompare what Socrates is doing, when he defines shape, with what induction is-as put forward in the second section of this study-, we realize that these two precedures of thinking are different, and thus, the claim that induction is the way Plato follows in defining a eoncept can be refuted.

Benzer Tezler

  1. Die Suche nach einer terminologischen Äquivalenz zum Begriff Der Metapher im Türkischen durch Vergleich von Rhetorik und belâgat

    Metafor Kavramına Retorik- Belâgat Mukayesesi İçinde ve Belâgat Terminolojisinde Kavramsal Karşılık Arayışları

    MEHMET AKİF DUMAN

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2018

    DilbilimJohannes Gutenberg-Universität Mainz

    Türkoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HENDRİK BOESCHOTEN

  2. 2011 Genel Seçimleri seçimleri sürecinde yazılı basının siyasal iletişim yönünden incelenmesi

    Analysis of the press in terms of political communication during 2011 General Elections

    DİLHAN ÖZTAMUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    GazetecilikMarmara Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇAĞLAYAN

  3. Platon ve Fârâbi'de adalet kavramı

    The concept of justice in Plato Andalpharabius

    YÜKSEL ŞENGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    FelsefeMardin Artuklu Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM BOR

  4. The concept of virtue in al-Farabi

    Farabi'de erdem kavramı

    HANDE NUR DOSDOĞRU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    FelsefeYeditepe Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR

  5. Aristoteles ve Kant'ta karşılaştırmalı erekbilim incelemesi

    A comparative analaysis of the teleologies of Aristotle and Kant

    ALKAN KARAÇAM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    FelsefeKocaeli Üniversitesi

    Felsefe Bölümü

    PROF. DR. SİNAN ÖZBEK