Bıldırcınlarda kadmiyum oksidin solunum sistemi üzerindeki akut toksik etkileri
Acute toxic effects of the cadmium oxide on the respiratory system of the quail
  1. Tez No: 124084
  2. Yazar: EMİNE AYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYHAN FİLAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, bıldırcın, kadmiyum oksit, soluk borusu, zehir
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
28 ÖZET Bıldırcınlarda Kadmiyum Oksidin Solunum Sistemi Ü/erindeki Akut Toksik Etkileri. Bu çalışma, trakeaya verilen kadmiyum oksidin (CdO) bıldırcınlarda oluşturduğu klinik ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi ve akciğer dokusundaki kadmiyum düzeyinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmada, 6 haftalık 50 adet bıldırcın kullanıldı. Hayvanlar beş gruba ayrıldı. Bir ön çalışma ile kadmiyum oksidin üç zehirli dozu belirlendi ve I, II ve III gruba (deneme grupları) sırasıyla 0,4, 0,8 ve 1,6 mg/kg/CA dozlarında kadmiyum oksid içeren CdO-dilüe asit çözeltisinden 0,5 mi verildi. IV. Gruba 0,5 mi dilüe gasial asetik asit verildi. V. Grup kontrol olarak tutuldu. Bıldırcınlar 7 gün süreyle klinik bulgular yönünden izlendi ve deneme başı ve sonunda canlı ağırlıkları ölçüldü. Hemen ardından bıldırcınların nekropsileri yapılarak makroskobik ve histopatolojik yönden incelendi. Birinci günde, kadmiyum verilen gruplarda doz artışına bağlı olarak şiddeti artan solunum güçlüğü, durgunluk ve iştah da azalma, diğer günlerde ise belirtilerde düzelme gözlendi. Histopatolojik olarak CdO verilen tüm gruplarda doz artışına paralel olarak akciğerde şiddeti gittikçe artan makrofaj ve heterofil hücre infiltrasyonu, vakuolar dejenerasyon, proliferatif yangısal lesyonlar, fıbrinli doku artıklarını içeren nekrotik meteryal, amfizem, fıbrozis, çok çekirdekli dev hücreleri ve inkluzyon benzeri yapılar saptanırken çözücü verilen bıldırcın grubunda herhangi bir histopatolojik bulguya rastlanmadı. Kadmiyum oksidin akciğer dokusundaki miktarı doza bağlı olarak önemli derecelerde arttı. Sonuçta, kadmiyum oksidin veriliş dozuna bağlı olarak bıldırcın trakealarında histopatolojik bir bulguya rastlanmazken, akciğerlerde belirgin bulgulara rastlandı ve kadmiyumun akciğerlerde birikimi bu metalin bıldırcınların akciğerleri üzerinde akut etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
29 SUMMARY Acute Toxic Effects Of The Cadmium Oxide On The Respiratory System Of The Quail. This study was performed to evaluate the clinical and histopatological findings of cadmium oxide (CdO) which is applied via intratracheal route to and to determine the cadmium levels in lung tissue in quail. In the study 6 weeks old 50 quails were used. Quails were divided into 5 groups. Three toxic dozage of kadmium oxide were determined by a pilot study. An inoculum of 0,5 ml of kadmium oxide in dilue acid solvent containing 0,4, 0,8 and 1,6 mg/kg/live weight were applied to the quails in group I, II and III treatment groups respectively. Group IV. was given 0,5 ml diluted gacial acetic acid and group V was kept as control. Quails were observed during 7 day for clinical findings and live weights were determined at the beginning and at the and of the study, then animals were necropsied for macroscobic and histopathological examinations. On the first day, difficulty in respiration, stagnation and dimineshed appetite were observed and severity of these findings were increased with the increasing kadmium oxide levels. On the remaining days these findings were recovered. In histopatological examinations, macrophage, heterophil cell infiltrations, vacuolar degeneration, proliferative inflamatory lesions and necrotic materials consisting of fibrinous tissue remnants, fibrosis, multinucleate cells colled giant cells and inclusions were observed, and the severity of these findings were increased with the increasing kadmium oxide dosage. Whereas no histopathological findings were observed in the solvent group. The kadmium oxide levels were increased by the increasing dosage in lung tissue. In conclusion, since there were no histopathological findings in the trachea of the quails and the presence of significant pathological findings in the lung with the increasing kadmium oxide as well as the accumulation of kadmium in the lungs showed that this metal has acute effects on the lungs. Key Words : Cadmium oxide, lung, quail, toxicity, trachea,.