Hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yaşam kalitesinin saptanması ve bilgilendirici hemşireliğin önemi
Determination of the quality of hemodialysis patients and the importance of nursing education
  1. Tez No: 124116
  2. Yazar: MELTEM EŞİT ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLTEN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Kronik Böbrek Yetmezliği, Hemodiyaliz, Hemşirelik Eğitimi, WHOQOL BREF, Life Quality, Chronic Renal Failure, Hemodialysis, Nursing Education, WHOQOL BREF 1»:» ikW
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 689
Özet
ÖZET Amaç: Hemodiyaliz hastalarında yaşam kalitesi ve bilgilendirici hemşirelik yaklaşımının önemini vurgulamak amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Afyon İli Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi,Çay Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi ve Özel Afyon Diyaliz Merkezi Hemodiyaliz Ünitelerinde yapılmıştır.Araştırmanın evrenini Kasım 2002- Ocak 2003 tarihleri arasında Afyon İli Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi,Çay Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi ve Özel Afyon Diyaliz Merkezinde tedavi gören tüm hastalar oluşturmuştur. Örneklemi 53 deney,53 kontrol olmak üzere 106 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında sosyo demografik özellikleri içeren anket formu ve yaşam kalitesi ölçeği WHOQOL BREF TR kullanılmıştır.Deney grubunun eğitiminde araştırmacı tarafından hazırlanan kitapçık kullanılmıştır. Verilerin Değerlendirilmesi: Veriler SPSS. 10.00 for windows paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde;Independent-Samples T test, Mann Whitney U, One- Way ANOVA, Kruskal-Wallis, chi-square ve yüzdelik kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlar: Kısa süreli etkin eğitimin yaşam kalitesi alan puanlarını yükselttiği,kadınlarda sosyal alan puanının erkeklerden daha yüksek olduğu,evlilerin bekarlara göre yaşam kalitesialan puanlarının daha yüksek olduğu,hastalık süresi ve diyaliz seanslarının yaşam kalitesi alan puanlarını düşürdüğü,yaş grubu genç olanların daha yaşlı gruba göre yaşam kalitesi alan puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The purpose of discriptive study to determine the quality of life and the importance of nursing education. Materials and Methods: This research was implemented in Afyon City Goverment Hospital, Social Encurency Afyon Hospital,Çay Goverment Hospital,Özel Afyon Hemodialysis Centers in October 2002- January 2003. Totally 106 patients have been occured our studys examine and control groups(n=106).The data was collected by questionnare which was prepared by researcher, and WHOQOL BREFF TR scala. An education book about chronical Kidney Failure and hemodyalisis was used for patients education program. Data evulation: The data was evaluated on computer with SPSS 10.00 for windows packet program. Independent-Samples T test,Mann Whitney U,One-Way ANOVA,Kruskal- Wallis,chi-square,percent tests were used for statistically analyses. Results and Conclusions: It was determined that the education make high the life quality points in hemodialysis patients,and the life quality points have been determined higher in women than man,marrige patients had more quality of life points than alone patients. Also,the survival of illnesses and frugency of administring hemodialysis cure have been effected quality of life points,however the more elderly patients have been determined lover life quality points. (Table 25) In the statistically analysis, the life quality points in the elderly patients have been determined lover than young patients. (Table 23)