Hastanede çalışan hemşirelerde değişimi etkileyen faktörler
The Factors that effect changing at nurses working at hospital
  1. Tez No: 124129
  2. Yazar: ZELİHA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. E. ÜMİT SEVİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim süreci, Hemşirelik hizmetleri, Hemşirelik, . Change process 2. Nursing Services 3. Nursing is S as «a İİ
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 467
Özet
IV HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERDE DEĞİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖZET Bu araştırma hastanede çalışan hemşirelerin değişimini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Hemşireler, hemşire yöneticileri ve eğiticileri hemşirelerin değişimlerini etkileyen faktörleri ve hemşirelerin bu faktörlerden nasıl etkilendiklerini bilmeli ve çalışmalarına bu bilgiyi kullanarak yön vermelidirler. Araştırmanın evrenini Kayseri il merkezinde yataklı tedavi hizmeti veren tüm hastanelerde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi, Mehmet Kemal Dedeman Onkoloji Hastanesi, Semiha-Asım Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi, Yılmaz ve Mehmet Öztopçu Kalp Hastanesinde çalışan 526 hemşire alınmıştır. Araştırmada 316 hemşireye ulaşılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından literatüre dayanılarak hazırlanan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler istatiksel analizde yüzdelik ve Ki Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada hemşirelerin çoğunluğu çalıştıkları klinik ve verdikleri bakımdan memnun olduklarını, motive edilmediklerini, işe başlamadan önce Hizmet îçi Eğitim almadıklarını, alanlarında bu eğitimleri yetersiz bulduklarım, ekip arkadaşları, yöneticileri, hasta ve hasta yakınları ile problem yaşadıklarım, yayın ve faaliyetleri yetersiz düzeyde takip ettiklerini belirtmişlerdir. Hemşirelerin büyük çoğunluğu değişim yaratacak gücü kendilerinde bulamadıklarım belirtmiş bunu da en fazla yetki ve sorumluluklarının yetersizliği ile yönetim desteğinin olmamasına bağlamışlardır. Hemşireler çalıştıkları klinik ve verdikleri bakımdan memnun olduklarım ifade etmelerine rağmen hemşirelerin çoğunluğu tüm çalışma sistemini değiştirmek istediklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak hemşireler durumlarının farkında olduklarım ama hala değişim gücünü kendilerinde bulamadıklarım ve değişim yaratmak için bir girişimde bulunmadıklarım ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FACTORS THAT EFFECT CHANGING AT NURSES WORKING AT HOSPITAL This resarch has been made with nurses working at the hospital for determining the factors that effect their changing as definition. Nurses, manager nurses and educators have to know these factors that effect their changing and they have to directed to their works by using this knowledge. All nurses that working at hopitals that give medical service with bed in Kayseri city center constitute of this research's universe. 526 nurses working at Erciyes Universty Gevher Nesibe, Mehmet Kemal Dedeman Oncology, Semiha-Asim Kibar Transplantation and Dialysis, Yılmaz ve Mehmet Öztopçu Cardiology Hospitals are constited of the sample of the research. Only 316 nurses could be reached. Data was collected bye using a questionnaire form was prepared by researcher using literature. Data's which have been captured from this research has been evulated by using percentage and chi- square tests at statistical analysis. According the research most of the nurses has mentioned that they are proud of their clinics and polyclinics, they havent been motivated or before they employed they did not take In-Service Training and the nurses who have taken this training said that it was not satisfactory, they are having problems with their colleagues, supervisors, patients and patient relatives. They are also lack of following the publications and activities. Most of the nurses told that they did not find the strength in their selves to generate the change. They mostly binded it to the lack of authorization and responsibility in their job descriptions and lack of management support. Although nurses are happy of their service and clinic they mentioned that they desire to change their working systems completely. Finally, the nurses are a ware of their situation but they still do not have the strength to start the change and also they do not attempt to generate this total chagge^