Tokat Karşıyaka Doğum ve Çocuk Hastanesi acil servisine yüksek ateş şikayetiyle getirilen 0-5 yaş grubu çocukların annelerinin yüksek ateşle ilgili bilgi ve tutumları
0-5 Age group infants brought in to Tokat Karşıyaka Maternity and Infant Hospiatl emergency service owing to high temperature ailments and their mothers' attitude and knowledge about high temperature
  1. Tez No: 124130
  2. Yazar: MUKADDES DEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Ateş, 0-5 Yaş Grubu Çocuk, Anne, Bilgi ve Tutum, Febril Konvulsiyon, High Temperature, 0-5 Age Group Infants, Mother, Knowledge and Behaviour, Febril Convulsion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 646
Özet
IV TOKAT KARŞIYAKA DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ ACİL SERVİSİNE YÜKSEK ATEŞ ŞİKAYETİYLE GETİRİLEN 0-5 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN YÜKSEK ATEŞLE İLGİLİ BİLGİ VE TUTUMLARI ÖZET Bu çalışma, Tokat Karşıyaka Doğum ve Çocuk Hastanesi Acil Servisine yüksek ateş şikayetiyle getirilen 0-5 yaş grubu çocukların annelerinin yüksek ateşle ilgili bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Tokat Karşıyaka Doğum ve Çocuk Hastanesi Acil Servisine 01 Ekim- 30 Aralık 2002 tarihleri arasında yüksek ateş şikayetiyle getirilen 0-5 yaş arası 321 çocuğun annesi, rastlantısal örnekleme yöntemi aracılığı ile araştırma kapsamına alınmıştır. Amaca uygun olarak hazırlanmış 47 adet sorudan oluşan anket formu çocukların anneleriyle yüzyüze görüşme yoluyla araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi bilgisayar ortamında Ki-Kare ve Fisher Kesin Ki-Kare testleri kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; çocukların % 68.1 'inin solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle, % 18.1 'inin ateşlendikten sonra ilk gün içinde bir sağlık kurumuna götürüldüğü belirlenmiştir. Annelerin %82.2'sinin yüksek ateşle ilgili olarak bilgi almadıkları, bilgi alanların ise %3 5.1' inin bu bilgiyi hemşireden aldığı tespit edilmiştir. Annelerden sadece %16.1'inin ateş belirleme yöntemi olarak derece kullandığı ve %24'ünün yüksek ateşte uygulama yapılması gereken minimum vücut sıcaklığını bildiği belirlenmiştir. Ayrıca annelerin %89.4'ünün yüksek ateş durumunda bazı girişimlerde bulunduğu, %60.9'unun doktor istemi ile ilaç verdiği, %59.5'inin ılık uygulama yaptığı, çocuğun giysilerini çıkarma, odayı havalandırma, aktiviteleri kısıtlama, yeterli sıvı desteği gibi fiziksel işlemlerin ise oldukça düşük oranda yapıldığı yada hiç uygulanmadığı tespit edilmiştir. Çalışmada özellikle anne eğitimi, yaşı, yüksek ateşe ilişkin bilgi alma durumu, aile modeli, yerleşim yeri ve annenin çalışma durumunun bilgi ve davranışlara önemli ölçüde yansıdığı ve bunların çoğunluğunda gruplar arasındaki farkların istatistiksel bakımdan önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V 0-5 AGE GROUP INFANTS BROUGHT TO TOKAT KARŞIYAKA MATERNITY AND INFANT HOSPITAL EMERGENCY SERVICE OWING TO HIGH TEMPERATURE AILMENTS AND THEIR MOTHERS' ATTITUDE AND KNOWLEDGE ABOUT HIGH TEMPERATURE ABSTRACT This study has been done properly to define the knowledge about high temperature and attitude of the mothers of 0-5 age group infants who have high temperature problem, brought to Tokat Karşıyaka Maternity and Infant Hospital Emergency Service. 321 children between the age of 0-5 are brought Tokat Karşıyaka Maternity and Infant Hospital Emergency Service between 01 October - 30 December 2002 because of high temperature their mother were involved in to the research by coincidence sampling method. A questionname with 47 questions is prepared for this research was asked to the mothers one by one researchers. Statistical analysis of datas has been done by using Chi-Square and Fisher's Eaxct Tests at computer. It was designated that according to results of investigation; 68.1 % of children are brought on account of an infection in respiratory system, 18.1 % of them are brought after having a high temperature in the first day into a health service. It is examined that 82.2 % of the mothers didn't take enough information about high temperature as for the ones who take information 35.1 % of them get this information from the nurse. It is clarified that, only the 16.1% of the mothers used thermometer as an identification method of temperature, 24 % of them know required application in high temperature in minimum body heat. Furthermore, 89.4 % of mother attempts some reactions on condition of high temperature, 60.9 % of them give medicine by doctor's advice, 59.5 % of them make lukewarm application, however physical operations such as removing child's clothes, air-conditioning the room, restricting the activities, providing sufficient liquid, aren't applied or applied hardly any ratios. In this study it's stated that mother's education, age, ability to learn situation about high temperature, family style, location and working situation' are reflected on knowledge and behaviours in a very effective way and in all this subjects differences among the groups are stated to be statisticly important.