Nevşehir il merkezindeki 65 yaş ve üzeri bireylerde tanısı konulmuş kronik hastalıklar prevelansı
Diagnosed cronical disease prevelance in people of 65 years and older in central Nevşehir
  1. Tez No: 124131
  2. Yazar: ŞEFİKA DİLEK GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, kronik hastalık, prevelans, Elderly, cronic ilnesses, prevelance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Nevşehir İl Merkezindeki 65 yaş ve üzeri bireylerde tanısı konulmuş kronik hastalık prevelansı konulu araştırma tanımlayıcı olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Nevşehir İli sınırları içerisindeki 3103 yaşlı oluşturmaktadır. Nevşehir ilinde bulunan mahallelerden küme örnekleme yöntemi ile iki mahalle seçilmiş, bu iki mahallede yaşayan 377 yaşlıdan basit rastgele yöntemle 200 yaşlı örneğe alınmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare, F isher (Kesin Ki-Kare) ve Yates Ki-kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmamız sonucunda; yaşlılardaki tanısı konmuş kronik hastalıklar prevelansı % 83.5, en çok görülen beş kronik hastalık sırasıyla romatizmal hastalıklar, hipertansiyon, göz hastalıkları, kardiyovasküler sistem hastalıkları ve osteoporoz olarak saptanmıştır. Yaşlıların çoğunun birinci basamak sağlık hizmeti verilen sağlık ocaklarından hizmet almadığı, sağlık kuruluşlarına daha çok ilaç yazdırmak için gittikleri, yaşlıların yarısından fazlasının birden çok tanısı konmuş kronik hastalığı olduğu, kronik hastalıkların daha çok kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diagnosed cronical disease prevelance m people of 65 years and older in central Nevşehir was planned and carried out descriptively. Research scope is based on 3103 elderly people living in the boundaries of province of Nevşehir. Two neighbourhoods were chosen within the boundaries of Nevşehir and 200 out of 377 elderly people were chosen at random. A questionnaire was used for the data collection. The data were evaluated on the computare. In the analysis process, Chi- square, Fischer and Yates Chi-square tests were used. Our research revealed the diagnosed chronical illness prevelance as 88.5 % and the most common illnessed respectively was rheumatismic illnesses, hyper-tension, eye illnesses, cardio-vascular system disfunctions and osteaposis. According to the results, most of these elderly people do not receive services from health organisations, or go to these places with the sole purpose of prescribing drugs. Women are more likely to suffer from chronical illnesses, our research also revelead.