Böbrek transplantasyonu ünitesinde çalışan hemşirelerin hastaların bakım gereksinimlerine yönelik bilgileri
Knowledge of nurses renal transplantation unit on the requirements of patient care
  1. Tez No: 124147
  2. Yazar: SEVİL GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FETHİYE ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, Nefroloji, General Surgery, Nursing, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantation, nursing care in renal transplantation, patient care requirements
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Güler, S., Böbrek Transplantasyonu Ünitesinde Çalışan Hemşirelerin Hastaların Bakım Gereksinimlerine Yönelik Bilgileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma, böbrek transplantasyonu ünitesinde çalışan hemşirelerin hastaların bakım gereksinimlerine yönelik bilgilerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlan içerisinde böbrek transplantasyonu yapılan merkezlerde çalışan 73 hemşire oluşturmuştur. Araştırma, 12 Ağustos - 13 Eylül 2002 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, SSK Ankara İhtisas Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı Yüksek İhtisas Hastanesi'nde çalışan 53 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler soru kağıdı aracılığı ile, araştırmacı tarafından teke tek görüşme yoluyla toplanmıştır. Çeşitli kaynaklardan yararlanılarak oluşturulan soru kağıdında, örneklemi oluşturan hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine yönelik 16 soru, böbrek transplantasyonu hastalarının bakım gereksinimlerine yönelik 17 soru yer almıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS for Windows 11.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, iki ortalama arasındaki farkın anlamlılık testi, tek yönlü varyans analizi ve Ki Kare testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, böbrek transplantasyonu ünitesinde çalışan hemşirelerin, hastaların bakım gereksinimlerine yönelik bigilerinin yeterli olmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin eğitim düzeylerinin, meslekteki ve transplantasyon ünitesindeki çalışma sürelerinin, hizmet içi eğitim alma ve yayınlan takip etme durumlarının hastaların bakım gereksinimlerine ilişkin aldıklan bilgi puanlarını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Hastaların bakım gereksinimlerine ilişkin hemşirelerin bigilerinin geliştirilmesi ile ilgili önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükten Böbrek transplantasyonu, böbrek transplantasyonunda hemşirelik bakımı, hasta bakım gereksinimleri fM^L »aöss**
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Güler, S., Knowledge of Nurses of Renal Transplantation Unit on the Requirements of Patient Care, Hacettepe University Health Sciences Institute M. S. Thesis in Surgical Nursing Programme, Ankara, 2003» This study was conducted definitively with the objective of determining nurses' knowledge on the requirements of patient care in the renal transplantation unit. The study included 73 nurses working at renal transplantation centers within the Ankara city boundaries. The study which was conducted between the periods of August 12- September 13, 2002 included 53 nurses from Ankara University Ibn-i Sina Hospital, Gazi University Hospital, The Hacettepe University Adult Hospital, The SSK Ankara ihtisas Hospital, and the Ministry of Health Yüksek İhtisas Hospital. Data were collected personally by the investigator on a iace-to-face meeting basis. By making use of various sources 16 questions aimed at identifying the characteristics of the nurses and 17 questions on the needs of renal transplant patient care were included in the questionnaire. The data obtained from the study were analyzed with the SPSS for Windows 11.0 programs: In the evaluation of the data, percentile calculations, significance tests between two averages, unidirectional variance analysis and the chi- square tests were used. According to the findings obtained from the study, nurses at renal transplantation units were found to have insufficient knowledge about the requirements of patient care. The scores of the nurses on patient care requirement was found to be dependent on the educational level of the nurses, the length at profession and work at the renal transplantation unit, the ability to receive in-service education and following of publications. Recommendations were given on the measures required to improve the knowledge of the nurses on the care requirements of their patients.