Bakü Bilgah Huzurevi'nde kalan yaşlıların durumlarının belirlenmesi
Determining the conditions of old people who are staying in Baku Bilgah Care Home for elder people
  1. Tez No: 124187
  2. Yazar: İRADE ALİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlılık, huzurevleri, yaşlıların durumlarının belirlenmesi. TA VUKSEK06RETİM OJM, Elderly, care home for elder people, the conditions of old people
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 482
Özet
ÖZET Aliyeva, L, Baku Bilgah Huzurevinde kalan yaşlıların durumlarının belirlenmesi Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Hemşireliği Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi Ankara, 2003. Araştırma, Bilgah huzurevinde kalan yaşlılarının durumlarının belirlenmesi ve bu doğrultuda verilecek hizmetlerin planlanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmalım Evreni Bilgah huzurevinde 1-31 Ağustos 2002 tarihleri arasında kalan 150 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında yaşlı bireylerin demografik özellikleri, huzurevine ilişkin düşünceleri: sosyal faaliyetleri ve huzurevinde verilen hizmetleri içeren anket formu kullanılmıştır. Veriler anket formu aracılığı ile yaşlı bireylerle yüzyüze görüşülerek doldurulmuştur. Elde edilen verileri değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki kare önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırma verilerine göre yaşlı bireylerin %50'si erkek, %50'si kadındır. Yaşlıların %58'inin bakacak kimsesi olmadığı, %53'ünün fiziksel egzersiz yapmadığı, % 97' si düzenlenen sosyal faaliyetlere katıldığı, % 83 'ünün dini ibadetlerini yapmadıkları saptanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; toplumumuzdaki yaşlıların gereksinimlerinin giderilmesi için Bilgah Huzurevi türünde huzurevleri, yaşlı klüpleri merkezi yönetim ve yerel yönetimler tarafından çoğaltılmasına yönelik öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Aliyeva, I., Determing the conditions of old people who are staying in Baku Bilgah Care Home for elder people, Uniwersity of Hacettepe, Institute of Medical Sciences, Prgoram of Public Health Nursing, Thesis for speciality, Ankara, 2002. This study was done to determine the conditions of old people and at the same time to plan the services which will be given. The scape of the study convisted of one hundred and fifty people who stayed in Bilgah Care Home in 1-31 Agust 2002. In order to collect the data of the study, a survey which included the demographic features of the old people and their ideas about the services and the social apportunities of the care home, was administered. The survey was administered in a face to face meeting. İn data analysis, percentape and square ki tests were used. According to the data results 50% the old people was male and 50% was female. It was found our that 58% of them had no relatives, 53 % of thase didn't have physical exercises, 97% of them took part in social activities and 83% of thase didn't worship properly. After the data results, a suppestion was made. It was the the number of care homes like Bigah Care Home and clubs of old people shoulb be increcased by rocal and central managements.