Otogrefter aracılığı ile elde edilen otojen kemik partiküllerinin ve iki farklı greft materyalinin yalın ve kombine uygulamalarının histopatolojik incelenmesi sonuçları
Results of the histopathological research of single and combination of two different graft materials with the application of bone dust collected by autografter
  1. Tez No: 124327
  2. Yazar: AYTUĞ ATABEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA TAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Otogrefter, otojen kemik grefti, dondurulup kurutulmuş demineralize kemik grefti, saf B-trikalsiyum fosfat grefti, Autografter, autogenous bone graft, freeze dried demineralized bone graft and pure (3- tricalcium phosphate graft. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
J>ZET ATABEK A., Otog rafter aracılığı ile elde edilen kemik partiküllerinin iki farklı greft materyalinin yalın ve kombine uygulamalarının histopatolojik incelenmesi sonuçları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Maksillofasial cerrahide otogrefter aracılığı ile otojen greft elde edilmesi yeni ve popüler bir yöntemdir. Bu yöntem, cerrahi işlem sırasında turlama sonucu açığa çıkan kemik partiküllerinin aspiratöre eklenen özel bir kollektörde toplanması esasına dayanmaktadır. Bu yolla toplanan otojen kemik grefti tek başına veya diğer allogreft, xenograft veya alloplastik greft materyalleri ile karıştırılarak kullanılabilir. Çalışmamız, otogrefter ile elde edilen otojen greftin yanı sıra dondurulup kurutulmuş demineralize kemik greftinin ve saf B-trikalsiyum fosfat greft materyalinin, yalın ve kombine uygulanmaları sonucu kemikleşmenin hızı ve seyrinin karşılaştırmalı olarak araştırılması ve histopatolojik değerlendirilmesi temeline dayanmaktadır. Çalışmamız Guinea Pig'lerin kraniumunda oluşturulan standart 6 adet kavite üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kaviteler, biri kontrol olmak üzere boş bırakıldıktan sonra sırasıyla otojen kemik grefti, dondurulup kurutulmuş demineralize kemik grefti, otojen greft ile kombine dondurulup kurutulmuş demineralize kemik grefti, saf B-trikalsiyum fosfat grefti, saf B-trikalsiyum fosfat grefti ile otojen greft kombinasyonu ile doldurulmuş ve kapatılmıştır. Operasyon sonrası 10, 20 ve 30. günlerde alınan kemik örnekleri histopatolojik olarak incelemiş ve greftlerin kemik iyileşmesi, kemiğin hücresel bileşenleri üzerine etkileri, yabancı cisim reaksiyonları ve enflamatuar yanıtların varlığı yönünde değerlendirilmiştir. Çalışmamamızın sonucunda; dondurulup kurutulmuş demineralize kemik grefti ile otojen greft kombinasyonunda diğer gruplara oranla kemikleşmenin hız, seyir ve süreç olarak daha üstün olduğu izlenmiştir. Tüm gruplarda kemikleşmenin farklı profilde tamamlandığı ve grupların hiçbirinde enflamatuar yanıt alınmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: ATABEK A. Results of the histopathological research of single and combination of two different graft materials with the application of bone dust collected by a utog rafter. Hacettepe University Health Science Institute PhD Thesis in Surgery (Dental), Ankara, 2003. In maxillofacial surgery autogenous graft collected with autografter is new and popular method. This method is based on collection of bone dust with a special collector applied to suction while drilling procedure. The autogenous bone graft collected with this method can be used single or mixed with allograft, xenograft, and alloplastic graft materials. Our research based on, comperative research and histopathologic evaluation of bone formation speed and cruise of autogenous graft collected by the help of autografter used single and combination of freeze dried demineralised bone graft and pure P-tricalcium phosphate graft. Our study is performed in 6 standart cavities made on Guinea Pigs' cranium. First cavity is left empty for control group and the others filled in the order of freeze dried demineralized bone graft, autogenous bone graft combined with freeze dried demineralized bone graft, pure P- tricalcium phosphate graft and autogenous bone graft combined with pure |3- tricalcium phosphate graft. Bone samples were taken post-operatively on 10th, 20th and 30th days and the healing of the grafts, the cellular components of bone and the existence of any foreign object and inflammatory response were histologically examined. At the end of our study, autogenous bone graft and freeze dried demineralized bone graft combination group is more superior than the other groups for speed, cruise, and period of bone formation. Bone formation has accomplished different profiles in all groups and In none of the groups inflammatory response was examined.