Erken gebelik kayıplarının önceden belirlenmesinde ultrasonografik ve biyokimyasal belirteçlerin yeri
Prognostic significance of ultrasonographic and biochemical markers in the prediction of early pregnancy failure
- Tez No: 124350
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA MADAZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Early pregnancy, spontaneous abortion, trophoblast 51
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç: Embryonun implantasyon bölgesindeki trofobiastik kalınlığının prognostik değerini araştırmak ve bunun erken gebelikte, gebelik devamlılığının tayininde anlamlı olup olmadığını belirlemektir. Ayrıca gestasyonel kese çapı, yolk sac çapı, umbilikal kordon çapı, embryonik kalp atım hızı gibi ultrasonografik ve serum IJ-hCG, progesteron, folik asit ve B12 vitamin düzeyleri gibi biyokimyasal diğer parametrelerin de düşüklerin önceden belirlenmesindeki yeri araştırılarak sonuçları trofobiastik invazyon kalınlığının duyarlılığı ile karşılaştırıldı. Materyal ve metodlar: Bu prospektif çalışmaya kliniğimize başvuran 1 7-39 yaş arası, düzenli adet gören, herhangi bir risk faktörü bulunmayan toplam 163 gebe dahil edilmiştir. Gebe kadınların tümüne 6-12. haftalar arasında seri ultrasonlar uygulanarak embryonun implantasyon bölgesindeki trofobiastik invazyon kalınlığı, gestasyonel kese çapı, yolk sac, embryonik kalp atım hızı ve umbilikal kordon çapı değerlendirildi. Gebeliğin başında tek bir kez kan örneği alınmak suretiyle hastaların serum |3-hCG, progesteron, folik asit ve B12 düzeyleri de tayin edildi. Bakılan gerek ultrasonografik, gerekse biyokimyasal parametrelerin tümünün spontan abortusların önceden tahmin edilmesindeki duyarlılıkları araştırıldı. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan 163 gebenin 14 tanesinde (%8,5) ilk trimesterde spontan abortus gözlendi. Bu olguların sadece abortus gözlenmeden evvel ki ultrasonografik ölçüleri kullanılırken, normal gruptaki vakaların ise normogram çıkartılmak amacıyla ikişer haftalık aralarla yapılan seri ultrasonografik ölçümlerinin tümü kullanıldı. Gebelik haftası - trofobiastik invazyon kalınlığının arasındaki farkın ^ olmasının abortusların önceden belirlenmesinde anlamlı olduğu belirlendi (p=0.05). Maternal serumda bir kez bakılan B-hCG ve folik asit değerlerinin spontan abort olacak olguları önceden tahmin etmede istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar vermediği gözlendi (p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to describe whether the trophoblastic thickness at the implantation site could be a new prognostic factor in the first trimester of pregnancy and to compare its efficiency to the other parameters like gestational sac size, yolk sac size, umbilical cord size, embryonic heart rate and maternal serum levels of G-hCG, progesterone, folate and vitamine B12. Material and Methods: A prospective, observational study of 163 normal pregnancies with no known risk factors was carried out. Serial ultrasound scans were performed from 6th to 12th weeks of pregnancy. Trophoblastic invasion thickness at the implantation site, mean gestational sac size, yolk sac size, embryonic cardiac activity, and umbilical cord diameter were measured. Early in the pregnancy, single serum B-hCG, progesterone, folic acid and vitamine B12 levels were also determined. Finally, the statistical analysis for all of these ultrasonographic and biochemical parameters were performed to predict poor prognosis in pregnancy outcome. Results: We observed 14 spontaneous abortions among 163 pregnancies (%8,5) in the first trimester. The sensitivity and the specificity of trophoblastic thickness of ^, in predicting poor prognosis, was %85 and %92, respectively. The mean gestational sac diameter was significantly different between the normal pregnancies and in those that subsequently aborted (p0.05). The probability of an abnormal outcome with a serum progesterone level 400pg/ml was %71 and %80, respectively. Conclusion: In the light of our study, we consider that a difference of >3 between correct gestational age in weeks and trophoblastic thickness in mm at the embryonic implantation site should be seen as an indication that closer monitoring of the pregnancy is required since this could mean a poor outcome. Also, smaller than expected sac diameter, serum progesterone and cobalamine levels, within the first 12 weeks of gestation, is predictive of spontaneous miscarriage.