E-işletme: Sınırsız genişleyen internet dünyasında, işletmelerin yönetimi ne zaman ve nasıl değişmelidir?
E-business: In the expanding borderless world of internet, when and how business management should change?
- Tez No: 125290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-İş, Elektronik İşletme, E-İş Yönetimi, İnternet, Türkiye'de E-İş, E-Business, Electronic Business, E-Business Management, Internet, E- Business in Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Ill ÖZET E-İŞLETME: SINIRSIZ GENİŞLEYEN İNTERNET DÜNYASINDA, İŞLETMELERİN YÖNETİMİ NE ZAMAN VE NASIL DEĞİŞMELİDİR? A. Selami GÜLEÇ Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yar. Doç. Dr. Azmi YALÇIN Haziran 2002, 184 sayfa Bireysel bilgisayarların ve yerel ağların açık bir platformda birbirleri ile telefon hatlarını kullanarak bağlanmasını sağlayan İnternet 1990'h yılların başlarındaki mütevazı başlangıcından, bugün dünyanın her tarafından yüz milyonlarca insanın düzenli olarak bağlandığı bir noktaya gelişmiştir. Bu muazzam büyüme, daha önce görülmemiş şekilde ve hızda İnternet'in iş alanında kullanılması yönelik uygulamaların artmasına sebep olmuştur. Endüstriyel devrimden beri iş dünyasına iyi hizmet etmiş organizasyon yapıları ve yöntemleri birden bire geçersiz duruma düşmüştür. Hiç şüphesiz, elektronik ticaret veya İnternet yoluyla iş yapılmasına yönelim, yakın tarihte her büyüklükteki işletmelerin karşılaştığı en etkileyici kuvvettir. Küreselleşme, dijitasyon ve deregülasyon rüzgarlarıyla kuvvetlenerek, her türlü politik, coğrafik, hukuksal ve entelektüel sının aşarak yayılan elektronik iş uygulamalarının ülkemiz içinde büyük önem taşıyacağı aşikardır. Bu çalışmanın amacı,“elektronik iş”yönetim ve organizasyonunun dünya genelinde gelişme ve dinamiklerini inceleyerek; ülkemiz özelinde“elektronik iş”alanında işletmelerimizin seviyelerini, konuyu algılamalarını ve beklentilerini saptamak, organizasyon ve yönetim açısından yapılması gerekenleri ve bu geçişte yaşanması beklenecek problemleri ve çözümlerini tespit etmeye çalışmaktır. Çalışma yöntemi; yabancı ve yerli literatürün teorik bilgilerin belirli bir perspektiften araştırılması ve derlenmesine olanak verecek şekilde taranması ve elde edilen teorik bilgilerden yararlanarak geliştirilen anketin, çalışmanın ruhuna uygun olarak tamamen elektronik ortam üzerinden ülkemiz işletmelerinde gerçekleştirilmesidir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT E-BUSINESS: IN THE EXPANDING BORDERLESS WORLD OF INTERNET, WHEN AND HOW BUSINESS MANAGEMENT SHOULD CHANGE? A. Selami GÜLEÇ Ph.D. Thesis, Business Department Supervisor: Asst. Prof. Azmi YALÇIN June 2002, 184 pages From its modest beginnings in the early 1990s, the World Wide Web has grown to the point where hundreds of millions of people across the globe access it on a regular basis. This tremendous growth also has fueled the rapid and unprecedented increase in the use of the internet for business applications. Organizational structures and operational practices that have served business well since the Industrial Revolution are suddenly obsolete. With no doubt, the move towards electronic commerce or doing business on the internet is the most effective force challenging organizations of all sizes in recent history. It is clear that electronic business practices spreading across all political, geographical, legal and intellectual boundaries will have significant consequences for business in Turkey. The purpose of this thesis is to investigate the developments and dynamics of electronic business management and organization in a global framework, to specifically establish the level, the perceptions and the expectations of Turkish enterprises in electronic business, to propose necessary actions to be carried in terms of organization structure and management, and to determine the problems likely to arise and their solutions in the transition phase. The method of study will be to review the domestic and international literature from an electronic business perspective, and to carry out a survey in electronic medium prepared based on the findings of this review, targeted at Turkish business enterprises.