Being black and a woman: The question of double identity in the poetry of Gwendolyn B. Bennett and Helene Johnson
Gwendolyn B. Bennett ve Helene Johnson'ın şiirlerinde kadın ve zenci kimliği
  1. Tez No: 125389
  2. Yazar: TUNA MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM UZUNDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zenci Kadın Şairler, Harlem Rönesans Şiiri, Gwendolyn B. Bennett'in Şiirleri, Helene Johnson'ın Şiirleri, African-American Women Poets, The Harlem Renaissance Poetry, The Poetry of Gwendolyn B. Bennett, The Poetry of Helene Johnson. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Gwendolyn B. Bennett ve Helene Johnson' in Şiirlerinde Kadın ve Zenci Kimliği Tuna Mutlu Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özlem Uzundemir Haziran, 2002 Harlem Rönesansı döneminin zenci kadın şairleri hem ırk hem de cinsiyetleri sebebiyle iki yönden ayrancılığa maruz kalmışlardır. Eserleri, ya Harlem Rönesansı edebiyat ideolojisinin ırk bilincini taşımadığı ya da kadın hareketinin de önem kazandığı bir dönemde kadın kimliğini bastırdığı gerekçeleriyle eleştirilmiştir. Aslında bu şairler, kimliklerinin bir yönünü diğer bir yönüne tercih etmemişler, ve kendilerini ifade etmek için, her iki kimliklerini de kullanarak farklı bir söylem geliştirmişlerdir. Bu tez çalışmasında, dönemin genç nesil şairlerinden olan Gwendolyn B. Bennett ve Helene Johnson'ın şiirleri incelenerek, bu şairler için ırk ve cinsiyet kimliklerinin birbirinden ayrılamaz iki olgu olduğu ortaya konulacaktır. Bu amaç doğrultusunda, ırkçılık sorunlarını ele alan şiirlerdeki kadın söylemi ile, doğa güzelliğini betimleyen ve kadınlığı anlatan şiirlerdeki ırk temaları irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Being Black and a Woman: The Question of Double Identity in the Poetry of Gwendolyn B. Bennett and Helene Johnson Tuna Mutlu M. A. In American Culture and Literature Advisor: Assist. Prof. Özlem Uzundemir June, 2002 African- American women poets of the Harlem Renaissance suffered from double discrimination due to both their race and gender. Their works were either considered to lack the race consciousness of the Harlem Renaissance or they were criticized for suppressing their female identity in a period when the issue of women's rights was intense. In fact, these black women poets did not prefer one part of their identity to the other part, and they managed to express themselves with a distinct voice, which stemmed from their double identity. In this study, the poems written by Gwendolyn B. Bennett and Helene Johnson, two young generation poets of the Harlem Renaissance period, will be analyzed within the framework of the interrelated characteristic of race and gender issues. For this aim, their poems on race will be examined in the light of female issues, while their poems about natural beauty, love and womanhood will be discussed in the light of racial issues.