Hedonik piyasalar teorisi ve bir uygulama: Erzurum'da konut kiralarının oluşumu ve konut hizmetleri talebi
The Theory of hedonic markets and an application: Formation of housing rents and demand for housing services in Erzurum
  1. Tez No: 125525
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SİNAN TEMURLENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hedonic price function, implicit price function, bid and offer functions, marginal bid and offer curves-compensated supply and demand curves, non-linear budget constraint, the technique of linearising budget constraint, mythical income, mythical demand, adjusted income, adjusted demand, multiple markets, sub-markets, standardized bundle of housing services, imputed rent, housing expenditure function, demand for housing services
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HEDONİK PİYASALAR TEORİSİ VE BİR UYGULAMA: ERZURUM'DA KONUT KİRALARININ OLUŞUMU VE KONUT HİZMETLERİ TALEBİ Abdullah ÖZÇELIK Danışman : Doç. Dr. M. Sinan TEMURLENK 2003-SAYFA: 77 Jüri : Doç. Dr. M. Sinan TEMURLENK Doç Dr. Yusuf AKAN Yrd. Doç. Dr. Erkan OKTAY Bu çalışmada, hedonik piyasa modeli, teorik bazda ve Erzurum konut piyasası örneğinde uygulamalı olarak analiz edilmektedir. Hedonik model, nitelikleri itibariyle farklılaştınlmış malların incelendiği bir piyasa modelidir. Hedonik modelde fiyat oluşumu hedonik fiyat fonksiyonuyla, tüketici ve üretici kararları ise alıcı ve satıcı teklif fonksiyonlarıyla açıklanır. Öte yandan, konutlar farklılaştırılmış malların tipik bir örneğini oluşturmakta ve fiyat davranışları genellikle hedonik model kapsamında incelenmektedir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hedonik modelde tüketici ve üretici kararlan ile piyasa dengesi incelenmiş, ikinci bölümde ise, iki aşamalı ekonometrik bir süreçle Erzurum'da konut hizmetleri için bir talep analizi yapılmıştır. İlk aşamada konut fiyatlarının (kiralar) bağımlı değişken ve konut niteliklerinin bağımsız değişkenler olarak kullanıldığı bir regresyon denklemiyle hedonik fiyat analizi yapılmıştır. Bu analizle konut fiyatlarına etki eden yapısal ve çevresel konut nitelikleri belirlenerek, bu niteliklerin fiyatlar üzerindeki etkisi tahmin edilmiştir. Ayrıca, Erzurum konut piyasasında konut nitelikleri için alt piyasalar oluşup oluşmadığı ve buna bağlı olarak konut talebi analizi için bir fiyat değişkeni elde etmenin mümkün olup olmadığı araştırılmıştır. Analiz sonucunda, konut niteliklerinin marjinal fiyatları arasında oluşturulan alt bölgeler itibariyle anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu nedenle ikinci aşama analizde konut hizmetleri için fiyat tüm il bazında sabit kabul edilerek, diğer sosyo-ekonomik değişkenlerin bir fonksiyonu olarak konut hizmetleri için talep tahmini yapılmıştır. Burada, gelir ve servet gibi ekonomik, hanehalkı büyüklüğü, hanehalkı yapısı gibi demografik değişkenlerin konut harcamaları üzerindeki etkisi tahmin edilmiş ve konut hizmetleri talebinin gelir esnekliği 0.38 olarak bulunmuştur. Anahtar Kavramlar: Hedonik fiyat fonksiyonu, örtülü fiyat fonksiyonu, alıcı ve satıcı teklif fonksiyonları, marjinal alıcı ve satıcı teklif eğrileri-telafi edilmiş arz ve talep eğrileri, doğrusal olmayan bütçe kısıtı, bütçe kısıtını doğrusallaştırma tekniği, hayali gelir, hayali talep, düzeltilmiş gelir, düzeltilmiş talep, yan doğrusal tercihler, çoklu piyasalar, alt piyasalar standartlaştırılmış konut hizmetleri demeti, izafi kira, konut harcama fonksiyonu, konut hizmetleri talebi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE THEORY OF HEDONIC MARKETS AND AN APPLICATION: FORMATION OF HOUSING RENTS AND DEMAND FOR HOUSING SERVICES IN ERZURUM Abdullah ÖZÇELİK Supervisor : Assoc. Prof. Dr. M. Sinan TEMURLENK 2003-PAGE: 77 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Sinan TEMURLENK Assoc. Prof. Dr. Yusuf AKAN Assist. Prof. Dr. Erkan OKTAY In this study, hedonic model is analyzed theoretically and empirically in the case of Erzurum housing market. Hedonic model is a model in which differentiated goods with respect to their attributes are investigated. While price formation is explained with hedonic price function, consumer and producer decisions are examined with bid and offer functions in the hedonic model. On the other hand, housing is a typical example of differentiated goods and their price behaviors are investigated in the context of hedonic model. The study consists of two chapters. In the first chapter, consumer and producer decisions and market equilibrium are investigated theoretically in the hedonic model. Demand for housing services is analyzed with the aid of a two-stage econometric procedure in Erzurum housing market in the second chapter. In the first stage, hedonic price analysis is done by regressing housing prices (rents) on housing characteristics. With this analysis, structural and environmental housing characteristics affecting housing prices are determined and their effects are estimated in a regression analysis. In addition, it is investigated that whether or not there is any sub-markets in the chosen locations level and therefore whether or not it is possible to obtain a price variable for a demand analysis in the Erzurum housing market. It is found that there are no any significant differences among marginal prices of housing attributes according to locations. Therefore, in the second stage, demand for housing services is estimated under the assumption of constant price in the Erzurum housing market. Estimated demand equation includes expenditure for housing as dependent variable and socio-economic characteristics of households as independent variables. Independent variables can be taken into two groups, the first is economic such as wealth and income and the other is demographic such as size and type of household. Demand elasticity with respect to income the housing services is calculated as 0.38.