İlköğretim 4. ve 6. sınıf öğrencilerinin kavram haritası hatırlama düzeyleri
Primary education 4th and 6th class students levels of forming of concept mapping
- Tez No: 125631
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHİNUR COŞKUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Kavram Haritası, Örgütleme Stratejileri, Öğrenme Stratejileri, Concept Mapping, Organizating Strategies, Learning Strategies. II
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 4. VE 6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KAVRAM HARİTASI OLUŞTURMA DÜZEYLERİ Erkan AKKAYÜZ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Mahinur COŞKUN Şubat 2003, 97 sayfa Bu çalışmada, ilköğretim 4. ve 6. sınıf öğrencilerinin kavram haritası oluşturma düzeyleri kompozisyon toplam puanlan, kavram haritası toplam puanlan ve bağ niteliği bakımlarından sınıf düzeyi ve cinsiyete göre anlamlı fark olup olmadığı karşılaştırılmıştır. Tarama modeline göre yapılan çalışma ilköğretim 4. sınıf ve 6. sınıf öğrencilerinden kesit alınarak yapılmıştır. Araştırma, T.C. DSİ Baraj ilköğretim Okulu 4. sınıf ve 6. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. Araştırmada 4. sınıftan 2, 6. sınıftan 2 olmak üzere toplam 4 sınıf yer almıştır. Araştırmada 47' si erkek, 35'i kız olmak üzere toplam 82 öğrenci 6. sınıftan; 45 'i erkek, 62' si kız olmak üzere toplam 107 öğrenci 4. sınıftan olmak üzere toplam 189 öğrenci yer almıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Pearson korelasyon analizi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada; kompozisyon toplam puanlarının sınıf düzeyine göre anlamlı olarak farklılaştığı, cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, kavram haritalarındaki doğru bağ sayışım sınıf düzeyi ve cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, kavram haritası toplam puanlarının sınıf düzeyine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı ancak altıncı sınıflarda cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIMARY EDUCATION 4TH AND 6TH CLASS STUDENTS LEVELS OF FORMING OF CONCEPT MAPPING Erkan AKKAYÜZ Thesis of Master, Department of Education Sciences Supervisor; Yrd.Doç.Dr.Mahinur COŞKUN February 2003 97 Pages In this study, the 4th and 6th class student's levels of forming the concept mapping total points of composition, total points of concept mapping and if there is a meaningful diffrence or not according to sex and the level of class from the view of quality of bond had been compared. This study made according to modal of scanning was made by taking cross section from the 4th and 6th class students in primary education. The research was made with the 4th and 6th class studentsof T.C. DSİ Baraj Primary Education School.2 from the 4th and 2 from the 6th class, totally 4 classes had been in the research.47 boys and 35 girls, totally 82 students from the 6th class, 45 boys and 62 girls, totally 107 students from the 4th class and totally 189 students had been in research. In the analyses of the data added in the extension of research independence groups t test (t test of independence groups), the analyses of corelation and one-way variance analyses were used. In the research, the becoming diffrent meaningfully of total points of composition according to the sex, not becoming diffrent meaningfully of the number of correct bond in the concept mapping according to the level of class and sex, not becoming diffrent meaningfully of total points of concept mapping according to level of class but becoming diffrent meaningfully in the 6th class had been found.