4. ve 5. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarında Allah inancının öğretimi
The Education of god belief in 4. and 5. class textbook of religion culture and morals knowledge
- Tez No: 125630
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnanç, Allah İnancı, Belief, God belief
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada ilköğretimin 4. ve 5. sınıflarında 1982-2000 yılları arasında uygulanan programa göre yazılan, devletin resmi okullarında okutulmuş olan ve şu anda yürürlükten kaldırılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Allah inancının öğretimi incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada ilk bölümde temel eğitim çağındaki çocukların dini gelişimleri hakkında giriş niteliğinde bilgiler sunulmaktadır. Bundan sonra çalışmada din dersi kitaplarında Allah inancının öğretimine dair içerik dil ve anlatım, yararlanılan kaynaklar, hazırlık çalışmaları, okuma parçalan, görsel materyaller ve değerlendirme çalışmaları gibi konuyu destekleyici unsurlar açısından incelenmeye çalışılmıştır. Ders kitapların incelenmesinin neticesinde, muhteva ve öğreticilik özelliği bakımından kitapların istenilen gelişme ve ilerlemeyi tam olarak sağlayamadığı görülmektedir. Hızla değişen dünya ve toplum şartlarına rağmen kitapların muhteva ve anlatım açısından birbirine benzediği, hatta ilk kitaplardan esinlenildiği tespit edilmiştir. Kitaplarda genelde dini bilgiler, dini, ahlaki ve toplumsal beklentiler yanında çocukların beklenti ve problemlerine yeterli derecede yer verilmediği, psikolojik ve pedagojik özelliklerinin dikkate alınmadığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Within this study, to be examined of the education of God belief in primary education 4. and 5. class textbook of religion culture and morals knowledge that they were written according to the programme that they were applied in amongst 1982- 2000 years, they were taught in the official school of state and now were abrogated will be tried. This research begins by providing introductory information about religious development of chilren in primary school. Here after the study will try to examine the supporting factors of the unity like the content, language and exposition, the books were benefited from themselves, readiness works, reading pieces, visual materials and evaluation works connected with education of god belief. As a result of researching the textbook, it has been seen that they hadn't supplied the expected development and progress connected with contents and instructive feature exactly. Despite of the world and social conditions were changed rapidly, it has been determined that the books resemble each other, moreover they were inspired from the first books. However it has been come out not to take into consideration the psychological and pedagocig features of children and not to give place to their expactations and problems sufficiently besides of religious informations, religious, morals and social expactations in general, in the books.