Keynesyen iktisadının mikro ekonomik temelleri: Yeni Keynesyen iktisat
Microfoundations of Keynesian economics: New Keynesian economics
  1. Tez No: 125676
  2. Yazar: BİLGE KÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER TEKEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: J.M.Keynes, Keynesyen İktisat, Yeni Keynesyen İktisat, Etkin Ücret Teorileri, Türk İmalat Sanayii, J.M.Keynes, Keynesian Economics, New Keynesian Economics, Efficiency Wage Theories, Turkish Manufacturing Industry
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET KEYNESYEN İKTİSADIN MİKRO EKONOMİK TEMELLERİ: YENİ KEYNESYEN İKTİSAT Bilge KÖKSEL Doktora Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Muammer TEKEOĞLU Aralık 2003, 171 sayfa Klasik Teori'nin Büyük Bunalım'ı açıklamakta yetersiz kalması sonucunda Keynesyen Makro İktisat ortaya çıkmıştır. 1930'lardan 1970'li yılların başına kadar iktisat teorisine hakim olan Keynesyen İktisat, 1970'li yılların başı ile birlikte gerek teorik, gerekse ampirik açıdan eleştirilere uğramıştı. Teorik neden, makro bazlı bir teori olarak mikro temellerini analiz dışında bırakmasıydı. Ampirik neden ise 1970'li yılların başı ile tanık olunan stagflasyon olgusu ve Phillips Eğrisi'nin önemini kaybetmeye başlamasıydı. Keynesyen iktisadın eleştirilere uğraması, iktisatçıları yeni oluşumlara sevk etmiştir. Bir grup iktisatçı rasyonel beklentilere dayalı Yeni Klasik modelleri kullanarak mikro iktisada makro bir çerçeve oluşturma çabasındayken, diğer bir grup iktisatçı da Keynesyen Makro Teori'ye tutarlı mikro temeller oluşturma arayışına yönelmiştir. Çalışmanın amacı, Keynesyen makro iktisadın açıklama getirmediği makro ekonomik sorunların mikro temellerini irdelemek, bu amaçla hareket eden Yeni Keynesyen iktisadın teorik açıdan incelenmesi ve Yeni Keynesyen iktisatçılar' m emek piyasasındaki temel yaklaşımlarından birisi olan etkin ücret teorilerinin geçerliliğinin Türk İmalat Sanayii açısından ampirik olarak test edilmesidir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MICROFOUNDATIONS OF KEYNESIAN ECONOMICS: NEW KEYNESIAN ECONOMICS Bilge KÖKSEL Ph.D. Thesis, Department Of Economics Supervisor: Prof.Dr. Muammer TEKEO?LU December 2003, 171 pages Keynesian economics has appeared as a result of insufficient explanations to the Great Depression by Classsical Economics. From 1930's to 1970's Keynesian economics has been the dominant view in economic theory. But at the beginning of 1970's Keynesian economics has been criticized both theoretically and empirically. Keynesian economists have left out the microfoundations of macro economics in their analysis. This was the theoretical reason. At the beginning of 1970's the world economy has experienced stagflation phenomenon and, as a result of this, Phillips Curve has declined. This was the empirical reason. As a result of criticism of Keynesian economics there has been new approaches in economics. On the one side, a number of economists have tried to building macro framework to micro economics by using New Classical models which are based on rational expectations. On the other side, a group of economists have tried to provide coherent microfoundations to macro economics. The purpose of this study is threefolds i) to examine the microfoundations of macro economic problems which are not clearly expained by Keynesian economics and ii) in this respect to examine New Keynesian economics theoretically and iii) empirically test of the validity of efficiency wage theories in the Turkish manufacturing industry.