Yöneticilerin bireysel ve işletme özelliklerinin yönetim fonksiyonlarını uygulama becerisine etkisi: Adana KOBİ'lerinde bir araştırma
Effects of managers individual characteristics and business attributes on managerial functions: A study on small and medium size businesses in Adana
  1. Tez No: 125681
  2. Yazar: BAHAR KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Yönetim Fonksiyonları, Yönetici Özellikleri, KOBİ, Management, Manager, Management Functions, Management Skills, SMSO
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET YÖNETİCİLERİN BİREYSEL ÖZELLİKLERİ VE İŞLETME ÖZELLİKLERİNİN YÖNETİM FONKSİYONLARINI UYGULAMA BECERİSİNE ETKİSİ: ADANA KOBİ'LERİNDE BİR ARAŞTIRMA Bahar KARACA Yüksek Lisans, İşletme Ana Bilim Dalı Danışman: Dr. Ünal AY Eylül 2003, 204 sayfa Günümüzün çarpıcı bir hızla değişen çevre koşullarında, ekonomik kalkınmada önemli rolü bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, insan ve diğer örgütsel kaynaklarını etkin biçimde yönetmesi ve örgütlemesi gerekmektedir. Etkin yönetimin gerçekleşmesi ise KOBİ yöneticilerinin bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilerek yönetimdeki başarılarının artırılmasına bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, yönetici özellikleri ve işletme özelliklerinin yöneticilerin yönetim fonksiyonlarını uygulama becerisi ve beceriler konusunda hedeflenen düzeyler ile ilişkisini incelemektir. İkinci amaç, KOBİ sahibi yöneticilerin yönetim fonksiyonları uygulama becerilerini geliştirmek için eğitime ihtiyaç duyup duymadıklarını tespit etmektir. Bu amaçla, Oscar Pink (1978) tarafından geliştirilen“Yönetim Fonksiyonları Becerileri”anketi aracılığıyla 99 KOBİ sahibi yöneticinin bireysel özellikleri, işletme özellikleri ve yöneticilerin yönetim faaliyetlerini uygulayış düzeyleri ile ilgili bilgiler toplanmıştır. SPSS programı kullanılarak anket sonuçlan sınıflandırılmış, kodlanmış ve ANOVA yöntemiye analiz edilmiştir. Bulgular, yönetim fonksiyonlarını uygulama becerisi ile yaş, işe sahip olma şekli ve işletme türü arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde, yönetim fonksiyonlarını uygulama becerisi konusunda yöneticilerin hedefledikleri beceri düzeyi ile, yaş, sahip olunan işletmedeki iş tecübesi, yabancı dil bilgisi, işe sahip olma şekli, işletme türü ve işletmenin geleceğine bakış arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT EFFECTS OFMANAGERS' INDIVIDUAL CHARACTERISTICS AND BUSINESS ATTRD3UTES ON MANAGERIAL FUNCTIONS: A STUDY ON SMALL AND MEDIUM-SIZE BUSINESSES IN ADANA Bahar KARACA Master Thesis, Department of Business Administratiom Dr. Ünal AY, Advisor September 2003, 204 pages In today's rapidly changing environment, small and medium sized organizations, which have an important role in economic development, are required to manage and organize all organiztional resources effectively. On the other hand, effective management depends on maximizing management success by increasing knowledge and skills of small and medium size organizations (SMSO) managers. The purpose of this study is to examine the relationship between both managers' personal characteristics and business attributes (such as number of employees, type of firm, and the age of firm) and the ability to use management functions. The second purpose is to determine whether SMSO owner managers need training in order to develop managerial skills or not. For this purpose, information about managers' characteristics, company features, and the application levels of management functions of 99 managers were obtained by using Oscar Pink's (1978) 'Management Functions Skills' survey. Survey results were classified, codified and analized by using SPSS package programme. One way ANOVA was used to test research questions. Findings showed that there is a significant relationship between applying management functions and the age, the type of ownership, and the sector in which the company operates. Likewise, a relationship between the targeted level of management functions and the age, the experience in SMSO, the knowledge of foreign language, the type of ownership, the sector in which the company operates, and the future expectations about SMSO was observed.