Kısasü'l-Enbiya ve Nehcü'l-Feradis'te soru cümleleri
Interrogative sentences in Kısasü'l-Enbiya and Nehcü'l-Feradis
- Tez No: 125682
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. DENİZ ABİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kışaşü'l-Enbiyâ, Nehcü'l-Ferâdis, Soru Cümlesi, Soru Kelimeleri, Soru Eki, Söz Dizimi, Harezm Türkçesi, Kısasü'l-Enbiyâ, Nehcü'l-Ferâdis, Interrogative Sentences, Question Words, Harezm Turkish
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
ÖZET KISASÜ'L-ENBİYA VE NEHCÜ'L-FERADIS'TE SORU CÜMLELERİ Alp KARATAY Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. A. Deniz ABİK Ekim 2003 XLII+286 sayfa Bu çalışmada, Kısasü'l-Enbiya ve Nehcü'l-Feradis'teki soru cümleleri incelenmiştir. 14. yüzyıl Harezm Türkçesinin iki büyük mahsulü olan bu eserler, öğrenmeye ve öğretmeye dayalı olup, ders verici, kıssadan hisse çıkarma yoluyla didaktik olan peygamber kıssalarını içermektedir. Soru cümlesi bakımından oldukça zengin olan bu eserlerden tespit edilen sorular, hem kuruluş ve yapı bakımından sınıflandı, hem de, her yapı işlevleri bakımından değerlendirilip ayrıntılı ve tablolarla desteklenmiş bir biçimde verildi. Çalışmamızın giriş bölümünde soru cümleleri ile ilgili taranan geniş bir kaynakçadan yararlanıldı. Soru cümleleri ile ilgili, araştırmacıların çeşitli yazılarından alıntılar yapıldı. İncelenen eserler ile ilgili kısa bilgiler de verildi. İnceleme bölümü iki ana başlık altında sunuldu. Birinci bölümde, yapıların işlevlere dağılımı, ikinci bölümde ise, işlevlerin yapılara dağılımı yapıldı. Soru cümleleri, anlam bakımından incelendiğinde, çoğu soru cümlesinin, kesinlikle bir cevap beklediği, bazılarının ise vurgulama, pekiştirme, isteme gibi işlevler taşıdığı görülmektedir. Temel işlevde kullanılan, asıl-gerçek soru cümlelerinin yanı sıra, cevap beklemeyen, üzerine belirli amaçlar yüklenerek, karşıdakiyle zengin bir dil iletişimi sağlayan soru cümlelerinin olduğu görülüyor. Soru cümlelerinin, soru ekiyle, soru kelimeleriyle ve soru unsuru olmaksızın kurulmuş soru cümleleri olmak üzere, üç kuruluş şekli vardır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Interrogative Sentences in Kışaşü'1-Enbiyâ and Nehcü'l-Ferâdîs Alp KARATAY Masters Thesis, Turkish Language and Literature Supervisor: Assistant Professor A. Deniz ABIK September 2003 XLII+286 Pages The interrogative sentences in KE and NF have been examined in this work. This works which are two great products of the 14th century Harezm Turkish, are including prophet tales which are didactic and from which advantages can be taken. The questions which have been stated from these works which are quite rich of interrogative sentences have been, both classified of form and structure, and given in detailed and supported by tables by evaluating each structure of its functions. In the introduction part of our work a huge bibliography has been scanned and used from different works of the researches quatations about interrogative sentences have been made short information about the researched works has also been given. The research part has been presented under two main topics in the first part the distrubution of the structures on the functions, in the second part the distrubution of the functions on the structures has been made/ While examining the interrogative sentences in terms of meaning, it has been seen that most of the interrogative sentences are demanding an answer, some of them are carrying functions like stress, rein force, demand. Besides the main-real interrogative sentences which are used the main function it can also be seen interrogative sentences which don't demand an answer and which provide a rich language communication with each other by loading spesific aims on them. interrogative sentences have three founding forms, which are; with question suffixes, question words and without question elemets.