Ekip kaynak yönetimi: Uçuş ekipleri tarafından kaynak yönetimi programlarının uygulanmasında karşılaşılan sorunların tespit ve çözümüne ilişkin bir araştırma
Crew resource management: A research about defining the problems and their solutions in applying resource management programs by flight crews
  1. Tez No: 125680
  2. Yazar: DİNÇER ELBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak yönetimi, ekip, işbirliği, kokpit, pilot, Resource management, crew, cockpit, cooperation, pilot
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
iii ÖZET UÇUŞ EKİBİ KAYNAK YÖNETİMİ: UÇUŞ EKİPLERİ TARAFINDAN KAYNAK YÖNETİMİ PROGRAMLARININ UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLARIN TESPİT VE ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA Dinçer ELBAŞI Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Aralık 2003, 205 sayfa Sayısal ve sayısal olmayan veri toplama yöntemi kullanılarak Türkiye'deki sivil hava taşımacılığı sektöründeki üç özel havayolunda yürütülen bu çalışma ile uçuş ekiplerinin, Ekip Kaynak Yönetimi (EKY) adlı prensipler manzumesine nasıl baktıkları ve nerelerde hata yapma potansiyelleri olduğu araştırılmaktadır. Araştırmanın nihai amacı; uçağın emniyetle uçması ve pilotların görevlerini yerine getirebilmesi için araştırmacıların, eğitimcilerin, organizasyon ve hükümet yöneticilerinin, uçuculara destek veren birimlerin tavsiyelerde bulunabilmesi için güvenilir bir bilgi birikimi oluşturmaktır. Sayısal verilerin analizi sonucunda; pilotların, örgüt iklimi, eğitim ve yönetimden ne ölçüde memnun oldukları ortaya konmaktadır. Emniyet kültürünün her organizasyonda farklı seviyede olduğu, mevcut durum ile öğretmenlerden beklenenlerin farklı sonuçlar gösterdiği, pozitif yönde değişiklik istendiği görülmektedir. Araştırma sonuçları içinde mevcut lider tipleri ile birlikte çalışmak istenilen lider tipleri tanımlanmaktadır. Otomasyon ve teknolojinin kokpitteki çalışma ortamını etkilediği ve tüm organizasyonlarda otomasyon politikalarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Araştırmanın son bölümünde; pilotlar için son derece önemli olan iş değerleri ve amaçları ortaya konmaktadır. Araştırma ile Türk sivil hava taşımacılığında pilotların organizasyonlarına, kendilerine, meslektaşlarına, diğer çalışanlara ne şekilde baktıkları tespit edilmek istenmektedir. Çıkarılan sonuçlarının hangilerinin genelleştirilebileceği, araştırma sonuçlarının gerçek hayattaki her hangi bir kokpit ortamına ne ölçüde uygulanabileceği, kaynak yönetim programlarının gerçekten başarılı olup olmadığı sorularına cevap aranmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT CREW RESOURCE MANAGEMENT: A RESEARCH ABOUT DEFINING THE PROBLEMS AND THEIR SOLUTIONS IN APPLYING RESOURCE MANAGEMENT PROGRAMS BY FLIGHT CREWS Dinçer ELBAŞI MBA Thesis, Department of Management Advisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN December 2003, 205 pages With this research conducted at three private airliners of the commercial air transportation sector in Turkey by using the figurative and non-figurative data collecting system, it is studied how the flight crews consider the Crew Resource Management (CRM) and the areas that they might do mistakes. The final aim of the research is; to create a reliable data base for the researchers, trainers, organization and government officials, and the units supporting the air crew in order to fly the airplane safely and the pilots to conduct their mission. After analyzing the figurative data; it is pointed out how much the pilots are happy about the organization environment, training and administration. It is observed that safety standards are at a different level in each organization, the current situation and the expectations from the instructors vary and positive changes are expected. The result of the research define the current type of leaders and the type of the leaders wished to work with It is seen that the automation and technology effects the working environment at the cockpit and the automation policies should be improved in all organizations. At the last section of the research, the work values and targets are pointed out, which are very important for the pilots. With the research, it is aimed to find out the point of views of the pilots of the Turkish commercial air transportation, about their organizations, themselves, their colleagues, and other workers. Answers are searched for which results could be generalized, which result could be applied in the cockpit in the real life, if resource management programs could be really successful or not.