İşletmelerde küçülme: Bir işletmedeki küçülme faaliyetlerinin çalışanlara etkisi üzerine bir uygulama
Organizational downsizing: A practice on the effect of downsizing activities to the survivors at a company
- Tez No: 125690
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçülme, Olumsuz Duygular, Güven, Adalet Algısı, İş Güvensizliği, Downsizing, Survivor Syndrome (Negative Feelings), Procedural Justice, Trust, Job Insecurity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
iii ÖZET İŞLETMELERDE KÜÇÜLME: BİR İŞLETMEDEKİ KÜÇÜLME FAALİYETLERİNİN ÇALIŞANLARA ETKİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Solmaz Filiz KARABAĞ Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Eylül 2003, 166 sayfa Son yıllarda globalleşme, krizler ve moda akımlarla şirketler yeniden yapılanmakta ve küçülmektedirler. Türkiye'de de işletmeler her zaman küçülme adını kullanmamakla beraber; sıklıkla personel çıkarmakta ve küçülmektedirler. Küçülme, işletmelerin hız ve esnekliklerini arttırıp maliyetlerini azaltmak için iş süreçlerinde ve personel sayısında optimuma ulaşma stratejisidir. Küçülmenin bu etkileyici tanımına karşılık; işten çıkarmalarla örgütü ve çalışanları doğrudan etkilemektedir, işte bu tez çalışması, işlemelerdeki küçülme uygulamalarının çalışanların davranışlarına etkisi ve bu davranışların birbiri ile olan ilişkilerini ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Araştırma, Adana'da faaliyet gösteren ve küçüldüğü tespit edilen üç işletme üzerinde ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonuçları, küçülen işletmelerde çalışanların yakın arkadaşının işten çıkarılması, iş güvensizliği yaşaması, küçülme uygulamalarına ilişkin adalet algısı ve yönetime duyduğu güvenini azalması sonucunda işine karşı davranış ve duygularının olumsuz yönde etkilendiğini göstermektedir. Diğer tarttan, küçülen işletmede çalışanların iş tatminsizliği ve iş stresi arttıkça işten ayrılma niyeti ve olumsuz duyguları artmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ORGANIZATIONAL DOWNSIZING: A PRACTICE ON THE EFFECT OF DOWNSIZING ACTIVITIES TO THE SURVIVORS AT A COMPANY Solmaz Filiz KARABA? Masters Thesis, Department of Business Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN September 2003, 166 pages Last few decades; because of globalization, economic crisis, and new fads, companies have been restructuring and downsizing. Even if the companies in Turkey do not always use the term“downsizing,”they have been laying off employees. Downsizing is the systematic reduction of workforce through intentionally instituted set of activities by which organizations aim to improve efficiency and performance. Even though this is an attractive definition, laying off workforce directly effect the organization and survivors. The purpose of this study is twofold: first, to examine the effect of downsizing on employee behavior, and second, to analysis the outcomes of downsizing in terms their interrelations. Data for the study was obtained form three companies in textile and automobile industries. The findings show that in organization with downsizing experience employees who kept their job were feeling negatively due to the lay off of close friend, job insecurity, lack of trust toward management and perceptions of injustice as a result of downsizing. Besides, as the dissatisfaction and stress with job increase the employee's intention to leave work and negative feelings also tend to increase.